Έρευνα devolo Greece | 42% των γυναικών ενημερώνεται μέσω Internet

H devolo Greece, σε συνεργασία με το womanidol.gr, πραγματοποίησε έρευνα όπου γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση Internet που κάνουν, την ασφάλειά τους σε αυτό, αλλά και τις “online ανησυχίες” τους

Η έρευνα οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα για τις γνώσεις, τις συνήθειες αλλά και τις φοβίες των γυναικών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην καθημερινότητά τους. Μέσα από την έρευνα μπορούμε να διακρίνουμε τα διαφορετικά προφίλ γυναικών που επισκέπτονται το Internet.

Η έρευνα διεξήχθη τους μήνες Μάρτιο και Μάιο 2020 μεταξύ των επισκεπτριών του γυναικείου portalwomanidol.gr, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο ηλεκτρονικό κάλεσμα της devolo Greece.

Η δομή της έρευνας διασφάλιζε την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων και σκοπό είχε να συγκεντρώσει χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης των γυναικών, γύρω από θέματα που αφορούν στη χρήση της τεχνολογίας και κυρίως στην πλοήγηση και την ασφάλεια τους στο Διαδίκτυο.

Με μια ματιά

Συστήνοντας το κοινό που ανταποκρίθηκε, σας γνωρίζουμε το προφίλ των γυναικών που έλαβαν μέρος. Ξεκινώντας από την ηλικία, βλέπουμε ότι το 77% των ερωτηθέντων ήταν μεταξύ 35 και 54 ετών.

Το 18% ήταν από 15 έως 34 ετών και μόνο το 5% ήταν άνω των 55 ετών, ίσως αυτό το τελευταίο στοιχείo να δείχνει και τον «φόβο» των μεγαλύτερων ηλικιών στην ενασχόλησή τους με την τεχνολογία ή και το Internet.

Όσον αφορά στην οικογενειακή κατάσταση τα ποσοστά δείχνουν ότι πάνω από το μισό, αφορά γυναίκες με παιδιά καθώς το 66% αυτών διαμένουν μαζί με τα παιδιά ή/και τον σύζυγο, το 12% μένει με τους γονείς, ένα 12% συγκατοικεί με σύντροφο/σύζυγό και μόλις το 10% απάντησε ότι διαμένουν μόνες.

Παραμένοντας στα χαρακτηριστικά των γυναικών που συμμετείχαν και για να λάβουμε σωστά συμπεράσματα σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας, ρωτήσαμε τις συμμετέχουσες σε τι χώρο ζουν όσον αφορά στη διαμόρφωση του (διαμέρισμα, μεζονέτα, μονοκατοικία) για να καταλάβουμε καλύτερα τα συσχετιζόμενα προβλήματα με τη σύνδεση στο Internet.

Ποσοστό άνω του 40% ζει σε σπίτι έως 150 τ.μ. και το ασύρματο σήμα του Internet δεν είναι διαθέσιμο σε όλους τους χώρους (δωμάτια, ή και βεράντες). Ένα 11% που μένει σε μεζονέτα αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα κάλυψης του Internet σε όλους τους ορόφους.

Το εντυπωσιακό όμως είναι, ότι ακόμη και σε μικρότερα σπίτια, το 12%, δεν έχει καλό σήμα σε μεγάλη απόσταση από το router. Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν παίζουν ρόλο μόνο τα τετραγωνικά, αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα από το router και τη συσκευή λήψης Internet, όπως tablet, κινητό, laptop κλπ .

Μόνο το 2% φάνηκε να μην αντιμετωπίζει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, καθώς έχουν πρόσβαση στο Internet από τα δεδομένα που τους παρέχει ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας και δεν χρησιμοποιούν κάποιο router ή άλλη βοηθητική συσκευή μετάδοσης του Internet στο χώρο τους.

Το 42% των γυναικών χρησιμοποιεί το Internet ως μέσο ενημέρωσης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 42% των γυναικών που μπαίνουν στο Internet, το χρησιμοποιούν κυρίως ως μέσο ενημέρωσης. Ακολουθεί το 31% που κάνει χρήση του Internet για ψυχαγωγία, streamingκαι social media ενώ το 27% το χρησιμοποιεί κυρίως για επαγγελματικούς λόγους.

Βλέπουμε ότι παρά το ότι η πλειοψηφία ανήκει σε ένα target group από 35 έως 54 ετών, μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων γυναικών, περισσότερο ενημερώνεται παρά ψυχαγωγείται μέσω του Internet.

Το 40% των γυναικών – σύμφωνα με τα στοιχεία – κάνει χρήση του Διαδικτύου καθημερινά έως 4 ώρες, ενώ το 30% είναι καθημερινά στο Internet για περίπου 8 ώρες. Μόλις το 16% αφιερώνει έως 2 ώρες την ημέρα και ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει στο 14%, αφιερώνει πάνω από 10 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο.

Οι αγαπημένες συσκευές για πρόσβαση στο Internet, όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, είναι το κινητό τηλέφωνο και ο υπολογιστής, καθώς το 48% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο από smartphone και το 45% χρησιμοποιεί από υπολογιστή (desktop ή laptop).

Στη συνολική κατάταξη ακολουθούν τα tablet με μόλις το 6% ενώ τελευταίες έρχονται οι «έξυπνες» τηλεοράσεις και οι κονσόλες, που μάλλον αποτελούν ανδρική υπόθεση, καθώς μόνο 1% των γυναικών κάνει χρήση αυτών.

Μόνο το 27% των γυναικών προφυλάσσεται στο Internet
Η έρευνα δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός το κομμάτι που αφορά στo φόβο των γυναικών, σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν στο Internet αλλά και το πόσο ενημερωμένες είναι σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης όταν είναι online.

Ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλές παγίδες με κυριότερη την κλοπή και παράνομη χρήση των προσωπικών δεδομένων. Το 43% των γυναικών δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για τη διαρροή και παράνομη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων όταν είναι online.

Στη 2η θέση σε ποσοστό 28%, βρίσκεται ο φόβος για απάτη οικονομικής φύσεως ενώ, ακολουθούν το ακατάλληλο περιεχόμενο που μπορεί να φτάσει σε παιδιά με ποσοστό 23% και τελευταία βρίσκεται η παρενόχληση μέσω των social mediaμε μόλις το 6% των γυναικών να φοβάται ενδεχομένως για προσβλητικά ή ακατάλληλα σχόλια και μηνύματα.

Εντύπωση προκαλεί η ελλιπής ετοιμότητα των γυναικών όσον αφορά στην ασφάλεια στο Internet. Μόλις το 27% των γυναικών δήλωσε ότι ενημερώνεται συνεχώς και προστατεύεται αποτελεσματικά από τους κινδύνους στοInternetενώ το 68% γνωρίζει μόνο βασικά κομμάτια που αφορούν στην ασφάλεια και ίσως και να χρησιμοποιεί antivirus συσκευές για να προστατευτεί.

Τέλος υπάρχει και ένα ποσοστό 5% των γυναικών που δεν γνωρίζει κάτι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, δεν προστατεύεται και δεν ενημερώνεται, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένο σε απειλές και κινδύνους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here