Ο μεγαλύτερος franchisee της Pizza Hut στις ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

Η NPC International, ο μεγαλύτερος franchisee της Pizza Hut, που ανήκει στην εταιρεία Yum Brands, στις ΗΠΑ υπέβαλε αίτηση πτώχευσης και προστασίας ταυτόχρονα από τους πιστωτές της.

Η εταιρεία διαθέτει και λειτουργεί περισσότερα από 1.200 καταστήματα Pizza Hut και σχεδόν 400 εστιατόρια Wendys.

Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας εστιατορίων, η Pizza Hut αποτελεί μία από τις σπάνιες επιχειρήσεις του κλάδου που σημείωσαν αύξηση πωλήσεων στα καταστήματα τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον Μάιο, χάρη στις υψηλότερες πωλήσεις digital και delivery που κατάφεραν να σημειώσουν.

Ωστόσο, η πανδημία του κοροναϊού έπεται μιας σειράς πολυετούς πτώσης των πωλήσεων της Pizza Hut στις ΗΠΑ, ενώ από την πλευρά της η NPC βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα χρέους της τάξεως των 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η καταφυγή στις ευεργετικές διατάξεις προστασίας απέναντι στους πιστωτές σημαίνει ότι η NPC μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, ενώ προσπαθεί να αντιστρέψει την αρνητική της πορεία. Από την πλευρά της, η PizzaHut δήλωσε ότι οι τοποθεσίες που λειτουργεί η NPC συνεχίζουν κανονικά να σερβίρουν φαγητό.

Το 2019, η NPC γνώρισε διαρκείς υποβαθμίσεις του αξιόχρεού της τόσο από την S&P Global Ratings, όσο και τη Moodys.

Αμφότερες προέβησαν σε αυτή την κίνηση τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς η NPC δεν πραγματοποίησε πληρωμές τόκων προς τους δανειστές της, στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Σε ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη πριν από την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης, ο αναλυτής της Cowen, Andrew Charles υπολόγισε ότι η Yum θα μπορούσε να χάσει έως και 54,2 εκατομμύρια δολάρια από ετήσια έσοδα δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και 13 σεντς από τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή, εάν η NPCσταματήσει να πληρώνει royalty fees.

Η Pizza Hut και η Wendys είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της NPC, σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης, ενώ η NPC εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα υπό το brand Pizza Hut, το 1962.