27 Απρ 2024
READING

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στην Μεγάλη Βρετανία

2 MIN READ

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στην Μεγάλη Βρετανία

Το λιανεμπόριο επιστρέφει στην Μεγάλη Βρετανία

Οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, από την στιγμή κατά την οποία οι αξιωματούχοι μείωσαν τους περιορισμούς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας σημείωσε βελτίωση 13,9% σε μηνιαία βάση σε ότι αφορά το πλήθος των προϊόντων και αγαθών που πωλήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Υψηλότερο από την αύξηση 8% που προέβλεπαν διάφοροι οικονομολόγοι. Η συρρίκνωση της τάξεως του 1,6% σε ετήσια βάση ήταν -επίσης- μικρότερη από τις σχετικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως του 6,4%.

Οι Βρετανοί καταναλωτές δείχνουν να έχουν επιστρέψει σταδιακά στις δαπάνες στα μέσα Ιουνίου, όταν οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους και πολλοί εργαζόμενοι επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Η αναφορά λιανικών πωλήσεων του Ιουνίου ακολούθησε πτώση ρεκόρ τον Απρίλιο και μερική ανάκαμψη τον Μάιο, η οποία αναθεωρήθηκε σε άνοδο 12,3%.

Τον Μάρτιο, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τέθηκε σε καθεστώς lockdown προκειμένου να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19, το οποίο έχει μολύνει περισσότερους από 15,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οδήγησε σε τουλάχιστον 634.900 θανάτους.

Το ξέσπασμα της πανδημίας συνέβαλε σε μια πιο ζοφερή εικόνα για τους Βρετανούς λιανοπωλητές, οι οποίοι έχουν ήδη συμπιεστεί τα τελευταία χρόνια από την αύξηση των ενοικίων, τα χαμηλά περιθώρια και την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Λιανικής, οι απώλειες πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της κρίσης στην υγεία αναμένεται να ανέλθουν περίπου σε 17,28 δισεκατομμύρια λίρες, φέτος.

Επίσης, προβλέπεται ότι 20.622 καταστήματα θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, σε σύγκριση με 16.073 το 2019, και ότι 235.704 άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους, σε σύγκριση με τα 143.128 το αμέσως προηγούμενο έτος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η οικονομία ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετούς μήνες, πιθανότατα ακόμη και χρόνια, προκειμένου να πετύχει μια πλήρη ανάκαμψη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.