Μιλήσαμε με την Beetroot μια από τις πιο ταλαντούχες δημιουργικές ομάδες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρουν και στο site τους αναμειγνύουν χρώματα,σχήματα,ήχους και εικόνες για να δημιουργήσουν μάρκες και να εμπνεύσουν τους ανθρώπους.
Η Beetroot design group είναι ένα πολυβραβευμένο communication design office και think tank με βάση τη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρέχει υπηρεσίες design σε διεθνούς εμβέλειας πελατολόγιο.
Πως βλέπετε το graphic design στην Ελλάδα;
Το Graphic Design στην ελλάδα είναι ομολογουμένως σε πολύ καλό επίπεδο και συνεχίζει να αναπτύσσεται συνεχώς. Αυτό δεν είναι κάτι που λέμε οι επαγγελματίες του κλάδου μόνο για να ευλογάμε τα γένια μας, αλλά κάτι που φαίνεται από τις συνεχόμενες διεθνείς διακρίσεις πολλών γραφείων και σχεδιαστών της Ελλάδας.
Από την άλλη ας είμαστε ειλικρινείς. Αν έρθουμε αντιμετωποι με την πραγματικότητα η αλήθεια είναι ότι παρά τις προσπάθειες των ειδικών του χώρου έχουμε πολύ ακόμα έδαφος να καλύψουμε, ειδικά σε σύγκριση με χώρες που έχουν αναπτυχθεί νωριτερα από εμας σε θέματα γενικής αισθητικής(πληθυσμού, πελατών), δομών, σχέσης design με την εκπαιδευση κτλ.
Πως έχει αλλάξει η επικοινωνία τα τελευταία χρόνια?
Η επικοινωνία δεν έχει αλλάξει, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει με γρηγορότερους ρυθμούς λόγω του ίντερνετ και των δυνατοτήτων που αυτό μας προσφέρει. Παραδείγματος χάριν, πλέον για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας ενός Brand είναι αδιανόητο να μην προβλεφθούν οι εφαρμογές για τα social media, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές πρακτικές που εφάρμοσαν οι σχεδιαστές τα προηγούμενα χρόνια.
Πόσο εύκολη είναι η σύλληψη μιας ιδέας;
Είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και πολυσυλλεκτικές γνώσεις. Παρόλα αυτά καλύπτει μόνο το 33% ενός ολοκληρωμένου και επιτυχημένου επικοινωνιακου σχεδιασμού, που συμπληρώνεται από την υλοποίηση και στη συνέχεια παρουσίαση ενός έργου.
Τι χρειάζεται για να υπάρξει μεγαλύτερη δημιουργικότητα στην Ελλάδα;
Αν και οι Έλληνες δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την δημιουργικότητα τους, το πιο σημαντικότερο κατα την γνώμη μας είναι φυσικά η εκπαίδευση. Να εισαχθεί δηλαδή η σχεδιαστική και αισθητική καλλιέργεια σε σχολεία, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Τα social media επηρεάζουν την δουλειά σας? Τι θα λέγατε σε ένα νέο γραφίστα;
Τα social media είναι ένα εξαιρετικό μέσο έκφρασης και έκθεσης του έργου κάποιου αλλά δεν πρέπει να μένουμε εκεί. Η γρήγορη επιτυχία που μπορούν να φέρουν σε έναν νέο σχεδιαστή τα social media κρύβει ένα μεγάλο κίνδυνο. Κυνηγώντας την όλο και μεγαλύτερη αποδοχή, μπορεί να γίνει αισθητικά περιοριστική και τελικά να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη για την εξέλιξη του νέου δημιουργού.
Δύσκολοι πελάτες η δύσκολες δουλειές;
Εξαρτάται.
Τι θα προτείνατε στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα;
Το επιτυχημένο branding σε μία επιχείρηση είναι δύσκολο έργο και κρύβει αρκετές παγίδες. Στην Ελλάδα συνήθως δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι ρόλοι μέσα στις επιχειρήσεις και ως αποτέλεσμα δημιουργείται συχνα σύγχυση. Θα προτείναμε στους επίδοξους επιχειρηματίες αποστασιοποίηση από το εγχείρημα, εμπιστοσυνη στους ειδικους αλλά πιο σημαντικό αποφυγή προφανών λύσεων.
Μπορεί η εξαιρετική επικοινωνία να βοηθήσει ένα μέτριο προϊόν?
Ξεκάθαρα, ναι. Μπορεί η σχέση μεταξύ marketing και ποιότητας προϊόντος να είναι αμφίδρομη και συνυφασμένη, ωστόσο, στη σύγχρονη οικονομία βλέπουμε πολλές εταιρείες να αναπτύσσονται με κακή ποιότητα προϊόντων αλλά με εξαιρετική επικοινωνία. Το αντίθετο δεν το συναντούμε σχεδόν ποτέ.
Υπάρχει κάποιος τομέας της δουλειά που εστιάζετε περισσότερο;
Εν συντομία, όχι. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσουμε την οπτική επικοινωνία ενός έργου, διαφέρει ανάλογα με τις προδιαγραφές του και τα μέσα με τα οποία θα πραγματοποιηθεί η επικοινωνία. Συχνά ακολουθούμε κάποιες πρακτικές που μας επιτρέπουν να μάθουμε το στόχο μας καλύτερα και να αποφύγουμε τις προφανείς λύσεις. Μελετάμε ενδελεχώς την ιστορία του έργου, τον τρόπο αλλά και τον τόπο και τις συνθήκες παραγωγής του, τα φυσικά ή ποιοτικά του χαρακτηριστικά και φυσικά την προϋπάρχουσα επικοινωνία του με τους καταναλωτές. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να απομονώσουμε κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό και να στηρίξουμε τη δημιουργία μας σε αυτά.
Έτσι κάθε έργο μας είναι μοναδικό και διαφορετικό από ό,τι έχουμε κάνει προηγουμένως. Δεν έχουμε εμμονές αλλά ούτε συγκεκριμένο ύφος και είμαστε περήφανοι για αυτό. Γενικά μας αρέσει να αλλάζουμε, να εξερευνούμε και να δοκιμάζουμε.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.