Οι στρατηγικές αλλαγές στο Public δείχνουν προς το μέλλον

Είναι μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες στρατηγικές αλλαγές που παρουσιάζονται μετά την πανδημία και αφορούν τον μετασχηματισμό μιας επιχείρησης προς ένα “νέο και γενναίο κόσμο”.

Χθες το Public ανακοίνωσε δομικές αλλαγές με κατεύθυνση την στρατηγική υποστήριξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δημιουργεί δύο ισχυρές διευθύνσεις: eCommerce Business Unit και Retail Business Unit και επενδύσεις σε ecommerce, νέες τεχνολογίες και υποδομές.

Κρίσιμο ρόλο στη στρατηγική του Public θα έχει η επένδυση για το νέο logistics center της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρσι και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η εταιρεία θα αυξήσει τους αποθηκευτικούς της χώρους στα 20.000 τ.μ., με δυνατότητα έως τα 33.000 τ.μ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο κέντρο αναμένεται να παραληφθεί προς το τέλος του έτους. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτυπώνει την βαθειά αλλαγή που “έφερε” μαζί της η πανδημία, με την μεταβολή των καταναλωτικών συμπεριφορών οι οποίες προφανώς αλλάζουν και τις εταιρείες.

Σε μια κανονική περίοδο -προ πανδημίας- η δημιουργία μιας τέτοιας διεύθυνσης και όλες αυτές οι αλλαγές θα ήταν πιθανά υπερβολή, αλλά τώρα είναι μια σωστή απόφαση για μια εταιρεία που σχεδιάζει το μέλλον της.

Η σημασία που δίνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι σοφή, αλλά ακόμη σοφότερη μπορεί να αποδειχθεί η επιλογή να δημιουργηθεί πριν λίγα χρόνια το Public Marketplace.

Αυτό το εγχείρημα δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα γιατί η αγορά είναι μικρή και δεν έχει μεγέθη άλλων χωρών, αλλά από την άλλη υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία και μπορούν να υπάρχουν και συνέργειες μεταξύ Public brand και Marketplace.

Ίσως πολλοί να συγχέουν τον ρόλο του Amazon και να θεωρουν ότι είναι ο μεγαλύτερος e-tailer στον πλανήτη, αλλά τελικά δεν είναι αυτό ή δεν είναι κυρίως αυτό.

Το Amazon δεν ξέρει μόνο να πουλάει πολύ και καλά. Το Amazon σχεδιάσε και κατέχει την αγορά.

Ο μηχανισμός του είναι απαραίτητος για χιλιάδες εμπόρους σε όλο τον κόσμο και το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας του προέρχεται από τις υπηρεσίες που παρέχει.

Για να συνδέσουμε λοιπόν την κίνηση του Public κατά αναλογία με το Amazon, η συνέχεια της επένδυσης στο marketplace από το Public μπορεί να προσθέσει αξία και κέρδη σε βάθος χρόνου και είναι μια έξυπνη επιλογή.

Βέβαια το “παιχνίδι” στην αγορά που βρίσκεται το Public είναι ανοικτό και μάλλον δεν πρόλαβε να ξεκινήσει μετά την εξαγορά της Media Markt αφού μεσολάβησε η πανδημία.

Στην μία πλευρά έχουμε τον Κωτσόβολο, παραδοσιακός retailer ηλεκτρικών που ανήκει σε πολυθενική εταιρεία και από την άλλη έχουμε το Πλαίσιο, μια ελλληνική και οικογενειακή επιχείρηση σε ηλεκτρονικά και τεχνολογία.

Οι δυο εταιρείες έχουν βασικές διαφορές, από τις προϊοντικές κατηγορίες μέχρι την κουλτούρα διοίκησης σε καθεμία από αυτές.

Το Public είναι κάπου ανάμεσα γιατί μια εταιρεία που γνωρίζει τεχνολογία και με την εξαγορά της Media Markt, αποκτά σοβαρή παρουσία στις λευκές συσκευές και στα ηλεκτρικά γενικότερα.

Επίσης, μάλλον ο Κωτσόβολος είναι πιο “παραδοσιακός βαρύς” retailer και το Πλαίσιο πιο “τεχνολογικό και γρήγορο σχήμα”.

Και σε αυτή την περίπτωση το Public είναι κάπου ανάμεσα, καθώς συνδυάζει σε ένα βαθμό και τις δύο ιδιότητες, Κωτσόβολου και Πλαισίου όπως περιγράφηκαν παραπάνω.

Η πιο σημαντική διαφορά βέβαια, είναι ανάμεσα στις τρεις μάρκες και τις πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί στους καταναλωτές για αυτές.

Η στρατηγική που παρουσίασε το Public είναι σωστή, φαίνεται καλά σχεδιασμένη και προφανώς θα κριθεί στην υλοποίηση. Όμως η εταιρεία έχει “διαγνώσει” καλά και σχεδιάζει με ορίζοντα και πιθανότατα αυτό να φέρει τα επιθυμητά καλά αποτελέσματα.

Και αυτό είναι πιθανότατο γιατί η αντίδραση σε αυτό που συνέβη είναι σωστή, τα “στοιχήματα” που βάζει είναι κατάλληλα και η αγορά έτοιμη.

Υπάρχει μόνο ένας αστάθμητος παράγοντας και αυτός είναι ο ανθρώπινος. Από τους μετόχους και την ματιά τους μέχρι την ομάδα που θα υλοποιήσει αυτή την στρατηγική.

Όμως αυτό που σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από τον Διευθύνων Σύμβουλο της Public -Media Markt, Χρήστο Καλογεράκη είναι ολοκληρωμένο και βλέπει μπροστά.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ ενδιαφέροντες και σε αυτή την αγορά.