24 Απρ 2024
READING

Οι 5 λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν λένε αυτά που σκέφτονται στην εργασία τους

5 MIN READ

Οι 5 λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν λένε αυτά που σκέφτονται στην εργασία τους

Οι 5 λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν λένε αυτά που σκέφτονται στην εργασία τους

Για πολλές εταιρείες, δεν είναι ο φόβος των ηγετών που εμποδίζει την πρόοδο – είναι χιλιάδες μικρές, χαμένες ευκαιρίες όταν οι εργαζόμενοι δεν μιλούν και δεν μοιράζονται τις ιδέες τους.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το University of North Colorado Social Research Lab, βρέθηκαν πέντε λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν μιλούν για να συνεισφέρουν σε λύσεις, να προτείνουν μικρο-καινοτομίες ή να υποστηρίξουν πελάτες.

1. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η ηγεσία θέλει τις ιδέες τους

Στελέχη, διευθυντές και υπάλληλοι περιέγραψαν τι συνέβη όταν πλησίασαν το αφεντικό τους με μια υπέροχη ιδέα και ένα εκτελέσιμο σχέδιο για τη βελτίωση της επιχείρησης.

Σε πολλές περιπτώσεις, το αφεντικό τους συμφώνησε ότι η ιδέα τους θα λειτουργούσε και θα ήταν εφικτή και αμέσως μετά τους είπαν να συνεχίσουν να κάνουν τα πράγματα «με τον παλιό τρόπο».

Το 41% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η ηγεσία δεν εκτιμά την καινοτομία και το 67% δήλωσε ότι η ηγεσία λειτουργεί με την ιδέα ότι «έτσι το κάναμε πάντα».

Γιατί έχει σημασία: Εάν οι υπάλληλοι δεν πιστεύουν ότι θέλετε πραγματικά τις ιδέες τους, δεν θα ασχοληθούν να σας τις προσφέρουν. Δηλαδή οι καλύτεροι στοχαστές σας εξακολουθούν να σκέφτονται, αλλά όχι για την επιχείρησή σας. 

2.Κανένας δε τους ρωτάει.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι υπάλληλοι λένε ότι δεν μοιράζονται αυτό που πιστεύουν, είναι ότι «κανείς δεν ρώτησε».

Ένα εκπληκτικό 49% των υπαλλήλων που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν τους ζητείται τακτικά να λένε την γνώμη τους ή τις ιδέες τους.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι πρωτοποριακές μικροκαινοτομίες των υπαλλήλων και οι βελτιώσεις στην εξυπηρέτηση πελατών είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία, ωστόσο δεν διαθέτουν κανένα τακτικό τρόπο για να ζητούν ιδέες.

Γιατί έχει σημασία: Ίσως πιστεύετε ότι ζητάτε ιδέες, επειδή έχετε πολιτική ανοιχτής πόρτας ή η εταιρεία σας διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα προτάσεων.

Αλλά αυτό δεν αρκεί για τους περισσότερους υπαλλήλους να αισθάνονται ότι έχουν προσκληθεί πραγματικά να συνεισφέρουν. Το να ζητάς καλά, απαιτεί ένα ρυθμό, να ζητάς τακτικά συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις.

3. Έλλειψη αυτοπεποίθησης για να τις μοιραστούν.

40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται αυτοπεποίθηση να μοιράζονται τις ιδέες τους. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά οι διευθυντές (όχι μόνο οι υπάλληλοι της πρώτης γραμμής) τους είπαν να κρατήσουν το κεφάλι τους χαμηλά και να κάνουν τη δουλειά τους:

-«Δεν σε προσέλαβα για να φτιάξεις την εταιρεία μας»

-«Δεν είναι δική σου δουλειά να το σκέφτεσαι»

-«Δεν σας ζήτησα τις ιδέες σας»

-«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάρα πολλές ιδέες. Δεν θέλω άλλες»

Γιατί έχει σημασία: Είναι πολύ πιο εύκολο να προεπιλέξουμε την ασφαλή σιωπή. Οι άνθρωποι θυμούνται περισσότερο τις αγχωτικές στιγμές, από το χρόνο που μίλησαν και ακούστηκε η ιδέα τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι χάνουν την αυτοπεποίθησή τους από τοξικές συμπεριφορές διαχείρισης, συνδυασμένες με τις ανασφάλειες που φέρνουν μαζί τους από το σπίτι.

Πρέπει οι εταιρείες να είναι προσεκτικές για να καταλάβουν τι “σκοτώνει” το θάρρος των ανθρώπων και να εργαστούν για να εξαλείψουν τα πραγματικά και φανταστικά εμπόδια που εμποδίζουν τους ανθρώπους να συμβάλουν με την  καλύτερη σκέψη τους.

4. Υστερούν στο να τις μοιράζονται αποτελεσματικά.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι απλά δεν ξέρουν πώς να μιλούν με τρόπο που μπορεί να ακουστεί. «Εκ των υστέρων, πραγματικά δεν είχα κάνει όλη την έρευνα». «Νομίζω ότι μπήκα στο νέο μου ρόλο κάπως δυναμικά. Είχα τόσες πολλές ιδέες – νομίζω ότι πίστευαν ότι ήμουν υπερόπτης και επικριτικός. “

Είναι ενδιαφέρον ότι το 45% είπε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος εκπαίδευση στον οργανισμό τους για επίλυση προβλημάτων και κριτική σκέψη.

Γιατί έχει σημασία: Ακόμα κι αν μια εταιρεία προσλαμβάνει έμπειρα στελέχη, είναι πιθανό να μην έχουν εκπαιδευτεί να σκέφτονται κριτικά, να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα ή να ενθαρρύνουν τη μικρο-καινοτομία και την επίλυση προβλημάτων στις ομάδες τους.

Και αυτές οι δεξιότητες δεν είναι διαισθητικές για τους περισσότερους ανθρώπους.

Εάν θέλετε οι άνθρωποι να εντοπίσουν και να λύσουν προληπτικά προβλήματα ή να βρουν πιο καινοτόμες λύσεις, πρέπει να τους εκπαιδεύσετε.

Εάν θέλετε οι άνθρωποι να υποστηρίζουν τον πελάτη, πρέπει να τους δώσετε τις δεξιότητες για να μάθουν πώς να το κάνουν καλά από μια ισορροπημένη επιχειρηματική προοπτική και να τους δώσετε παραμέτρους που θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση της λήψης αποφάσεων.

5.Δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί κάτι και έτσι δεν μπαίνουν στον κόπο. 

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, ακόμη και σε ορισμένους από τους οργανισμούς με την υψηλότερη απόδοση, είναι ότι οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι οι ιδέες τους θα αγνοηθούν.

Οι άνθρωποι φέρνουν κάτι μία ή δύο φορές. Εάν δεν αναγνωριστεί, θα το συναντήσουμε λίγο αργότερα και θα πούμε «Ωχ, γιατί δεν το είδαμε αυτό;» Και θα ακούσουμε, «Ω, το είδαμε, αλλά είπαμε διάφορα για αυτό και τελικά δεν κάναμε τίποτα.»

50% των εργαζομένων πιστεύουν ότι αν μοιράζονται μια ιδέα, δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Και ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δήλωσαν ότι θα κρατούσαν μια μικρο-καινοτομία για τον εαυτό τους (56%) είναι η ανησυχία ότι δεν θα λάβουν πίστωση για την ιδέα τους.

Γιατί αυτό έχει σημασία: Μπορεί να ζητάτε ιδέες και να κάνετε κάτι μαζί τους, αλλά αν δεν υπάρχει feedback οι υπάλληλοι θα υποθέσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Και κανείς δεν θέλει να κάνει συνεισφορές που δεν αναγνωρίζονται ή δεν εκτιμώνται.

Η έρευνα είναι γεμάτη με παραδείγματα έξυπνων, δημιουργικών ανθρώπων, ακόμη και σε εκτελεστικό επίπεδο, οι οποίοι αποφάσισαν σκόπιμα να σταματήσουν να φέρνουν νέες ιδέες, επειδή θεώρησαν ότι ήταν χάσιμο χρόνου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.