Ίσως δεν είναι απόλυτα προφανές αλλά υπάρχει ένας πόλεμος στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Με τη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου να επιταχύνεται έντονα φέτος, αυτός ο αγώνας για κυριαρχία στη βιομηχανία εξελίσσεται πολύ γρήγορα.
Ίσως πολλοί νομίζουν ότι ένας τέτοιος πόλεμος διεξάγεται μόνο από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και παρόχους υπηρεσιών – αλλά η κύρια μάχη είναι σήμερα μεταξύ των εταιρειών πληρωμών.
Παραδόξως, δεν ανταγωνίζονται για να προσφέρουν τις ταχύτερες ή τις περισσότερες υπηρεσίες πληρωμών χωρίς προβλήματα, αλλά για την προσοχή των καταναλωτών.
Γιατί όμως οι εταιρείες πληρωμών βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού;
Αυτές οι εταιρείες διαθέτουν τεράστιους “θησαυρούς” δεδομένων και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία.
Για παράδειγμα, τα δεδομένα που έχουν συλλέξει σχετικά με τις προτιμήσεις και τις συνήθειες δαπανών των καταναλωτών μπορεί να είναι πολύ πολύτιμα από μόνα τους.
Αλλά αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη ζήτησης που μπορεί να τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα μάτια των πελατών τους, των εμπόρων.
Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές από τις μεγάλες εταιρείες πληρωμών πειραματίζονται και στοιχηματίζουν πρόσφατα τη λειτουργικότητα του εμπορίου.
Η Klarna, για παράδειγμα, ξεκίνησε μια εφαρμογή όπου οι καταναλωτές όχι μόνο μπορούν να δουν τις αγορές και το ιστορικό πληρωμών τους, αλλά και να χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο πρόγραμμα περιήγησης για να αγοράσουν οποιοδήποτε δεδομένο προϊόν με μια εικονική κάρτα Klarna, ανεξάρτητα από το αν ο έμπορος συνεργάζεται με την Klarna ή όχι.
Αυτό δίνει στους καταναλωτές μια απρόσκοπτη εμπειρία, προσομοιώνοντας αποτελεσματικά όπως κάθε διαδικτυακό κατάστημα στον κόσμο λειτουργεί στη δημοφιλή υπηρεσία «αγορά τώρα, πληρώστε αργότερα» της Klarna.
Μια άλλη εταιρεία στο χώρο, η Venmo, επεκτείνει τις προσφορές της πέρα από τις πληρωμές με τη δοκιμαστική έναρξη της Venmo for Businesses.
Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους μικρούς εμπόρους να δημιουργήσουν μια σελίδα επαγγελματικού προφίλ με στοιχεία επικοινωνίας όπως διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και ιστότοπο κ.λπ.
Ο στόχος είναι να βοηθήσουν τους μικρούς εμπόρους να δημιουργήσουν μια κοινότητα και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τις μάρκες τους μέσω των εφαρμογών της Venmo, όπως η ροή και αναζήτηση.
Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν νέες τοπικές επιχειρήσεις από τις αγορές που μοιράζονται οι φίλοι τους στις κοινωνικές ροές τους.
Το Afterpay έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα προϊόν παντός καναλιού που επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν την υπηρεσία «αγορά τώρα, πληρώστε αργότερα» ως επιλογή σε οποιοδήποτε από τα συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής χωρίς πρόσθετο κόστος ή χρεώσεις.
Με αυτήν τη δυνατότητα, το Afterpay μπορεί πλέον να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες δαπανών των καταναλωτών στον πραγματικό κόσμο και να το συνδέσει με αυτά που ήδη γνωρίζουν για την ψηφιακή συμπεριφορά των καταναλωτών.
Η εταιρεία ξεκίνησε επίσης εξατομικευμένες προτάσεις για καταναλωτές με βάση εμπόρους που βρίσκονται στην πλατφόρμα Afterpay – ένα ακόμη βήμα για να γίνει ένας προορισμός για αγορές
Αυτή η τάση πληρωμών που επεκτείνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Στην Κίνα, οι WeChat και AliPay το έχουν κάνει εδώ και αρκετό καιρό και έχουν εμφανιστεί και σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Ο πάροχος ψηφιακών πληρωμών στο Καζακστάν, το Kaspi.kz, είναι ένα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα. Όπως πολλοί πάροχοι στο χώρο, ξεκίνησαν ως εργαλείο να κάνουν συναλλαγές peer-to-peer και να πληρώνουν για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και άλλες καθημερινές υπηρεσίες.
Σήμερα, η πλατφόρμα πληρωμών είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών στη χώρα με ποσοστό 65% όλων των ψηφιακών πληρωμών. Η επέκταση της εταιρείας στο ηλεκτρονικό εμπόριο θεωρείται φυσική πρόοδος.
Δημιουργία πλατφόρμας
Η στρατηγική συγχώνευσης πληρωμών με άλλα στοιχεία και εφαρμογές που οδηγούν στην ολοκλήρωση του εμπορίου είναι αυτό που θα ονομάζαμε «παιχνίδι πλατφόρμας».
Μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες στον κόσμο, το Facebook, το έκανε ακριβώς αυτό με την πολύπλευρη προσέγγισή του.
Πρώτον, προχωρούν πλήρως με τη λύση πληρωμής τους, το Facebook Pay. Δεύτερον, το Facebook διαθέτει τρεις τεράστιες πλατφόρμες που βελτιστοποιούν την αφοσίωση και την ανακάλυψη των χρηστών σε Facebook, Instagram και WhatsApp.
Σε συνδυασμό με το πρόσφατα ανακοινωμένο Facebook Shop, μια βιτρίνα για εμπόρους και την εκτεταμένη λειτουργικότητα του Instagram Shop, η εταιρεία δημιουργεί ένα μέρος όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με εμπόρους και να ολοκληρώσουν τις αγορές.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 84% των αγοραστών ελέγχουν τουλάχιστον έναν ιστότοπο κοινωνικών μέσων πριν από την αγορά, οπότε οι κινήσεις του Facebook στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένες.
Άλλες πλατφόρμες κάνουν επίσης τις κινήσεις τους, όπως το Shopify – η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που είναι αγαπημένη από πολλούς εμπόρους και μάρκες απευθείας προς καταναλωτές.
Συνεργάστηκαν με το Facebook για να διευκολύνουν την έναρξη του Facebook Shop. Η εταιρεία εισήγαγε επίσης το Shopify Mail, ως εναλλακτική λύση στο Mailchimp, για τη διαχείριση της επικοινωνίας των καταναλωτών, το Shopify Pay για τη διευκόλυνση των πληρωμών και, πιο πρόσφατα, μια συνεργασία με την Affirm για την έναρξη ενός νέου προγράμματος πληρωμών μηδενικών αμοιβών.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοίχημα τους είναι η εφαρμογή Shop – μια εφαρμογή για καταναλωτές που μετατράπηκε από μια απλή παρακολούθηση παραγγελιών σε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή αγορών.
Προσφέρει δυνατότητα ανακάλυψης που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν κύλιση σε όλα τα καταστήματα που χρησιμοποιούν το Shopify και να προβάλλουν τοπικές επιχειρήσεις και αγαπημένες μάρκες.
Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να κάνουν απρόσκοπτα μια παραγγελία και να κάνουν check out από μια ενοποιημένη διεπαφή.
Όπως έχει φανεί εδώ και καιρό η βιομηχανία μόδας και ομορφιάς είναι πιθανόν να είναι αυτή που θα καθορίσει τους νικητές και τους ηττημένους αυτού του “πολέμου” για κυριαρχία.
Κοιτάζοντας το από δημογραφική άποψη, οι Millenial και ο Gen Z αποτελούν σήμερα περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πρόκειται να διαμορφώσουν και να επηρεάσουν την οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες και οι συνήθειές τους είναι διαφορετικές από εκείνες των προηγούμενων γενεών.
Λοιπόν, πού επιλέγουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους; Μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 47% των millennials και το 41% Gen Z-ers αγοράζουν ένα προιόν μόδας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Afterpay.
Το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο μόδας αναμένεται να φτάσει τα 713 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022, καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,6%. Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία αγοράς, ειδικά όταν συνδυάζεται με τις προτιμήσεις δαπανών αυτών των δύο γενεών.
Το πιο σημαντικό, η μόδα είναι γνωστό ότι είναι μια δύσκολη βιομηχανία για να “σπάσει” με μια απλή τεχνολογική προσέγγιση.
Έχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις επιστροφές – ο μέσος αριθμός επιστροφών φτάνει το 30% και μπορεί να φτάσει το 50%, σύμφωνα με την έκθεση του Shopify.
Βλάπτει την κερδοφορία των λιανοπωλητών και βλάπτει το περιβάλλον ως έναν από τους βασικούς αρνητικούς παράγοντες στο πρόβλημα αειφορίας της μόδας.
Η μόδα και η ομορφιά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες των καταναλωτών για εξατομίκευση και επιμέλεια.
Σύμφωνα με μια έρευνα, το 63% από αυτούς αναμένουν την εξατομίκευση ως απαραίτητη υπηρεσία – ειδικά στη μόδα όπου οι προσφορές προϊόντων είναι αρκετά ευρείες.
Το να γίνουν ο μοναδικός προορισμός ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ο τελικός στόχος για αυτούς τους παίκτες. Όντας ένα μέρος όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ολόκληρο το ταξίδι – από την ανακάλυψη και την αφοσίωση, την απόφαση αγοράς και την ολοκλήρωση αγοράς, έως και την εμπειρία μετά την αγορά.
Η προσοχή της gen Z, η πρώτη πραγματικά ψηφιακά εγγενής γενιά, που μεγάλωσε με κύλιση και εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών και οθόνης είναι το κλειδί μακροπρόθεσμα.
Γνωρίζουμε από έρευνα των ότι αυτή η γενιά είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει πολλές διαφορετικές εφαρμογές και θα αναζητήσει αγορές που προσφέρουν τις αγαπημένες τους μάρκες.
Αυτό δίνει στις κεντρικές πλατφόρμες όπως το Shopify’s Shop ένα πλεονέκτημα. Έχουμε επίσης μάθει ότι οι νέοι καταναλωτές θέλουν να κάνουν αγορές σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να δουν τι αγοράζουν οι φίλοι τους και πού μπορούν να έχουν άμεση σύνδεση με μια μάρκα.
Αυτή η τάση ταιριάζει με αυτό που προσπαθούν να καλύψουν οι Venmo, Facebook, Instagram και τα παρόμοια με έμφαση στην κοινωνική κοινή χρήση, την προβολή της μάρκας και την ευκολία.
Οι νέοι που ψωνίζουν απευθείας σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Instagram, το TikTok ή το WeChat δεν είναι πλέον μειοψηφία, είναι εδώ για να μείνουν και επομένως είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη η ενοποίηση μεταξύ λιανοπωλητών και πλατφορμών πληρωμών.
Σε αυτόν τον αγώνα για την προσοχή των καταναλωτών, ο «νικητής» θα είναι αυτός που καταφέρνει να κατανοήσει τις δημογραφικές αλλαγές και να προσαρμόσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών στο πιο απλοποιημένο πακέτο.
Επιπλέον η εταιρεία που καταφέρνει να αγκαλιάσει τη βιομηχανία της μόδας και να κατασκευάσει προσαρμοσμένες λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που ενυπάρχουν σε αυτόν τον χώρο, θα είναι αυτή που έχει ασυναγώνιστο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.