Ο Γιώργος Κολλιόπουλος ιδρυτής της εταιρείας Speiron και δημιουργός του λ /lambda/ , εδώ και λίγα χρόνια έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά ultra premium προϊόντων, λανσάροντας ένα πολυτελές αγαθό από ελληνικά χέρια.
Μιλήσαμε μαζί του και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του αλλά και την πολύτιμη εμπειρία από μια εξαιρετική ιδέα που έγινε πράξη.
Ποια ήταν η αρχική έμπνευση για την δημιουργία του λ /lambda/;
Ξεκίνησα το 2007, εμπνεόμενος από τον Ian Schrager – συνιδρυτή του Studio 54 στη Νέα Υόρκη και δημιουργό του πρώτου boutique hotel στον κόσμο -, το άρωμα CK One του Calvin Klein και το Voss, τo πρώτο luxury εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο. Στόχος, να δημιουργήσω το πρώτο luxury ελαιόλαδο παγκοσμίως.
Αυτό και έκανα: το λ /lambda/ είναι το πρώτο luxury ελαιόλαδο στον κόσμο, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία από μόνο του. Η ιδέα μού ήρθε ενώ έκανα προπόνηση στα γαλάζια νερά ενός κολυμβητηρίου.
Τι σημαίνει πολυτελές προϊόν;
Σημαίνει αυτό που δεν έχουμε ανάγκη και δεν μπορούμε να έχουμε, αλλά λατρεύουμε να έχουμε. Σημαίνει έντονα, αντιφατικά συναισθήματα που μετατρέπονται σε επιθυμία.
Σημαίνει κάτι μυστηριακά ανεξιχνίαστο, σαν κάτι να σε τυλίγει δυνατά παρά τη θέλησή σου. Και επίσης σημαίνει, το πάθος ενός δημιουργού για την τελειότητα, για το χειροποίητο, το να μετατρέπει σε ύλη το όραμά του.
Πως κάνουμε branding για ένα πολυτελές προϊόν;
Ρωτάμε το πάθος μας. Αυτό ξέρει καλύτερα. Ο δημιουργός κάνει branding στο luxury brand του εντελώς από ένστικτο, δεν το σκέπτεται. Ίσως επειδή είναι τόσο μέσα σε αυτό και δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί.
Όπως γράφω και στο βιβλίο μου The 11 Steps to a Luxury Brand – τον πρώτο πρακτικό οδηγό για luxury branding στον κόσμο – τα luxury brands δεν έχουν USP (Unique Selling Point), αντίθετα έχουν ESP (Extraordinariness Selling Point): ο δημιουργός έχει ένα μοναδικό, υπερθετικό όραμα και αναλαμβάνει να το κάνει πράξη.
Δυστυχώς, ενώ οι Έλληνες είμαστε διαχρονικά από τους καλύτερους καταναλωτές πολυτελών προϊόντων, αγνοούμε συστηματικά τον τρόπο δημιουργίας και στρατηγικής των αγαθών αυτών. Και μιλάμε για μια αγορά 1,2 τρις δολαρίων.
Εσείς πως ξεκινήσατε;
Είμαι ερωτευμένος με το κορυφαίας ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο και αυτό πρεσβεύει με τον καλύτερο τρόπο το λ /lambda/ κάθε χρόνο (εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχει και μέτριο και κακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, δεν κατέχουμε τα πρωτεία παγκοσμίως στο χώρο, όπως αρεσκόμαστε να λέμε μεταξύ μας).
Αποφάσισα με τα χέρια, τα πόδια και το μυαλό μου, να αλλάξω την άποψη που είχε ο παγκόσμιος καταναλωτής για αυτό το αγαθό. Ξέρετε, πριν το λανσάρισμα του λ /lambda/ το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είχε την αντίληψη στο μυαλό του παγκόσμιου καταναλωτή που νομίζαμε εδώ: απλά θεωρούνταν ένα value for money commodity.
Αντίθετα, ιταλικά και ισπανικά brands ελαιολάδου με πολύ καλή ποιότητα, βέβαια, πουλούσαν ήδη ακριβά από εκείνη την εποχή. To λ /lambda/ ανέβασε την προστιθέμενη αξία του ελληνικού εξαγώγιμου ελαιολάδου κατά τουλάχιστον εξίμισι φορές.
Ποια ήταν τα πιο δύσκολα εμπόδια στην πορεία σας;
Το να συνειδητοποιείς ότι στο εξωτερικό το ελληνικό ελαιόλαδο δεν έχει τη θέση που αξίζει και που νομίζουμε ότι έχει. Επίσης, η έλλειψη παιδείας σε σχέση με το marketing και το branding στη χώρα μας.
Νομίζουμε ότι το premium είναι ίδιο με το luxury (μέγα λάθος) ή ότι μια design συσκευασία μετατρέπει ένα brand σε luxury. Το φαίνεσθαι στη χώρα μας έχει αναχθεί σε αυτονόητο, ενώ το ουσιώδες σε παράλογο. Ο κλάδος της Πολυτέλειας έχει τα παράδοξά του, μας προσκαλεί να τα ανακαλύψουμε tabula rasa, όχι ως παντογνώστες.
Είναι εύκολο να πουλήσει κάποιος πολυτελή προϊόντα;
Χρειάζεται διάβασμα, ένα παθιασμένος δημιουργός, το brand που μετουσιώνει το πάθος του, στρατηγική και υπομονή/επιμονή για τη στόχευση του niche κοινού που απευθύνονται τα αγαθά αυτά.
Στόμα με στόμα και με κατάλληλες below the line ενέργειες, η πληροφορία ότι υπάρχει ένα τέτοιο αγαθό αρχίζει να μεταδίδεται σαν ιός. Αλλά δεν μπορείς να βιάσεις το χρόνο ή τη στρατηγική μετάδοσης, επειδή τότε κινδυνεύει η προστιθέμενη αξία του προϊόντος, που μόλις άρχισε να εμπεριέχεται σε αυτό.
Πολυτέλεια, είναι προνόμιο για λίγους;
Όχι πια. Κατά τους μελετητές της Πολυτέλειας, από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα άρχισε το φαινόμενο του «Εκδημοκρατισμού της Πολυτέλειας», όπως αποκαλείται.
Σύμφωνα με αυτό, η συμμετοχή στα πολυτελή αγαθά δεν είναι προνόμιο μόνο των ελίτ (όπως συνέβαινε πριν από τον εικοστό αιώνα), αλλά όλοι τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στο dream level που η απόκτηση των αγαθών αυτών δημιουργεί.
Εδώ να αναφέρω για παράδειγμα ότι ακόμα και ένα χαλαρωτικό μπάνιο με άλατα στη μπανιέρα μετά από μία κοπιαστική εργασιακή μέρα, είναι μια αυθεντική στιγμή luxury. «Χαϊδεύουμε» τον εαυτό μας κι αυτό είναι μια εξαίρεση μέσα στην εβδομάδα μας, άρα μια συγκεκριμένη ανάσα πολυτέλειας.
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες;
- Να μην ακούνε κανέναν, μόνο το όραμά τους
- Να τους οδηγεί μόνο το πιο τολμηρό από τα οράματά τους
- Να το κάνουν πράξη μοναδικά, με ψυχή και πάθος, αλλιώς να μην το κάνουν
Η ελληνικότητα στα πολυτελή προϊόντα βοηθάει;
Αν μιλάμε για το αρχαιοελληνικό πνεύμα (γιατί αυτό πιστεύω ότι εννοείτε), νομίζω ότι έχουμε αρκετή ζωή μπροστά μας για να δημιουργήσουμε όλοι μας κάτι σύγχρονο ελληνικό.
Εγώ αυτό συνεχίζω να κάνω. Το τι έκαναν οι πρόγονοί μου είναι σεβαστό, αλλά προσπαθώ να αφήσω το δικό μου στίγμα, αλλιώς έχω αποτύχει. Συνεπώς, η ελληνικότητα, αν δεν βρει σύγχρονο στίγμα, δεν βοηθάει τον Έλληνα που θέλει να επιχειρήσει στον παγκόσμιο στίβο.
Ποιο είναι το όραμα σας;
Να δημιουργώ προϊόντα που πριν και πάνω από όλα παθιάζουν εμένα και μετά τον πελάτη μου.
Ο Γιώργος Κολλιόπουλος είναι ένας εξαιρετικός δημιουργός με άποψη που παράγει μοναδικό προϊόν.Αυτό το παράδειγμα δημιουργού που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ στην Ελλάδα.
Το πρώτο του breakthrough e-book με τίτλο “The 11 Steps to a Luxury Brand – The first practical Luxury Branding Guide in the world” εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2017.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.