Οι online shoppers του Λουξεμβούργου είναι οι πιο διεθνώς προσανατολισμένοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους Ολλανδούς να κινούνται στο ακριβώς αντίθετο άκρο.
Ωστόσο, η Γερμανία είναι ο πραγματικός διασυνοριακός βασιλιάς, καθώς η χώρα φιλοξενεί τουλάχιστον 116 από τους μεγαλύτερους διεθνείς online retailers.
Οι Ολλανδοί καταναλωτές ψωνίζουν τοπικά
Το 2019, η συνολική online διασυνοριακή αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε κύκλο εργασιών της τάξεως των 108,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιρουμένης της κατηγορίας των ταξιδιών.
Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου είναι οι πιο ένθερμοι online αγοραστές στο εξωτερικό, με τον υψηλότερο αριθμό διασυνοριακών επισκέψεων στο Διαδίκτυο, την υψηλότερη εμπιστοσύνη στα διεθνή webshops και το υψηλότερο μερίδιο αγοράς.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Cross–Border Commerce Europe, το γεγονός ότι το 67% των καταναλωτών του Λουξεμβούργου πραγματοποίησαν την τελευταία τους διαδικτυακή αγορά για το 2019 κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, δείχνει πόσο ψηφιακά προηγμένοι είναι.
Παραγγέλνουν κυρίως από μεγάλες πλατφόρμες όπως Zalando, Asos, Veepee, Fnac και Amazon, ενώ το 40% των αγορών που πραγματοποιούν σε διασυνοριακό επίπεδο αφορούν σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.
Οι Κάτω Χώρες, από την άλλη πλευρά, είναι οι λιγότερο διεθνώς προσανατολισμένες. Συγκεκριμένα, το μερίδιο αγοράς των online αγορών στο εξωτερικό είναι 15,1%, πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο του 23,55% που συναρτούν 16 Ευρωπαϊκές χώρες.
Η εξήγηση θα μπορούσε να βρίσκεται στην παρουσία ισχυρών εγχώριων παικτών και πλατφορμών διαδικτύου, όπως λ.χ. τα Bol.com και Coolblue.
Σε μια έρευνα του Cross–Border Commerce Europe, η Ολλανδία καταλαμβάνει την 16η και τελευταία θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όπου οι καταναλωτές προβαίνουν σε αγορές εκτός των συνόρων τους.
Οι σημαντικότερες προκλήσεις σε logistic επίπεδο
Ωστόσο, προς την αντίθετη κατεύθυνση – χώρες που προσελκύουν πολλές διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό – η Γερμανία κατατάσσεται στην πρώτη θέση, κυρίως χάρη στον online ηγέτη Zalando.
Οι Thomann και Bikester συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα των περισσότερο εξωστρεφών γερμανικών webshops. Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Γερμανία αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αριθμό διασυνοριακών διαδικτυακών καταστημάτων.
H χώρα φιλοξενεί τουλάχιστον 116 κορυφαία webshops τα οποία δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει έξι marketplaces και 53 (50%) ξεκάθαρα online «παίκτες».
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τους καταναλωτές κατά την διάρκεια online παραγγελίας αποδεικνύονται οι χρόνοι παράδοσης, η επιτυχημένη διαδικασία παράδοσης του περιεχομένου της παραγγελίας, τυχόν κατεστραμμένα προϊόντα, καθώς επίσης και οι πολιτικές που σχετίζονται με την επιστροφή των προϊόντων.
Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Cross–Border CommerceEurope, στο peak της πανδημίας του κορωνοϊού, οι logistic προκλήσεις έγιναν ακόμη πιο εμφανείς, αποκτώντας ουσιαστική σημασία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.