19 Απρ 2024
READING

Μια απόλυτα στρατηγική κίνηση η Cosmote Payments

3 MIN READ

Μια απόλυτα στρατηγική κίνηση η Cosmote Payments

Μια απόλυτα στρατηγική κίνηση η Cosmote Payments

Η Cosmote με καθοριστικό ηγετικό μερίδιο στην τηλεφωνία και στο διαδίκτυο έκανε μια στρατηγική κίνηση με το λανσάρισμα της Cosmote Payments.

Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έκανε κάποιες κινήσεις που στρατηγικά και από πλευράς μάρκας δεν προσέθεταν μεγάλη αξία όμως αυτή η κίνηση τις πληρωμές είναι στρατηγική και εάν υλοποιηθεί σωστά θα αλλάξει καταλυτικά την θέση της Cosmote.

Και βέβαια θα καθορίσει απόλυτα τις θέσεις των υπολοίπων παικτών Vodafone και Wind.

Με την κίνηση αυτή η Cosmote δεν θα είναι απλά η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αλλά μπορεί να γίνει μια πλατφόρμα που θα παράγει έσοδα και κέρδη.

H άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και η αλματώδης ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών σε συνδυασμό με την τεράστια πελατειακή βάση της Cosmote μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία τεχνολογίας  που θα ξεπερνά τα “στενά” σύνορα της επικοινωνίας με τηλέφωνο και διαδίκτυο.

Η εταιρεία, 100% θυγατρική της ΟΤΕ ΑΕ, έχει ήδη αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΙΗΧ).

Η εταιρεία υπέβαλλε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος το Δεκέμβριο του 2019.

Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την COSMOTE Payments ώστε να παρέχει μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως τοποθετήσεις και αναλήψεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, την εκτέλεση πράξεων πληρωμής, έκδοση, διανομή και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος και άλλες υπηρεσίες πληρωμών.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελεί το δίκτυο καταστημάτων της ΟΤΕ με Γερμανό και Cosmote που σήμερα αριθμεί 400 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα καταστήματα αυτά θα πιστοποιηθούν ως αντιπρόσωποι της COSMOTE Payments, αποτελώντας στην ουσία, σημεία φυσικής εξυπηρέτησης των πελατών  και θα προσφέρει υπηρεσίες τόσο μέσω φυσικών σημείων παρουσίας όσο και πλήρως ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίας προϊόντων του Ομίλου ΟΤΕ.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν συνέργειες και μέσω της εφαρμογής COSMOTE APP που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Σημειώνεται πως στην ελληνική αγορά ήδη τρεις όμιλοι διαθέτουν άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΙΗΧ), ο ΟΠΑΠ μέσω της Tora Wallet, η Viva με το Viva Wallet και πλέον ο Όμιλος ΟΤΕ με τη COSMOTE Payments.

Μια εταιρεία πληρωμών σαν την Cosmote Payments θα μπορεί να “ελέγξει” το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και τις ηλεκτρονικές πληρωμές γενικότερα.

Δύο κυρίως θα είναι τα πιο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ο “έλεγχος του ιστού” και τα δεδομένα.

Σε μια κατά αναλογία μεγέθους σύγκριση αυτό κάνει το Amazon,ελέγχει τον ηλεκτρονικό εμπορικό ιστό και παράγει καθημερινά δεδομένα που είναι πραγματικός θησαυρός.

Εκτός από το e-payments και το e-betting, με τις αντίστοιχες πλατφόρμες, ήδη ο ΟΤΕ διαθέτει το COSMOTE Insurance, την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών, ενώ έχει τη δραστηριότητά του στην αγορά του online delivery (ΒΟΧ).

Καμία όμως από τις προηγούμενες προσπάθειες που επιχείρησε η Cosmote δεν έχει σχέση με αυτή των πληρωμών καθώς όλες οι προηγούμενες μάλλον στόχευαν σε έσοδα και πιθανά δημιουργούσαν μια σύγχυση με την στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η εταιρεία.

Η Cosmote με την επιτυχημένη λειτουργία της Cosmote Payments θα κερδίσει αξία και ειδικό βάρος πέρα απο την αγορά της και μπορεί να διεκδικήσει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και απόλυτα κυριαρχική θέση.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.