Ο ιδρυτής των Zara Amancio Ortega δημιούργησε μία αυτοκρατορία 17,2 δισ. δολαρίων στην αγορά ακινήτων

Αφού δημιούργησε μία περιουσία στον κλάδο ένδυσης, ο ιδρυτής των Zara, ο Amancio Ortega έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αγορά ακινήτων.

Η αξία των ακινήτων του Ισπανού δισεκατομμυριούχου ανήλθε στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά η εταιρεία του, αποτελώντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ευρώπης.

Ο Ortega, 84 ετών, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος μόδας Zara, επένδυσε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα πέρυσι μέσω διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας συμμετοχών του, Pontegadea.
Η Pontegadea, η οποία κατέχει το 59,3% της μητρικής εταιρείας της Zara, Inditex, είχε καθαρό εισόδημα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2019, συμπεριλαμβανομένων 1,64 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μερίσματα από την Inditex και 621 εκατομμύρια ευρώ από ακίνητα.

Ο Ortega, ο πλουσιότερος άντρας της Ισπανίας, έχει διαφοροποιήσει την περιουσία που απέκτησε από τη δραστηριοποίηση του στον κλάδο της μόδας, προκειμένου να διατηρήσει τον πλούτο του, επενδύοντας πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια

Οι εξαγορές περιλαμβάνουν ακίνητα ορόσημα, όπως το ιστορικό κτίριο Haughwout του Μανχάταν και τον υψηλότερο πύργο γραφείων του Μαϊάμι.

Πέρυσι, η εταιρεία επενδύσεών του, ολοκλήρωσε μια συμφωνία 72,5 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Σικάγου, ενώ είχαν προηγηθεί η αγορά ενός κτιρίου στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή της Ουάσιγκτον και δύο κτιρίων γραφείων στο Σιάτλ.

Γιος ενός εργάτη σε σιδηροδρόμους, ο Ortega έχει δημιουργήσει περιουσία αξίας 58,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από το πλειοψηφικό πακέτο που διαθέτει στην Inditex.
Η περιουσία του έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 1/5 της αξίας της μετά την πανδημία, η οποία ανάγκασε την Inditex να κλείσει τα καταστήματα της. Οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 22% φέτος.

Η Pontegadea δήλωσε ότι αναμένει να λάβει 646 εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα από την Inditex το 2020.