Η Microsoft βγαίνει από το λιανικό εμπόριο, οι επιπτώσεις για τις άλλες μάρκες και οι αλλαγές που έρχονται

Εν μέσω του κύματος των πτωχεύσεων και των πολλών κλειστών καταστημάτων λόγω κορονοϊού, υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες μάρκες που βγαίνουν από το retail.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι κλείνει και τα 83 καταστήματα λιανικής, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο. Και για αυτήν την κίνηση θα ζημιωθεί 450 εκατομμύρια δολάρια.

Στις αρχές της χρονιάς, η Bose έκανε μια παρόμοια ανακοίνωση με προγραμματισμένο κλείσιμο 50 από τις τοποθεσίες της, κλείνοντας ουσιαστικά τη φυσική τους παρουσία λιανικής.

H εταιρεία δήλωσε ότι, κατά το άνοιγμα της το 1993, «ήταν μια ριζοσπαστική ιδέα. Επικεντρωθήκαμε σε αυτό που χρειάζονταν οι πελάτες μας και στο πού το χρειάζονταν – και κάνουμε το ίδιο πράγμα και τώρα», υποδηλώνοντας ουσιαστικά ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις είναι τώρα ένας καλύτερος τρόπος εξυπηρέτησης πελατών.

Για τη Microsoft, η φιλοδοξία ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Με πρώτο άνοιγμα το 2009, τα καταστήματα της σχεδιάστηκαν, ρητά, για να ανταγωνιστούν την Apple, σύμφωνα με την στρατηγική για τα καλύτερα σημεία και την οπτική σχεδίαση.

Εκτός από τα καταστήματα λιανικής σε εμπορικά κέντρα υπάρχουν μερικά flagships, σε αγορές όπως η Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ που ταιριάζουν με την φυσική μεγαλοπρέπεια της Apple.

Η πρόκληση, τότε και τώρα, ήταν να καθοριστεί η Microsoft, μια μεγάλη μάρκα που πουλάει τα πάντα, από Xbox, έως λειτουργικά συστήματα, έως φορητούς υπολογιστές.

Αν κλείσετε τα μάτια σας, είναι εύκολο να φανταστείτε πώς μοιάζει ένα κατάστημα της Apple. Αυτή ωστόσο, είναι μια πολύ πιο δύσκολη άσκηση για τη Microsoft. Και, για να είμαστε δίκαιοι, το πορτφόλιο της Microsoft κινείται προς μια μεγαλύτερη ψηφιακή προσφορά μακριά από τα φυσικά προϊόντα.

Καθώς το φυσικό λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να εξελίσσεται από μια παγκόσμια πανδημία, ένα ανοιχτό ερώτημα είναι ποιος είναι ο μελλοντικός ρόλος των φυσικών τοποθεσιών για τις μάρκες;

Ενώ αυτές οι δύο μάρκες κλείνουν καταστήματα, άλλες διπλασιάζονται σε φυσικές τοποθεσίες.

Οι μάρκες Direct-to-consumer, όπως το Allbirds και το Glossier, προσθέτουν λιανικό εμπόριο επειδή είναι ένα πρόσθετο κανάλι και συχνά ένα κανάλι χαμηλότερου κόστους για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της απόκτησης πελατών.

Η Nike ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την ιδέα του μικρού αποτυπώματος Nike Live σε 200 νέες τοποθεσίες σε όλη τη Βόρεια Αμερική.

Μαζί με τα εμβληματικά καταστήματα του House of Innovation, το φυσικό λιανικό εμπόριο παραμένει ο πυρήνας της στρατηγικής της.

Περιμένουμε να δούμε κι άλλες μάρκες να κάνουν παρόμοιες κινήσεις – μετάβαση σε μικρότερες μορφές ή shop-in-shop, ενώ παράλληλα δημιουργούνται κορυφαίες εμπειρίες σε μερικές περιοχές με υψηλό αντίκτυπο.

Ο Steve Jobs είπε στους αναλυτές το 2001: «Η λιανική πώληση είναι δύσκολη». Και σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολη το 2020 με τη διάδοση των καναλιών , μια πανδημία και τις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών.

Ωστόσο, η Apple συνεχίζει να βλέπει τις φυσικές τοποθεσίες λιανικής ως σημαντικά σημεία επαφής για τους καταναλωτές, προκειμένου να συνδεθούν με την μάρκα στην πιο αγνή της μορφή.

Όπως και η Nike, έχουν επενδύσει στο λιανικό εμπόριο ως βασική πλατφόρμα ανάπτυξης, μαζί με την επένδυση σε ταλέντο και εστίαση, που απαιτούνται για να κάνουν το physical retail επιτυχία.

Αντί να βγαίνουν εντελώς από το φυσικό λιανικό εμπόριο, οι μάρκες πρέπει τώρα να επανεκτιμήσουν το ρόλο των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των pop-ups, flagships, specialty formats και άλλων αναδυόμενων μορφών στο χαρτοφυλάκιο επιλογών τους για ανάπτυξη.

Δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι το φυσικό λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να επανεμφανιστεί για τη Microsoft, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μια συγκεκριμένη υποκατηγορία ή μια σειρά προϊόντων.

Είτε αυτή η συγκεκριμένη ανακοίνωση σχετίζεται με την πανδημία, είτε συγκεκριμένα με τη μετάβαση σε έναν ψηφιακό κόσμο, το 2020 διαμορφώνεται για να είναι ο πιο ασταθής χρόνος για τα φυσικά καταστήματα λιανικής στην ιστορία. Προσδεθείτε, γιατί είναι πιθανό να έρθουν περισσότερα.