Η τρέχουσα περίοδος του κορωνοϊού αποτελεί –πραγματικό- Αρμαγεδών για την λιανεμπορική αγορά, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιπτώσεις και τα εν γένει αρνητικά δεδομένα που ίσχυσαν κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2008, όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατης ανάλυσης της Retail Metrics.
Μερικές ημέρες έπειτα από την στιγμή κατά την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον Covid-19 τον περασμένο Μάρτιο, οι έμποροι λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να τεθούν εκτός λειτουργίας για αρκετές εβδομάδες.
Το αποτέλεσμα: Τα λειτουργικά έσοδα του πρώτου τριμήνου του λιανικού εμπορίου μειώθηκαν κατά 57,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Μάλιστα, εάν σε αυτά δεν προσμετρηθούν τα δεδομένα που αφορούν την Walmart, η οποία συνέχισε να λειτουργεί ως άλλο σούπερ μάρκετ διαθέτοντας βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως λ.χ. τρόφιμα, τότε το προαναφερθέν μέγεθος εκτινάσσεται στο 71,1%.
Σύμφωνα με την Retail Metrics, το προηγούμενο χαμηλό για τα κέρδη λιανικής σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 2008, όταν τα κέρδη μειώθηκαν κατά 26,6% σε ετήσια βάση κατά το δ’ τρίμηνο εκείνης της χρονιάς.
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση που ακολούθησε την «φούσκα» του Dot.com ήταν η πτώση της τάξεως του 11,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2000.
Κι ενώ οι απώλειες σε επίπεδο κερδών έχουν διευρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των κερδών λιανικής σε εμπορικά καταστήματα και εκτός αυτών, η διαφορά αυξήθηκε έτι περαιτέρω κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
Τα δε κέρδη του πρώτου τριμήνου για αλυσίδες που δραστηριοποιούνταν εντός malls και εν γένει εμπορικών κέντρων σημείωσαν ελεύθερη πτώση 626% (!), την στιγμή κατά την οποία όσα καταστήματα λειτουργούσαν εκτός εμπορικών κέντρων σημείωσαν πτώση κερδών μόλις 26%.
Λαμβάνοντας υπόψη την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων με την ταυτόχρονη δραστική συρρίκνωση των εσόδων, πολλές επιχειρήσεις έλαβαν μέτρα εξοικονόμησης κόστους, συμπεριλαμβανομένων της τοποθέτησης των εργαζομένων σε καθεστώς εκ περιτροπής λειτουργίας, το μόνιμο κλείσιμο καταστημάτων και την εκτεταμένη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας παραλαβής παραγγελιών εκτός των χώρων του φυσικού καταστήματος.
Ωστόσο, αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους δεν κρίνονται, μα ούτε και αποδεικνύονται ως αρκετά για αρκετούς λιανεμπόρους.
Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία πριν από την έλευση της πανδημίας, πολλές εταιρείες αγωνίζονταν να παραμείνουν στον αφρό, καθώς επίσης και να προσαρμοστούν στις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Ωστόσο, η τρέχουσα κρίση έχει επιταχύνει την ασκούμενη πίεση στη βιομηχανία στο σύνολό της.
Η Retail Metrics διαμόρφωσε μια εκτενή λίστα στην οποία ταξινόμησε το σύνολο των εταιρειών οι οποίες και έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης ή προειδοποίησαν για μια τέτοια πιθανότητα, από την στιγμή κατά την οποία ενέσκηψε η πανδημία του κορωνοϊού.
Λιανεμπορικές επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει την υποβολή διαδικασιών πτώχευσης και εκκαθάρισης:
- Modell’s Sporting Goods
- True Religion
- Roots USA
- J. Crew
- Gold’s Gym
- Neiman-Marcus
- Lord & Taylor
- Stage Stores
- JC Penney
- Tuesday Morning
- RTW Retailwinds
- GNC Inc.
- Chuck E. Cheese
- Lucky Brands
- Brooks Brothers
- Sur La Table
Πιθανολογείται πως θα υποβάλουν αίτημα πτώχευσης:
- Ascena Retail Group
- Francesca’s
- Tailored Brands
Retailers που έχουν εκδώσει προειδοποιητικές ανακοινώσεις περί των οικονομικών τους μεγεθών:
- J. Jill
- SteinMart
- Francesca’s
- RTW Retailwinds
- CBL & Associates
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.