Ο Steve Jobs χρησιμοποίησε τον κανόνα 30% για να επαναφέρει την Apple στην επιτυχία

Όταν ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple το 1997, η εταιρεία βρισκόταν σε δύσκολη θέση.

Από την πρώτη της περίοδο που ήταν γνωστή ως καινοτόμος εταιρεία, στην συνέχεια υπέφερε από σοβαρή κακοδιαχείριση και έλλειψη εστίασης.

Η Apple δημιούργησε τη φήμη της για την απλότητα και την ποιότητα, αλλά εκείνη την περίοδο εργάζονταν σε μια πληθώρα προϊόντων, πολλά από τα οποία ήταν απροετοίμαστα στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Jobs αμέσως άρχισε να εργάζεται για να το αλλάξει αυτό. Μέσα σε μια δεκαετία, η εταιρεία μεταμορφώθηκε.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Jobs πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και αργότερα στην αναδημοσίευσή της από την Apple αποκαλύπτει ένα από τα μυστικά που οδήγησαν στη μελλοντική επιτυχία της Apple.

“Εξετάσαμε τον μελλοντικό οδικό χάρτη προϊόντων και αυτό που βρήκαμε ήταν ότι το 30% ήταν απίστευτα καλό και περίπου το 70% ήταν είτε σχετικά καλό είτε πράγματα που δεν έπρεπε πραγματικά να κάνουμε.

Έτσι θα μπορούσαμε να επικεντρώσουμε τους πόρους μας περισσότερο σε αυτό που ήταν υψηλά στην στρατηγική μας”.

“Έτσι, οι πόροι που επενδύουμε είναι ίσοι ή μεγαλύτεροι από ό, τι έχουμε, αλλά είναι σε λιγότερα πράγματα, έτσι θα κάνουμε μια καλύτερη δουλειά σε αυτά.”

Οι συμβουλές του Jobs είναι για κάτι περισσότερο από απλή εστίαση – είναι ένας απλός τρόπος να εφαρμόσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη στην καθημερινή σας ζωή.

Κατέληξε να ονομάζεται: ο κανόνας του 30%.

Ζούμε σε μια εποχή απόσπασης της προσοχής. Ατελείωτες ειδοποιήσεις, στιγμιαία επικοινωνία και εύκολη πρόσβαση σε ατελείωτες πληροφορίες.

Ο φόβος της έλλειψης μας παρακινεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό, τι θέλουν το μυαλό και η καρδιά μας.

Αλλά καθώς μετακινούμαστε από ένα αντικείμενο σε ένα άλλο, ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά μια θεμελιώδη αλήθεια:

Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Και αν προσπαθήσουμε, δεν θα κάνουμε τίποτα καλά.

Ο Jobs το ήξερε αυτό. Ξαναγύρισε στην Apple το 1997, την εταιρεία που δημιούργησε και απομακρύνθηκε μια δεκαετία νωρίτερα, και είδε το χάος. Είδε διαλυτικότητα. Είδε έλλειψη κατεύθυνσης.

Το σύνολο είχε γίνει λιγότερο από το άθροισμα των τμημάτων του.

Για να καταπολεμήσει αυτό, ο Jobs έκανε πρώτη προτεραιότητα να συρρικνωθεί η σειρά προϊόντων της Apple – και να βεβαιωθεί ότι θα έκανε η εταιρεία, θα το έκανε εξαιρετικά καλά.

Το αποτέλεσμα ήταν μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στην επιχειρηματική ιστορία: το iPod. Το iPhone. Το iPad.

Νέος και βελτιωμένος σχεδιασμός υπολογιστών. Καταστήματα λιανικής πώλησης που έμοιαζαν με κάτι από το μέλλον.

Με έμφαση στο 30%, το καλύτερο από τα καλύτερα, η Apple ξανάκτισε τη φήμη της για τη δημιουργία απλών, καθαρών, όμορφων προϊόντων που είναι χαρά να τα χρησιμοποιούμε.

Η εταιρεία συνεχίζει να υπερέχει σήμερα με βάση τη φιλοσοφία που ανέπτυξε κάτω από την ηγεσία του Jobs.

Πώς να φτιάξουμε τον κανόνα 30% για εμάς.

Είναι εύκολο να βρούμε πράγματα που είναι διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα για να εργαστούμε. Αλλά μην ξεχνάμε ότι κάθε έργο παίρνει μια συγκεκριμένη ποσότητα πόρων και ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση οι πόροι αυτοί είναι περιορισμένοι.

Έτσι, πρέπει να αναρωτηθούμε:Χρησιμοποιώ τους πόρους μου καλύτερα;

Έχω επικεντρωθεί στο 30%, δηλαδή, κάνοντας το καλύτερο από τα καλύτερα;Ή, σπαταλάω χρόνο σε περισπασμούς;

Χρειάζεται βαθιά σκέψη να απαντήσουμε σωστά σε αυτές τις ερωτήσεις. Έτσι, πρέπει να φροντίσουμε να προγραμματίσουμε χρόνο για να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλύσουμε την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά.

Στη συνέχεια, μόλις απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές. Πιθανότατα θα σημαίνει να παραιτηθούμε από κάποια πράγματα που δεν ενδιαφερόμαστε ή από πράγματα που δεν κάνουμε καλά.