27 Απρ 2024
READING

Φόρος επί των online πωλήσεων στην Αγγλία που θα οδηγεί στην διάσωση των φυσικών καταστημάτων

3 MIN READ

Φόρος επί των online πωλήσεων στην Αγγλία που θα οδηγεί στην διάσωση των φυσικών καταστημάτων

Φόρος επί των online πωλήσεων στην Αγγλία που θα οδηγεί στην διάσωση των φυσικών καταστημάτων

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται σύντομα να απαιτήσει την επιβολή ενός φόρου επί των online πωλήσεων, σε μια προσπάθεια της Βρετανικής κυβέρνησης να αντλήσει περί τα 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, βοηθώντας παράλληλα τα φυσικά καταστήματα να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους σε ένα διαρκώς εντεινόμενο επιχειρηματικό τοπίο, που διάκειται από την πραγματικότητα της πανδημίας του Covid-19.

Μάλιστα, μόλις κατά την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως επανεξετάζει το σύστημα των επιτοκίων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που διαθέτουν φυσικά καταστήματα.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα – το οποίο εγκαινίασε την εφαρμογή του κατά τη δεκαετία του ’90 – περίπου δύο εκατομμύρια καταστήματα, γραφεία και εργοστάσια υπόκεινται σε φορολογία με βάση την αξία ενοικίασής τους.

Καθώς το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να αναδιαρθρώνει το σύστημά του, εξετάζει και την προσθήκη φόρου στους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μείωση του συνολικότερου κόστους στα φυσικά καταστήματα.

Επιπροσθέτως, εξετάζει να αναδιαρθρώσει το φορολογικό σύστημα προκειμένου να επιβάλει εισφορά στον ιδιοκτήτη της ιδιοκτησίας και όχι στην επιχείρηση που την χρησιμοποιεί.

Όσοι τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του φορολογικού συστήματος ισχυρίζονται πως το τρέχον σύστημα ευνοεί τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, πλήττοντας ταυτόχρονα καταστήματα που καταλαμβάνουν τοποθεσίες υψηλής αξίας στους ιδιαίτερα εμπορικούς δρόμους.

Εν τω μεταξύ, όσοι αντιμάχονται την επιβολή φόρου επί των διαδικτυακών πωλήσεων υποστηρίζουν ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή ενδέχεται να δυσκόλευε τους νέους εμπόρους λιανικής να καθιερώσουν την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φυσικά καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν πιέσεις που οφείλονται όχι μόνο στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά και στο υψηλό σταθερό κόστος, την αργή αύξηση των πωλήσεων, τον έντονο ανταγωνισμό τιμών και την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μάλιστα, το 2019, οι έντονα εμπορικοί δρόμοι στην Μεγάλη Βρετανία σημείωσαν το υψηλότερο ποσοστό περικοπών θέσεων εργασίας κατά την τελευταία 25ετία, με κάτι παραπάνω από 143.000 υπάλληλοι να χάνουν τις δουλειές τους, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Λιανικής.

Όσο για το τρέχον έτος, ο ίδιος οργανισμός προβλέπει ότι 235.704 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους. Αναμένει, επίσης, πως τουλάχιστον 20.622 καταστήματα θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, έναντι 16.073 το 2019.

Δεδομένου ότι η κρίση του κορωνοϊού εντάθηκε στα μέσα Μαρτίου, αναγκάζοντας όσους λιανεμπόρους δεν εμπορεύονταν είδη πρώτης ανάγκης να σταματήσουν –έστω και προσωρινά- την λειτουργία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλείστες αλυσίδες βρέθηκαν στο χείλος του γκρεμού.

Από την Oasis and Warehouse και την Debenhams μέχρι την Laura Ashley, ενώ πολλαπλάσιες ακόμη αναγκάστηκαν να μειώσουν ένα αξιοσέβαστο τμήμα του εργατικού τους δυναμικού, μεταξύ των οποίων οι Ted Baker, Marks & Spencer, John Lewis και Harrods.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.