25 Απρ 2024
READING

4 σημαντικοί αριθμοί που δείχνουν την εκρηκτική ανάπτυξη του Amazon

3 MIN READ

4 σημαντικοί αριθμοί που δείχνουν την εκρηκτική ανάπτυξη του Amazon

4 σημαντικοί αριθμοί που δείχνουν την εκρηκτική ανάπτυξη του Amazon

Παρότι η πανδημία έχει πλήξει σφόδρα τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, το Amazon έχει καταγράψει εκρηκτική άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πορεία που επιβεβαιώνουν οι ακόλουθοι πέντε αριθμοί:

570 δισεκατομμύρια δολάρια

Τόσο έχει αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση της Amazon από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Στις αρχές του 2020, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αξία περίπου 920 δισ. δολαρίων.

Ακολούθησε το sell-off του Μαρτίου ελέω κορονοϊού, από το οποίο όμως η μετοχή ανέκαμψε δυναμικά και αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, με αποτέλεσμα σήμερα η κεφαλαιοποίησή της να φτάνει τα 1,49 τρισ. δολάρια.

Έτσι, πλέον το Amazon συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, καθώς την ξεπερνούν μόνο η Microsoft, με αξία 1,54 τρισ. δολάρια, και η Apple, με κεφαλαιοποίηση 1,61 τρισ. δολαρίων.

63,3%

Η μετοχή του Amazon έχει καταγράψει κέρδη άνω του 60% φέτος και πλέον διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 3.000 δολαρίων ανά μετοχή. Κατρακύλησε έως τα 1.600 δολάρια στα μέσα Μαρτίου, όταν το χρηματιστήριο “βυθίστηκε” καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις “κατέβασαν ρολά” λόγω της πανδημίας.

Έκτοτε, όμως, η μετοχή έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του Μαρτίου, κλείνοντας πάνω από το όριο των 3.000 δολαρίων για πρώτη φορά στις 6 Ιουλίου.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εξηγούν την “αστρονομική άνοδο” της μετοχής, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar, R. J. Hottovy: “Το υψηλό ποσοστό πιστότητας των πελατών της πλατφόρμας Prime (ειδικά στις διαδικτυακές υπηρεσίες παντοπωλείου)” και το επίσης υψηλό ποσοστό χρήσης των υπηρεσιών cloud, της Amazon Web Services (AWS).

Είναι ενδεικτικό ότι η Morningstar εκτιμά την εύλογη αξία της μετοχής στα 2.750 δολάρια.

178,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Jeff Bezos, που σήμερα κατέχει ποσοστό 11,1% στο Amazon, έχει δει την καθαρή περιουσία του να εκτινάσσεται πάνω από 50% από την αρχή του έτους. Είναι με διαφορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, αφού το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 178,5 δισ. δολάρια, από 114,7 δισ. δολάρια που ήταν στο τέλος του 2019.

Τον ακολουθεί ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με καθαρή περιουσία ύψους 113 δισ. δολαρίων.

3.800 δολάρια ανά μετοχή

Οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων Jefferies και Goldman Sachs αύξησαν την τιμή-στόχο που δίνουν για τη μετοχή του Amazon στα 3.800 δολάρια ανά μετοχή. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή-στόχο που δίνεται σε εταιρεία της Wall Street.

Αμφότεροι οι οίκοι επικαλούνται την ακμάζουσα δραστηριότητα ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon -συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς αύξησης των διαδικτυακών της πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική- και τη ισχυρή προοπτική ανόδου που προσφέρει η ανάπτυξη του τομέα cloud, της AWS.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman, τα στοιχεία της Mastercard υποδηλώνουν ότι το τμήμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon σημείωσε άνοδο κατά 93%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.