20 Απρ 2024
READING

Τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια βλέπουν μικρότερη αύξηση επιβατικής κίνησης απ’ ότι αναμενόταν

2 MIN READ

Τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια βλέπουν μικρότερη αύξηση επιβατικής κίνησης απ’ ότι αναμενόταν

Τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια βλέπουν μικρότερη αύξηση επιβατικής κίνησης απ’ ότι αναμενόταν

Η κίνηση των επιβατών σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων παρουσίασε οριακή βελτίωση τον Ιούνιο χάρη εν μέρει στην «ελλιπή άρση των περιορισμών ταξιδιού», σύμφωνα με το Airports Council International Europe (ACI Europe).

Η επιβατική κίνηση του Ιουνίου μειώθηκε κατά 93% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου μήνα.

Οριακή βελτίωση σε σχέση με την πτώση του 98% που παρατηρήθηκε τον Μάιο, δήλωσε η ACI Europe. Σε ολόκληρη την Γηραιά ήπειρο, τα αεροδρόμια είδαν 16,8 εκατομμύρια επιβάτες τον Ιούνιο σε σύγκριση με 240 εκατομμύρια την ίδια περίοδο το 2019!

Ωστόσο, με την άρση ορισμένων ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, ο ημερήσιος όγκος επιβατών αυξήθηκε σχεδόν σε τριψήφιο επίπεδο από 267.000 επιβάτες την 1η Ιουνίου σε 757.000 στις 30 Ιουνίου 2020.

Βέβαια, μια απλή σύγκριση σε σχέση με τον περυσινό ημερήσιο μέσο όρο των 8 εκατομμυρίων.

Ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, σχολίασε: «Η ανάκαμψη της κίνησης των επιβατών προχωρά με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν.

Αυτό συνέβη τον Ιούνιο και τα αρχικά δεδομένα για τον Ιούλιο δείχνουν επίσης ότι είναι πιθανό να ανακτήσουμε μόλις το 19% της περυσινής κίνησης και όχι το 30% που είχαμε προβλέψει σε αρχικό βαθμό.

Αυτό οφείλεται στο «νεφελώδες» τοπίο σχετικά με την άρση των περιορισμών ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Σένγκεν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και στη μονιμότητα των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για τις περισσότερες υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι τα κράτη της ΕΕ και της συνθήκης του Σένγκεν δεν κατάφεραν ακόμη να συντονίσουν αποτελεσματικά και να ευθυγραμμίσουν τις ταξιδιωτικές τους πολιτικές, σίγουρα δεν βοηθά, καθώς δεν ευνοεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και τον τουρισμό κατά το μέσον της καλοκαιρινής περιόδου».

Η ACI Europe έχει -πλέον- ανανεώσει τις προβλέψεις της αναφορικά με την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών, ενώ η πλήρης ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το 2024, και όχι το 2023 όπως προέκυπτε σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα απωλέσουν περί τους 1,57 δισεκατομμύρια επιβάτες το 2020, μείωση που διαμορφώνεται σε 64% εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα περυσινά δεδομένα, ενώ τα έσοδα θα μειωθούν κατά 67%, ανερχόμενα σε 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.