19 Απρ 2024
READING

Net-a-Porter | Η εταιρεία που έφερε επανάσταση στο luxury fashion σβήνει 20 κεράκια

3 MIN READ

Net-a-Porter | Η εταιρεία που έφερε επανάσταση στο luxury fashion σβήνει 20 κεράκια

Net-a-Porter | Η εταιρεία που έφερε επανάσταση στο luxury fashion σβήνει 20 κεράκια

Πριν από το λανσάρισμα του NetaPorter, το 2000, το τοπίο της αγοράς απαρτιζόταν από καταστήματα, πολυκαταστήματα λιανικής πώλησης, πολυκαταστήματα και brandoperated websites.

Δεν υπήρχε κανένας online προορισμός που να διέθετε έναν εξαιρετικά επιμελημένο συνδυασμό μόδας υψηλών προδιαγραφών. Έως ότου το NetaPorter μεταμόρφωσε το luxury τοπίο μια για πάντα.

Η Natalie Massenet, πρώην συντάκτρια του Tatler, αποτελεί την «μητέρα» του NetaPorter, η οποία ξεκίνησε να φλερτάρει με luxury brands ήδη από το 1999 προκειμένου να διαθέσει τις συλλογές τους στο online, πολλές από τις οποίες την απέρριψαν σε αρχικό βαθμό.

Κι αυτό, καθώς εκείνη την εποχή τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των κορυφαίων luxury οίκων ανησυχούσαν πως οι online πωλήσεις θα μπορούσαν να βλάψουν το συνολικό business τους.

Παρόλα αυτά, δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να πειστούν. Σε αυτή την πραγματικότητα, ξεχωριστή σημασία έπαιξε η αισθητική, το δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα και το μάτι της Massenet που φιλτράρισε τα καλύτερα runaway looks, αλλά και musthave αντικείμενα που πρέπει να έχουν με έναν τρόπο που δεν μπορούσε να λάβει χώρα σε οποιοδήποτε κατάστημα και βιτρίνα.

Όσο για την λήψη μιας παραγγελίας, προσομοίαζε με το άνοιγμα ενός δώρου.

Η Natalie Massenet αντελήφθη την εγγενή σημασία των πολυτελών συσκευασιών, και αντλώντας έμπνευση από τον περίφημο οίκο Chanel, σε συνδυασμό με μια concierge προσέγγιση εξυπηρέτησης, τα κομψά ασπρόμαυρα κουτιά του NetaPorter, τυλιγμένα με γενναιόδωρους φιόγκους  και έναν ωκεανό γκοφρέ χαρτιού, έθεσαν ένα νέο πρότυπο για τους online retailers.

Όλα αυτά, πριν η YNAP, όπως είναι πλέον γνωστή η εταιρεία, εξαγοράστηκε από την Richemont, και εν συνεχεία συγχωνεύτηκε με τον εκπτωτικό etailer Yoox, γιγαντούμενο στα σημερινά μεγέθη.

 Τεχνολογία με γούστο και φινέτσα

Πριν από δύο δεκαετίες, η πώληση ειδών πολυτελείας online μπορεί να εκλαμβανόταν ως μια επαναστατική πράξη, αλλά ταυτόχρονα αποτιμούνταν και ως υψηλού ρίσκου.

Η κα Massenet επέβλεψε την διαδικασία σχεδίασης του site, το οποίο και αποτελούσε μια επέκταση της υψηλής αισθητικής και της φινέτσας που κάλυπτε την τεχνολογία που βρισκόταν πίσω από αυτό.

Όσο για τα προϊόντα, φωτογραφήθηκαν συνοδεία μοντέλων αντί για σκέτα, «άψυχα» πακέτα και το περιεχόμενο μοιάζει περισσότερο με ένα περιοδικό μόδας παρά με απλές περιγραφές προϊόντων.

Από την έναρξη της λειτουργίας του NetaPorter, το marketplace είναι γεμάτο από «παίκτες» που δραστηριοποιούνται στην luxury αγορά, όπως λ.χ. οι FarFetch, MyTheresa, MatchesFashion κ.ά.

Οι online πωλήσεις σημείωσαν διψήφια αύξηση κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και έως το 2025 αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 30% της αγοράς των luxury προϊόντων, σύμφωνα με το Bain.

Η ιδρύτρια του NetaPorter αποχώρησε από την εταιρεία όταν η Richemont συγχώνευσε την εταιρεία δίχως την δική της σύμφωνη γνώμη, πουλώντας την στην Yoox έναντι 950 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.

Στην πραγματικότητα, είχε προσπαθήσει να αγοράσει την εταιρεία πίσω, εκτιμώντας την επιχείρηση διπλάσια από ότι εν τέλει πωλήθηκε.

Η Richemont απέρριψε την εξαγορά και συνέχισε την διαδικασία της συγχώνευσης, τοποθετώντας στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον CEO της Yoox, Federico Marchetti. Τελικά, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 1,45 δισεκατομμύρια λίρες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.