Προϊόντα διατροφής που οι άνθρωποι πίστευαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη, ψώνια σε ασυνήθιστες ώρες και η διαχείριση για τα απόβλητα τροφίμων και άλλα αντίστοιχα είναι κάποια συμπεράσματα και γεγονότα που προέκυψαν από την πανδημία.
Ακολουθεί μια ανάλυση των κύριων τάσεων που δημιούργησαν αντίκτυπο στον τομέα των τροφίμων.
1) Τα «παλιομοδίτικα» τρόφιμα έχουν γίνει περιζήτητα.
Πολλά προϊόντα, τα οποία οι άνθρωποι πίστευαν ότι είχαν τελειώσει, έχουν κάνει επανεμφάνιση. Στις ΗΠΑ, είδη όπως η σούπα Progresso (οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 100%, σε ετήσια βάση) και το Hamburger Helper επέστρεψαν.
Στις ΗΠΑ, παλαιότερες μάρκες ψησίματος όπως οι Pilsbury και Betty Crocker, έγιναν αξιόπιστες μάρκες καθώς οι άνθρωποι έμαθαν να μαγειρεύουν ξανά στις κουζίνες τους.
2) Οι άνθρωποι ψήνουν
Όλοι έπρεπε να ετοιμάσουν περισσότερο φαγητό στο σπίτι, αλλά πολλοί στράφηκαν στο ψήσιμο, εν μέρει ως νέο χόμπι, εν μέρει για να αντικαταστήσουν αντικείμενα που είναι σε έλλειψη στα καταστήματα.
Στη Γαλλία, οι άνθρωποι έχουν στραφεί σε παλαιές βάσεις και ψήνουν το δικό τους ψωμί, ενώ οι New York Times ανέφεραν για το πώς «η Βρετανία που ψήνει στην πανδημία έχει μεγάλη ανάγκη για αλεύρι» – ένας βιοτεχνικός αλευρόμυλος ανέφερε αύξηση 500% σε ζήτηση και αναγκάστηκε να κλείσει το ηλεκτρονικό του κατάστημα.
3) Οι διαδικτυακές πωλήσεις τροφίμων εκτοξεύθηκαν.
Τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις το 5% των αγοραστών των ΗΠΑ αγόρασαν τα είδη παντοπωλείου τους στο διαδίκτυο.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2020, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 30%. Η Walmart υπήρξε μεγάλος νικητής με αύξηση 74% στις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2020, που έληξη την 1η Μαΐου.
Την ίδια στιγμή που οι πωλητές κατόρθωσαν να εξυπηρετήσουν περισσότερους πελάτες, πολλοί καταναλωτές υπέφεραν από έλλειψη αποθεμάτων, αυξήσεις τιμών και μεγάλες περιόδους αναμονής.
4) Οι άνθρωποι αγόρασαν περισσότερα, λιγότερο συχνά και σε πιο ασυνήθιστες στιγμές
Έρευνες έδειξαν πόσο πιο συχνά οι άνθρωποι ψώνιζαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι επίσης έχουν αγοράσει πολύ περισσότερα χύμα προϊόντα, κυρίως στις πωλήσεις αλκοόλ.
Επιπλέον, τα άτομα που ρωτήθηκαν είχαν αγοράσει εντελώς διαφορετικές ώρες από τις συνηθισμένες και σε νέα διαδικτυακά μέρη.
5) Οι άνθρωποι αγόρασαν προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας
Οι άνθρωποι εφοδιάστηκαν με περισσότερα προιόντα από ό,τι στο παρελθόν και η μετατόπιση ήταν σίγουρα προς προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν δει μια ανάκαμψη στη Γαλλία, με τους ανθρώπους να κατευθύνονται σε τυρί μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι πωλήσεις φρέσκων τυριών μειώθηκαν δραματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και οι παραγωγοί έχουν απευθύνει έκκληση στο κοινό να σώσει τοπικούς τυροκόμους.
6) Η προμήθεια περισσότερων σούπερ μάρκετ οδήγησε σε σπατάλη τροφίμων
Καθώς τα εστιατόρια και τα μπαρ έκλεισαν, οι παραγωγοί στράφηκαν προς τα σούπερ μάρκετ για να πουλήσουν το σύνολο των φρέσκων προϊόντων. Ωστόσο, η έλλειψη καθιερωμένων τρόπων μεταφοράς και συσκευασίας εμπορευμάτων έχει οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων.
Η AeroFarms είναι μια κάθετη αγροτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη και τη Μέση Ανατολή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, David Rosenberg είπε ότι ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν οι πωλήσεις σε σούπερ μάρκετ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι απαιτήσεις συσκευασίας ήταν μεγάλες και τα κέντρα διανομής ήταν σε τόσο χάος, που δεν μπόρεσαν να λάβουν περισσότερα προϊόντα.
Η εταιρεία δεν μπόρεσε να παραδώσει απευθείας στα καταστήματα και κατά ειρωνικό τρόπο, η AeroFarms κατέληξε να δωρίζει τρόφιμα – που θα είχαν πωληθεί σε εστιατόρια – για να διασφαλιστεί ότι δεν θα πεταχτούν.
7) Οι άνθρωποι αγόρασαν περισσότερα τοπικά προϊόντα, συνειδητά και επικεντρώνονται στην υγεία
Στη μελέτη της για την αλλαγή συμπεριφοράς καταναλωτή, η Accenture βρήκε ότι οι καταναλωτές έχουν αλλάξει την εστίαση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ψωνίζοντας πολύ πιο συνειδητά όσον αφορά το κόστος και τη βιωσιμότητα υποστηρίζοντας τοπικά προϊόντα και εστιάζοντας περισσότερο στις επιπτώσεις που έχουν τα τρόφιμα στην υγεία τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.