25 Απρ 2024
READING

Η Nike σε μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική της μάρκας

2 MIN READ

Η Nike σε μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική της μάρκας

Η Nike σε μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική της μάρκας

Η Nike και η Adidas είναι οι αδιαμφισβήτητες υπερδυνάμεις της αθλητικής βιομηχανίας, που κυριαρχούν στην κατηγορία και το περασμένο έτος πέτυχαν από κοινού πωλήσεις πάνω από  50 δισ. παγκοσμίως.

Η ζήτηση ειδικά για sneakers είναι τόσο έντονη ώστε οι retailers μπορούν να βασίζονται σε αυτά τα προιόντα και χρησιμοποιώντας τα να προσελκύουν και να διατηρούν “συνδεδεμένους” τους καταναλωτές.

Η Nike γνωρίζει τη δύναμη της μάρκας της και σε μια προσπάθεια να διατηρήσει αυστηρότερο έλεγχο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα μεικτά περιθώρια κέρδους αλλάζει τη στρατηγική διανομής της, ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη των άμεσων καναλιών πωλήσεων.

Το γεγονός αυτό είναι το επόμενο στάδιο του σχεδίου ανάπτυξης της Nike, Triple Double Strategy το οποίο αναγγέλθηκε το 2017, όταν η εταιρεία υποσχέθηκε να διπλασιάσει το “ρυθμό της καινοτομίας”, διπλασιάζοντας την ταχύτητά της στην αγορά και διπλασιάζοντας τις άμεσες πωλήσεις προς τους καταναλωτές.

Η Nike εφαρμόζει τώρα αυτή την αλλαγή στη στρατηγική διανομής της. Με τη μείωση του όγκου των εμπόρων λιανικής που πωλούν τα προϊόντα της Nike, οι πωλήσεις μπορούν να διοχετευθούν μέσω της δικής της ιστοσελίδας και δικτύου καταστημάτων.

Αναμφισβήτητα  είναι μια απόλυτα στρατηγική κίνηση για τη Nike που γνωρίζει ότι η αποφυγή του μεσάζοντος βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους της.

Επιπλέον, η αλλαγή της επιτρέπει να διατηρεί τον έλεγχο της σχέσης με τους πελάτες, βοηθώντας στην αποφυγή οποιασδήποτε καταστροφής της αξίας της μάρκας.

Η Nike και η Adidas έχουν ήδη απαγορεύσει στους χονδρεμπόρους να πωλούν τα προϊόντα τους στο eBay ή στο Amazon.

Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της σχεδίου, η Nike δήλωσε ότι έχει ως στόχο να παράγει το 50% των πωλήσεών της μέσω των δικών της καταστημάτων και των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η διατήρηση του ελέγχου της σχέσης μεταξύ της μάρκας και των καταναλωτών της θα βοηθήσει τη Nike να αυξήσει τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους, αλλά και να προστατεύσει την αξία της μάρκας της, δίνοντας στους πελάτες μια εξαιρετική εμπειρία αγορών.

Η αύξηση των καναλιών άμεσης παράδοσης στους καταναλωτές επιτρέπει επίσης μια πιο γρήγορη διαδικασία ανατροφοδότησης από τους καταναλωτές.

Αυτό τροφοδοτεί τη στρατηγική της Nike για ανάπτυξη μέσω της χρήσης των δεδομένων και των πληροφοριών.

Η Nike είναι σαφώς βασιλιάς στην αγορά υποδημάτων και το ξέρει, αυτή η νέα κίνηση προβάλλει την επιθυμία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτή η θέση.

Με αυτή την αλλαγή στη στρατηγική της, η Nike θα μπορούσε να έχει ανοίξει χώρο στην αγορά για τους ανταγωνιστές, μόνο ο χρόνος θα το δείξει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.