Το λογότυπο «I Love New York» είναι iconic και αξίζει εκατομμύρια δολάρια για την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έστειλε επιστολές διακοπής χρήσης σε εκατοντάδες απομιμήσεις του περίφημου λογότυπου, που δημιουργήθηκε (δωρεάν!) από τον εκλιπόντα θρύλο του graphic design, Milton Glaser.

Πάρα πολλές φράσεις όπως σε παραλλαγές του «I Love New York» σε κούπες καφέ, μπλουζάκια και διάφορα αλλά αντικείμενα υπάρχουν παντού.

Πολλά από αυτά βρίσκονται διακοπή χρήσης με επιστολές που έστειλε ο διευθυντής πνευματικής ιδιοκτησίας CMG Worldwide- εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης-, σε πωλητές αυτών των αντικειμένων για παραβίαση του εμπορικού σήματος της πολιτείας: I ♥ NY, σχεδιασμένο από τον θρυλικό γραφίστα Milton Glaser .

Ο Glaser πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 91 ετών. Ως συνιδρυτής του Push Pin Studios, συνιδρυτής του New York Magazine και stylistic του μοντερνισμού του μεσαίου αιώνα διαμόρφωσε το τοπίο του graphic design και άλλαξε την “οπτική γλώσσα” που περιγράφει τον κόσμο γύρω μας.

Η μάχη της πολιτείας της NY με την πάροδο των ετών είναι μεγάλη, για να διατηρήσει την «δύναμη της μάρκας» και να αποτρέψει τις εταιρείες από το να παραβιάζουν αυτό το εμβληματικό εμπορικό σήμα, I ♥ NY.

Γιατί το λογότυπο αρέσει τόσο πολύ; Ακόμα και ο Glaser δεν το ήξερε, λέγοντας στο podcast 99% Invisible, «Γιατί μια συγκεκριμένη καμπύλη και ένα συγκεκριμένο χρώμα και μια συγκεκριμένη αντίθεση κρατούν την προσοχή μας και γιατί μας θυμίζουν κάποιες άλλες μορφές; Δεν γνωρίζω. Είναι ένα βαθύ μυστήριο.”

O Glaser σχεδίασε το λογότυπο I ♥ NY για μια εκστρατεία τουρισμού της Νέας Υόρκης το 1977. Αρχικά, πίστευε ότι η εκστρατεία θα διαρκούσε έξι μήνες – όχι δεκαετίες.

Σαράντα χρόνια αργότερα, η καρδιά διαβάζεται τόσο καθαρά ως stand-in για την αγάπη, που δεν χρειάζεται πλέον εξήγηση.

Σύμφωνα με τους The New York Times, το trademark έληξε τη δεκαετία του 1990, γεγονός που το έφερε σε ευρύτερη χρήση.

Αλλά από τότε, το εμπορικό σήμα ανανεώθηκε και η πολιτεία της ΝΥ το προστατεύει έντονα – αφού διακυβεύονται εκατομμύρια δολάρια μέσω σχετικών συμφωνιών αδειοδότησης.

Η πολιτεία της ΝΥ απείλησε ακόμη και να μηνύσει τον ίδιο τον Glaser για μια ενημέρωση που έκανε στο λογότυπο μετά τις 9/11.