25 Απρ 2024
READING

Η άνοδος του re-commerce στον χώρο της μόδας

4 MIN READ

Η άνοδος του re-commerce στον χώρο της μόδας

Η άνοδος του re-commerce στον χώρο της μόδας

Καθώς οι εποχές αρχίζουν να αλλάζουν, πολλοί άνθρωποι αποκτούν μια καινούργια προσέγγιση στην αγορά ρούχων αλλά και στην χρήση τους.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς – είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλά ρούχα που αγοράζονται που δεν θα φορεθούν πολύ η και καθόλου.

Οι άνθρωποι αγοράζουν ρούχα κυρίως για συναισθηματικούς λόγους και η χρήση των ρούχων έχει αλλάξει με την αλλαγή της κουλτούρας και τις αξίες που έχει κάθε γενιά.

Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για καινούργια ρούχα τα παλαιότερα πρέπει να αφαιρεθούν. Αλλά πως?

Σύμφωνα με το 64% των γυναικών, η απάντηση βρίσκεται στην αγορά μεταπώλησης.

Τα “σκουπίδια” ενός ατόμου μπορούν να είναι ο θησαυρός ενός άλλου, και στην εποχή του μινιμαλισμού και της επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι καταναλωτές “καθαρίζουν” τις ντουλάπες τους.

Είτε πρόκειται για βιωσιμότητα και στυλ, είτε ενδιαφέρον για ποικιλία και αξία, η στάση του κοινού απέναντι στη βιομηχανία της μόδας δημιουργεί ένα κίνημα αναδημιουργίας που  αλλάζει για πάντα τη λιανική.

Η δευτερογενής αγορά αναμένεται να διπλασιαστεί σε αξία από 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις πέντε χρόνια.

Τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα δεν είναι πλέον οι μόνοι χώροι που κινδυνεύουν.Η έκρηξη μεταπώλησης έρχεται για όλες τις πτυχές της βιομηχανίας μόδας, αλλάζοντας τα πάντα, από τις μάρκες πολυτελείας έως τους εμπόρους μαζικής αγοράς.

Η μεταπώληση ενδυμάτων κυριαρχήθηκε στο παρελθόν από αγοραστές χαμηλού εισοδήματος και φοιτητές που αναζητούσαν προσιτές επιλογές ρουχισμού σε vintage καταστήματα ή στην πλατφόρμα eBay.

Οι καιροί έχουν αλλάξει και η ύφεση του 2008 ώθησε περισσότερους καταναλωτές προς την κατεύθυνση της μεταπώλησης ρούχων.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή, λίγο μετά, η αγάπη του κοινού για vintage και streetwear αντικείμενα που μπορούσαν να βρεθούν μόνο στη μεταπώληση εκτοξεύτηκε.

Η αυξανόμενη ανησυχία του κοινού για το περιβάλλον έχει επίσης κάνει πολλούς καταναλωτές να απομακρυνθούν από τα αγαπημένα τους προϊόντα ταχείας μόδας προς ηθικές πρακτικές μείωσης των αποβλήτων.

Στην πραγματικότητα, το 72% των καταναλωτών προτιμούν τώρα να αγοράζουν από φιλικά προς το περιβάλλον εμπορικά σήματα και η αγορά ενός χρησιμοποιηθέντος προιόντος μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 82%.

Ο μινιμαλισμός και η βιωσιμότητα μπορούν να πάνε χέρι-χέρι στη μεταπώληση.

Σύμφωνα με την ThredUP, 300 εκατομμύρια κιλά “σκουπιδιών” θα δημιουργηθούν αν ένας στους 10 συνδρομητές του Netflix καθαρίσει τις ντουλάπες του.

Η μεταπώληση μετατρέπει αυτά τα “σκουπίδια” σε θησαυρούς και αυτό το θησαυρό σε κέρδη, αφού ο σημερινός καταναλωτής δεν αγοράζει με πρόθεση να κρατήσει.

Ο μέσος αριθμός ρούχων στις ντουλάπες των καταναλωτών μειώνεται, με τον αριθμό των τεμαχίων να μειώνεται από 164 σε 136 μεταξύ 2017 και 2019.

Και αυτό αναμένεται να μειωθεί, καθώς το 40% των καταναλωτών σκέφτονται την αξία μεταπώλησης ενός ρούχου πριν ακόμη το αγοράσουν.

Τώρα οι καταναλωτές έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών μεταπώλησης από εφαρμογές που θέτουν την πώληση στα χέρια σας ή τις υπηρεσίες που παίρνουν τα προιόντα και τα πωλούν μόνα τους.

Τα πιο δημοφιλή προϊόντα στη μεταπώληση είναι οι τσάντες, τα παπούτσια και τα φορέματα, και παρακάτω είναι τα market places για την συγκεκριμένη αγορά.

ThredUP: Το ThredUP είναι μια εξαιρετική πηγή για όσους δεν θέλουν να κάνουν την ίδια την πώληση.
Poshmark και Depop: Και οι δύο αυτές πλατφόρμες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των νεότερων γενιών που θέλουν να πάρουν γρήγορα μετρητά για τα μοντέρνα προϊόντα τους.
The RealReal: Πολύ πιθανότατα ο πιο δημοφιλής μεταπωλητής πολυτελείας στην αγορά, το RealReal θα έρθει είτε να παραλάβει τα προιόντα σας απευθείας είτε να σας στείλει ένα προπληρωμένο ταχυδρομείο.

Το 26% των αγοραστών σε καταστήματα πολυτελείας, το 25% των αγοραστών σε πολυκαταστήματα και το 22% των πελατών των μεγάλων retailer αγοράζουν επίσης και μεταχειρισμένα.

Τα πιο περιζήτητα εμπορικά σήματα στο “δεύτερο χέρι” είναι τα Kate Spade, Tory Burch, Burberry και UGG.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες μάρκες, ειδικά εκείνες που είναι δημοφιλείς στη μεταπώληση, έχουν μια τεράστια ευκαιρία να εισέλθουν στην αγορά και να μεταπωλήσουν τα προϊόντα τους μόνοι τους.

Φαίνεται ότι η βιομηχανία της μόδας αλλάζει ήδη πολύ καθώς οι νέοι καταναλωτές προσεγγίζουν την αγορά ρούχων με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.