25 Απρ 2024
READING

Ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης

4 MIN READ

Ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης

Ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης

Σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση με απτούς στόχους και ξεκάθαρα βήματα που θα συμβάλουν ώστε η τρέχουσα κρίση της πανδημίας να μετατραπεί σε ευκαιρία ανάπτυξης και περαιτέρω άνθησης των επιχειρήσεων-μελών της, επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενδυμάτων και Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex).

Κεντρική ιδέα της στρατηγικής που εγκρίθηκε από την προ ημερών γενική συνέλευση, είναι να καταστεί η βιομηχανία «πιο ψηφιακή, βιώσιμη και ευέλικτη».

Ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης ήταν καθοριστικής σημασίας για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στην κρίση, όπως η μετατροπή του αντικειμένου της παραγωγής τους με την ταυτόχρονη αυξημένη παραγωγή ειδών ατομικής προστασίας και διασφάλισης της υγείας, όπως λ.χχ. προστατευτικές μάσκες προσώπου.

Σήμερα πλέον, έφτασε η ώρα να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμοι στόχοι που περιλαμβάνουν την διαδικασία ανανέωσης του τομέα και της συνολικότερης αλυσίδας αξίας, σε συνάρτηση με ένα πιο ανταγωνιστικό, όσο και πιο πράσινο μέλλον.

Σε μια προσπάθεια η Ευρώπη να αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία του τομέα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης, να προωθήσει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος με την ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες, να επενδύσει στην καινοτομία και τις δεξιότητες και να μετατρέψει την κυκλικότητα σε πηγή ανταγωνιστικότητας, το Euratex προχώρησε στην επεξεργασία και δημοσιοποίηση συνολικά 5 πρωτοβουλιών για την προώθηση των συμφερόντων των stakeholders της βιομηχανίας.

4+1 καίριες πρωτοβουλίες του Euratex

Η πρώτη πρωτοβουλία είναι η οργάνωση εγγυημένων προμηθειών και η κατασκευή ανθεκτικών αλυσίδων αξίας στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσει την παραγωγή ικανών μεγεθών προϊόντων προσωπικής προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό, καθώς επίσης και άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη περιστατικών που βιώσαμε και δη στις αρχές της πανδημίας, όταν καταγράφηκαν τρομακτικά κενά στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Κάτι, που προϋποθέτει την δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής συμμαχίας κλωστοϋφαντουργίας.

Το δεύτερο βήμα αφορά στην διασφάλιση της αναβάθμισης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού, το οποίο γερνάει σταδιακά (ήδη το 35% είναι άνω των 50 ετών) προκειμένου να συναντήσει μια ταχέως μετασχηματισμένη βιομηχανία και να προσελκύσει καλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους και επαγγελματίες για την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.

Η τρίτη κατά σειρά πρωτοβουλία αφορά την επένδυση σε καινοτόμα και βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τη μετατροπή της κυκλικότητας σε πηγή ανταγωνιστικότητας μέσω ειδικών συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εκτιμάται, τα εν λόγω σχήματα ΣΔΙΤ αναμένεται να συγκεντρώσουν και επιταχύνουν την έρευνα, την καινοτομία, τις πιλοτικές δοκιμές και την επίδειξη σε κρίσιμους τομείς, όπως η ψηφιακή κατασκευή και οι αλυσίδες εφοδιασμού.

Επιπλέον, η Euratex θα πρέπει να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της αναφορικά με την δημιουργία πέντε κόμβων ανακύκλωσης στην Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες και θα βρίσκονται κοντά σε υπάρχουσες περιοχές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ένδυσης και, ως εκ τούτου, να παράγει πρώτες ύλες με τη συλλογή, διαλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση απορριμμάτων υφασμάτων μετά τις διαδικασίες παραγωγής και κατανάλωσης.

Το πέμπτο βήμα αφορά στην διασφάλιση του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου για εταιρείες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης και την προώθηση ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος με τους μακροχρόνιους εταίρους της Κοινότητας, ώστε τα εμπορεύματα να μην εμποδίζονται από τις εθνικές αρχές στα σύνορα κατά το εγγύς μέλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να ήταν η προώθηση του Pan Euro Med ως ολοκληρωμένου οικοσυστήματος, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση ευκαιριών αγοράς που προκύπτουν από άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η κρίση ως απόρροια της πανδημίας του Covid-19 έδειξε τη σημασία της βιομηχανίας μας, ενώ σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος.

Για παράδειγμα, το νέο “EU Next Generation” πακέτο δύναται να παίξει έναν καταλυτικής σημασίας ρόλο, υποστηρίζοντας τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και εν γένει ειδών ένδυσης στην σταδιακή αναγέννησή του”, υπογράμμισε ο Alberto Paccanelli, Πρόεδρος του Euratex.

Δυνητικές απώλειες €50 δισεκατομμυρίων το 2020

Αποτελώντας την «φωνή» της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας και ειδών ένδυσης, η Euratex εκπροσωπεί περίπου 170.000 εταιρείες (εκ των οποίων το 90% είναι μικρού μεγέθους), οι οποίες με την σειρά τους απασχολούν σχεδόν 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το 2019, μπορεί η εν λόγω βιομηχανία να σημείωσε εξαγωγές η αξία των οποίων υπερέβησαν τα 61 δισεκατομμύρια ευρώ, εντούτοις όμως διήλθε μια δύσκολη χρονιά, όπως αποδεικνύουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, με μείωση της απασχόλησης και αρνητική εξέλιξη του κύκλου εργασιών για πρώτη φορά από το 2012.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο τομέας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απώλεια κύκλου εργασιών 50 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020!

Η αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη πρόσβαση στη ρευστότητα, το γρήγορο άνοιγμα καταστημάτων και εταιρειών, οι στοχευμένες δημόσιες δράσεις, οι αγορές και οι αλυσίδες εφοδιασμού που λειτουργούν με συνθήκες κανονικότητας και η διακοπή πρόσθετων κανονιστικών επιβαρύνσεων αποτελούν αναμφίβολα μέτρα ταχείας ανάκαμψης τα οποία η Euratex θεωρεί ως απαραίτητα για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της σχετικής βιομηχανίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.