Μεγάλο είναι το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως η οποία μετρά απώλειες 320 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO).
Όπως μεταδίδει το BBC και σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού, οι απώλειες ήταν τρεις φορές μεγαλύτερες από τις απώλειες που στοίχισε στον παγκόσμιο τουρισμό η οικονομική κρίση του 2009.
Ο αριθμός των τουριστών από την άλλη μειώθηκε κατά 300 εκατομμύρια, που σημαίνει μείωση 56% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε μια συμπυκνωμένη και μουδιασμένη τουριστική σεζόν που σημαδεύτηκε από τα lockdown που προηγήθηκαν κρατώντας τα αεροσκάφη καθηλωμένα και βάζοντας τα αεροπορικά ταξίδια στον πάγο.
«Αυτοί οι αριθμοί κάνουν σαφές πως είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση του τουρισμού όσο γίνεται πιο γρήγορα» σχολίασε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζούραμπ Πολολικασβίλι.
«Η δραματική πτώση του παγκόσμιου τουρισμού απειλεί σοβαρά το βιοπορισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις αναπτυσσόμενες χώρες» καταλήγει.
Ισπανία, ο μεγάλος «ασθενής»
Αναμφισβήτητα μία από τις χώρες που έπληξε σημαντικά η πανδημία τους προηγούμενους μήνες ήταν η Ισπανία η οποία δεν πρόλαβε καλά καλά να χαλαρώσει τους περιορισμούς και άρχισε να βλέπει ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας.
Η έξαρση αυτή των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές, οδήγησε τη Βρετανία στην απόφαση να επιβάλλει 14ήμερη καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες επιστρέφου από την Ισπανία, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων τόσο από την ισπανική κυβέρνηση που επιμένει πως η χώρα είναι ασφαλής όσο από τους δεκάδες χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες στην Ισπανία που έμαθαν τα μαντάτα όσο ήταν ήδη διακοπές.
Η απόφαση αυτή πάντως της Βρετανίας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Ισπανία και την τουριστική της βιομηχανία, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της χώρας καθώς αντιστοιχεί στο 12,4% του ισπανικού ΑΕΠ και στο 12,7% των θέσεων εργασίας.
Ακολούθησαν οι συστάσεις της Γερμανίας προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τις ισπανικές νήσους και τις παραλίες, ενώ Νορβηγία και Βέλγιο επέβαλαν επίσης καραντίνα σε ταξιδώτες από την Ισπανία.
Τέλος, οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν για ταξίδια στην Καταλονία και άλλες περιοχές της χώρας και η TUI UK ακύρωσε τα πακέτα διακοπών στις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες Νήσους έως τις 4 Αυγούστου.
Πώς θα είναι τα ταξίδια μετά τον κορωνοϊό
Πότε θα είναι εφικτός ξανά ο μαζικός τουρισμός και πώς θα είναι τα ταξίδια στο μέλλον; Η πρώτη ερώτηση για να απαντηθεί εξαρτάται άμεσα από το τέλος της πανδημίας, ενώ για τη δεύτερη θα δείξει ο χρόνος.
Σε δημοσίευμα του Wall Street Journal, οχτώ βετεράνοι της αεροπορικής και τουριστικής βιομηχανίας μοιράζονται τις προβλέψεις τους για το μέλλον των ταξιδιών. Οι περισσότεροι προβλέπουν μια πτώση διαρκείας στα επαγγελματικά, ενώ κρίνουν πως τα ταξίδια αναψυχής θα ανακάμψουν δυναμικά.
Εφόσον όμως επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, ταξιδιωτικές εταιρείες και ξενοδοχεία οφείλουν να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους καθώς δεν μπορούν να βασίζονται σε εταιρικούς πελάτες με τα συνακόλουθα υψηλά κόστη και κέρδη.
Αναμένεται επίσης ότι οι λίγοι «ακριβοί» πελάτες, αυτοί δηλαδή που πληρώνουν υψηλότερες τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και δωμάτια, θα καλύψουν τη διαφορά για όσους αναζητούν οικονομικότερες επιλογές.
«Δεν θα ξαναδείτε τον αριθμό των επαγγελματικών ταξιδιών που βλέπατε μέχρι τώρα», υποστηρίζει ο πρώην γενικός διευθυντής της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας American Airlines, Ρόμπερτ Κράνταλ, ο οποίος υπολογίζει ότι το 1/3 με το 1/2 των επαγγελματικών ταξιδιών θα χαθεί.
Τα περισσότερα meeting θα γίνονται διαδικτυακά και τα ταξίδια που κάποτε θεωρούνταν απαραίτητα θα κρίνονται περιττά. «Όποιος ασχολείται με τα επαγγελματικά ταξίδια πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική του», σημειώνει.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει ο Ντέιβιντ Τέιτ, εκ των ιδρυτών της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Virgin Atlantic Airways, ο οποίος δηλώνει πως «απειλείται σοβαρά η επιχειρηματική αγορά». Από την άλλη, ο Τζεφ Πότερ, πρώην CEO της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Frontier Airlines υπογραμμίζει το αβέβαιο της κατάστασης. «Είμαστε όλοι στα τυφλά» σχολιάζει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.