19 Απρ 2024
READING

Ανάκαμψη του λιανεμπορίου τον Μάϊο στην Ευρωζώνη

2 MIN READ

Ανάκαμψη του λιανεμπορίου τον Μάϊο στην Ευρωζώνη

Ανάκαμψη του λιανεμπορίου τον Μάϊο στην Ευρωζώνη

Οι λιανικές πωλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωζώνης δείχνουν να ανέκαμψαν και δη με ιδιαίτερα θετικό ρυθμό τον Μάϊο, χάρη προφανώς και στο γεγονός ότι σε αρκετές χώρες έπαψαν να ισχύουν οι συνθήκες lockdown.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στις 19 χώρες που απαρτίζουν τη ζώνη του ευρώ, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,8% τον Μάϊο εν συγκρίσει με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται δε για την ισχυρότερη μηνιαία μέση αύξηση που καταγράφηκε από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων το 1999. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (27 χώρες), οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16,4% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Εντούτοις όμως και παρά την σχετική ανάκαμψη, οι λιανεμπορικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη ήταν κατά 5,1% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάϊο του 2019.

Βέβαια, η ζημιά είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με τις προβλέψεις οικονομολόγων που έκαναν λόγο για ετήσια μείωση της τάξεως του 7,5%.

Όχι εντελώς απροσδόκητα, οι πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων αυξήθηκαν περισσότερο και δη σε εντυπωσιακό βαθμό (+147%) τον φετινό Μάιο.

Τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την διαδικασία του υποχρεωτικού κλεισίματος καταστημάτων κατά την έναρξη της πανδημίας. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι πωλήσεις που σημείωσαν τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υποδημάτων ήταν 50% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Ανοδική τροχιά σημείωσαν οι online πωλήσεις, που ενισχύθηκαν κατά 7% τον φετινό Μάιο εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα του 2019.

Σε επίπεδο χωρών, η Ελβετία (+30,7%), το Λουξεμβούργο (+28,6%) και η Γαλλία (+25,6%) σημείωσαν την καλύτερη απόδοση σε επίπεδο λιανικών πωλήσεων για να ακολουθήσει το Βέλγιο (+20%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.