18 Απρ 2024
READING

Με ποιο τρόπο η Ikea σχεδιάζει το σπίτι του μέλλοντος

6 MIN READ

Με ποιο τρόπο η Ikea σχεδιάζει το σπίτι του μέλλοντος

Με ποιο τρόπο η Ikea σχεδιάζει το σπίτι του μέλλοντος

Όπως όλες οι επιχειρήσεις, η Ikea θέλει να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για την εταιρεία, τους υπαλλήλους της, τους συνεργάτες της και τους πελάτες της.

Και ως ο μεγαλύτερος retailer επίπλων σπιτιού στον κόσμο, αυτό εξαρτάται από τη δημιουργία καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών για το σπίτι ή πιο συγκεκριμένα από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα ζουν, θα εργάζονται και θα παίζουν στα σπίτια τους.

Το «Ένα καλύτερο σπίτι δημιουργεί μια καλύτερη καθημερινή ζωή», είναι η καθοριστική αποστολή της Ikea.

Οι περισσότερες άλλες εταιρείες επίπλων σπιτιού, επικεντρώνονται σε styles και designs για διακόσμηση και χρήση στο σπίτι – πράγματα για το σπίτι.

Αυτό που ξεχωρίζει την Ikea είναι η εστίασή της στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές θα ζουν στα σπίτια τους, προκειμένου να δημιουργήσουν τα πράγματα που οι άνθρωποι θα χρειαστούν για να ζήσουν ευτυχισμένοι εκεί – την εμπειρία της οικιακής ζωής.

Για το σκοπό αυτό, η Ikea επιδιώκει επιθετικά την έρευνα αγοράς. Τα τελευταία επτά χρόνια, έχει πραγματοποιήσει ένα έργο, το Life at Home project, για να κατανοήσει τι σημαίνει το σπίτι για τους καταναλωτές και η τελευταία της έρευνα καλύπτει τη ζωή στο σπίτι σε 35 χώρες.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που τείνουν να χρησιμοποιούν έρευνα αγοράς για να ενισχύσουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις, η Ikea χρησιμοποιεί αυτές τις γνώσεις για να προωθήσει την καινοτομία.

Η καινοτομία είναι μια από τις βασικές ικανότητες της Ikea, την οποία αξιοποιεί με έμπειρο τρόπο στην ανάπτυξη προϊόντων και στις εμπειρίες καταστημάτων λιανικής.

Αλλά η εταιρεία γνωρίζει επίσης τους περιορισμούς της. Δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας, ωστόσο η Ikea αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία στο διασυνδεδεμένο σπίτι είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε καλύτερες ζωές για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Συνεργάζεται λοιπόν με το Space10, ένα εργαστήριο έρευνας και σχεδιασμού που εδρεύει στην Κοπεγχάγη, το οποίο θέτει τα καλύτερα δημιουργικά μυαλά να εργαστούν και να οραματιστούν νέους τρόπους για να δημιουργήσουν μια καλύτερη καθημερινή ζωή για τους ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς τους τρόπους διαθέτουν τεχνολογία.

«Ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα έξω από την Ikea από ό, τι αλλάζει εντός της Ikea», λέει ο Kaave Pour, διευθυντής και συνιδρυτής του Space10.

«Η Ikea κάνει εκπληκτικές καινοτομίες μέσα στην εταιρεία, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν σκέφτονται πολύ την καινοτομία μέσα σε ένα κενό σιλό», συνεχίζει και προσθέτει.

«Ως ανεξάρτητη εταιρεία που λειτουργεί έξω από το τρέχον πλαίσιο της Ikea, βοηθάμε την Ikea ως μια ιδέα και μια μάρκα που κοιτάζει το μέλλον, να παραμείνει σχετική με τον τρόπο που εξελίσσεται ο κόσμος.»

Για πέντε χρόνια, το Space10 είναι ο οδηγός της Ikea προς το μέλλον. Έχουν δουλέψει σε ευρείας κλίμακας έργα, από την ηλιακή ενέργεια που θα εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια, μέχρι και ένα για το μέλλον των τροφίμων με αποτέλεσμα ένα βιβλίο μαγειρικής.

Το τελευταίο τους έργο ονομάζεται Everyday Experiments, το οποίο μέσω μιας σειράς 18 πειραμάτων, ρωτά και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, “Πώς θα επαναπροσδιορίσουν οι τεχνολογίες του αύριο τον τρόπο που ζούμε στο σπίτι;”

Ένα κοινό θέμα που τρέχει σε όλα τα συνεργατικά έργα της Ikea με το Space10 είναι το playfulness. «Γιατί μια τόσο μεγάλη έρευνα πρέπει να είναι τόσο βαρετή», αναρωτιέται ο Pour.

«Πιστεύουμε ότι το παιχνίδι και η φαντασία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάφραση σημαντικών θεμάτων, όπως το πώς η τεχνολογία θα καθορίσει πώς ζούμε στο σπίτι, σε κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να συσχετιστούν και να ενθουσιαστούν.»

Η τελευταία σειρά πειραμάτων είναι ακόμη πιο πρωτοποριακή λόγω του πώς γεννήθηκαν: δηλαδή στο σπίτι κάθε μέλους της ομάδας και όχι σε κοινόχρηστο χώρο γραφείου λόγω του COVID-19.

Αυτό φέρνει μια μοναδική οπτικοκεντρική προοπτική στο έργο. «Τις περισσότερες φορές όταν σχεδιάζουμε σπίτια, τα σχεδιάζουμε από γραφεία. Αυτό το έργο σχεδιάστηκε από το σπίτι, τον τόπο όπου κοιμόμαστε, τρώμε, δουλεύουμε, διδάσκουμε τα παιδιά μας, γυμναζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε και βρίσκουμε έναν ιδιωτικό χώρο », συνεχίζει.

Στις περισσότερες εταιρείες, η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) διεξάγεται κρυφά με τις πόρτες να ανοίγουν μόνο όταν κυκλοφορούν επιτυχημένα προϊόντα στην αγορά.

Κανείς δεν ξέρει πόσα από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν παγκοσμίως στην Έρευνα & Ανάπτυξη βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας.

Η Ikea, από την άλλη πλευρά, έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη. “Ανοίγει” την Έρευνα & Ανάπτυξη και επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν τη διαδικασία.

«Πηγαίνουμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Η στρατηγική για εμάς είναι η δημοκρατική επιστήμη », εξηγεί ο Pour.

«Η Ikea πάντα προσπαθούσε να ξεγελάσει την εμπειρία, ξεκινώντας από το φυσικό κατάστημα, όπου μπορείτε πραγματικά να δείτε δωμάτια για να ζήσετε ή το εστιατόριο όπου μια οικογένεια μπορεί να φάει πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από τα ψώνια», συνεχίζει.

«Την επόμενη δεκαετία θα δούμε μια μεγάλη αλλαγή. Αντί για άτομα που έρχονται στην Ikea, η Ikea θα έρχεται σε εσάς », λέει ο Pour.

Αυτό υποδηλώνει έργα καινοτομίας για να λειτουργήσει το Space10. «Αν η Ikea πρέπει να έρθει σε εσένα, τι σημαίνει όσον αφορά το πώς φαίνεται και αισθάνεται η Ikea; Πώς παρουσιάζουμε και επικοινωνούμε μαζί σας σε αυτόν τον κόσμο και τι σας αφήνουμε; Η δουλειά μας είναι να κάνουμε πολλές ερωτήσεις και να βοηθήσουμε την Ikea να αναζητήσει τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις », λέει ο Pour.

Φανταστείτε το σπίτι του μέλλοντος

Η τεχνολογία πρόκειται να είναι η πραγματική αλλαγή παιχνιδιού στο σπίτι του μέλλοντος, καθώς η πληροφορική έχει εξελιχθεί σε κάτι που έγινε στην επιφάνεια εργασίας σε φορητό υπολογιστή.

Ως παγκόσμιος λιανοπωλητής, η Ikea πρέπει να αντιμετωπίσει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σε διαφορετικούς πολιτισμούς σχετίζονται με τα σπίτια τους, για να τα διακοσμήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν.

Αυτό μπορεί να είναι αποθαρρυντικό για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Αλλά η βασική εικόνα που στηρίζει την έρευνα του Space10 είναι η αναγνώριση ότι υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες από τις διαφορές στο πώς ζουν οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πού ζουν.

Αν κοιτάξουμε την Ινδία ή τις ΗΠΑ, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές βασικές ανάγκες που είναι οι ίδιες. Οι άνθρωποι χρειάζονται ακόμη πρόσβαση σε ενέργεια και νερό.

Οι άνθρωποι πρέπει ακόμα να μαγειρεύουν φαγητό, να κοιμούνται και να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες που πιστεύουμε ότι η Ikea μπορεί να αναπτύξει μέσω πολλαπλών λύσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.