25 Απρ 2024
READING

Influencer Marketing: αλλάζουν πολλά, αλλά όχι όλα | Στέλλα Χαικάλη – Communication Effect και Recipe

4 MIN READ

Influencer Marketing: αλλάζουν πολλά, αλλά όχι όλα | Στέλλα Χαικάλη – Communication Effect και Recipe

Influencer Marketing: αλλάζουν πολλά, αλλά όχι όλα | Στέλλα Χαικάλη – Communication Effect και Recipe

Έρευνα της Edelman εντοπίζει τι αλλάζει στο Influencer Marketing, τι είναι περιστασιακό και τι μόνιμο.Η πανδημία επηρέασε σημαντικά πολλούς τομείς της αγοράς.

Άφησε ιδιαίτερο αποτύπωμα στο marketing και την επικοινωνία. Άλλαξε και διαφοροποιεί τις “ισορροπίες” στο Influencer Marketing. 

H Edelman πραγματοποίησε μια σχετική έρευνα. Για τα ευρήματά της συζητάμε με τη Στέλλα Χαϊκάλη, στέλεχος του Ομίλου Communication Effect και Recipe, που εκπροσωπούν την Edelman στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

1.Άλλαξε κάτι η πανδημία στον τομέα του Influencer Marketing; 

Η πρώτη, άμεση αντίδραση είναι να πούμε κατηγορηματικά ότι άλλαξε πολλά.  Ωστόσο έχει αξία να εξετάσουμε ποιες αλλαγές ήταν περιστασιακές, για την περίοδο της καραντίνας πχ, – και ποιες μπορεί να είναι μόνιμες.

Οι πρώτες διαπιστώσεις που κάναμε όσοι διαχειριζόμαστε σε agencies ορισμένα projects με Influencers, είναι ότι κατά την πρώτη περίοδο  της πανδημίας, το κοινό, οι καταναλωτές επιθυμούσαν να δουν ιστορίες και περιεχόμενο αυθεντικό, χωρίς υπερβολές.

Δηλαδή αναρτήσεις που αφορούσαν λιγότερο το πόσο καλά περνάει ο Influencer, αλλά πώς έδειχνε εν συναίσθηση (empathy). Παρόλες αυτές τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που επέφερε ο κορωνοϊός, το Influencer Marketing συνεχίζει να δείχνει μια αξιοσημείωτη δυναμική και στη μετά την πανδημία εποχή. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Edelman, τα brands έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν αρκετά οφέλη, εφόσον διαφοροποιήσουν ανάλογα τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των Influencers.

Όπως ανέφερα και πριν, μέσα σε αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η ρεαλιστική παραγωγή περιεχομένου δίχως σημαντικές απαιτήσεις (π.χ. συνεργεία παραγωγής κλπ.) ή υψηλά budget, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εποχή της πανδημίας.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες θεματικές έχουν απωλέσει τη δυναμική τους λόγω της νέας πραγματικότητας (ταξιδιωτικές εμπειρίες, κριτικές εστιατορίων, συμμετοχή σε events κλπ.).

Ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία είναι ο έλεγχος από πλευράς brands ότι οι Influencers που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν, εκφράζουν και εκπροσωπούν τις Αξίες της μάρκας.

Έχουν αποφύγει τις υπερβολές ορισμένων celebrities που αντιμετώπισαν κριτική ή με τη στάση τους κατάφεραν να απομακρύνουν το κοινό τους κατά την περίοδο της καραντίνας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, καθαρό πλεονέκτημα σε αυτό τον τομέα είχαν οι Influencers που συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες κοινωνικών δράσεων, υπήρξαν αυθεντικοί και ειλικρινείς με το κοινό τους, και απέφυγαν τις υπερβολές 

2.Εξακολουθεί το influencer Marketing να είναι ισχυρή πλατφόρμα για τα brands;

Φυσικά! Το Influencer Marketing παραμένει ένα αξιόλογο κανάλι επικοινωνίας και εάν θέλετε τη γνώμη μου θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη.

Ειδικότερα σε τέτοιες περιόδους κρίσης, ο απλός καταναλωτής έχει ανάγκη να ‘πιαστεί’ -εάν μπορώ να το θέσω έτσι- από πρόσωπα που είτε θαυμάζει, είτε παρακολουθεί για κάποιο λόγο και αποζητάει την ταύτιση και την καθοδήγηση.

Εξού και ο ρόλος της συμμετοχής στα κοινά που προανέφερα παραπάνω αλλά και η αυθεντικότητα στο περιεχόμενο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα από την Edelman, δεν είναι τυχαίο ότι το 63% των καταναλωτών ηλικίας 18-34 θεωρεί ότι οι Influencers είναι περισσότερο πειστικοί για καταναλωτικά μηνύματα απ’ ότι η παραδοσιακή διαφήμιση.

Ένα επιπλέον πεδίο που φαίνεται σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος το Influencer Marketing, σχετίζεται με την προώθηση Β2Β προϊόντων και υπηρεσιών, εφόσον φυσικά αξιοποιούνται experts στον εκάστοτε τομέα με το απαραίτητο authority.

  1. Προβλέπεται να έχουμε και άλλες αλλαγές;

Αντί για το παραδοσιακό marketing προϊόντων, τα brands θα χρειαστεί να συνεργαστούν στενότερα με τους influencers για να καθορίσουν πώς η συνεργασία τους μπορεί να δημιουργήσει μια ιστορία στο κοινό.

Ένα προϊόν πρέπει τώρα να ταιριάζει στην καθημερινή ζωή του δυνητικού πελάτη με έναν ρεαλιστικό τρόπο. Έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες μιας αλλαγής στον τρόπο παραγωγής του περιεχομένου, καθώς τα brands έχουν στρέψει τη προσοχή τους σε Online και δη live ενέργειες αντί να ενεργοποιούν απλές αποστολές προϊόντων σε influencers.

Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που θα δούμε είναι ότι το Live περιεχόμενο θα αυξηθεί περισσότερο από ποτέ. Τεράστια brands όπως η Gucci, τα ZARA και τα Oysho έχουν μετατρέψει την επικοινωνία τους κατά βάση σε ψηφιακή κάνοντας live παρουσιάσεις των collection τους.

Το influencer marketing θα προσαρμοστεί σε αυτή την τάση. Αυτό συμβαίνει επειδή, κατά τη διάρκεια των ζωντανών συνομιλιών, δεν υπάρχει χώρος για επεξεργασία, αλλαγές ή σκηνές λήψης – το περιεχόμενο που εμφανίζεται είναι πιο ακατέργαστο και αυθεντικό, το οποίο φυσικά και είναι πιο ελκυστικό για τους θεατές που το παρακολουθούν.

Είναι πιθανό ότι στο μέλλον του influencer marketing για το 2020, αυτή η τάση θα συνεχιστεί κάτι που πιστεύω ότι θα δώσει πολύ μεγαλύτερη αξία στο κάθε brand.

Η έναρξη της πανδημίας επηρέασε αρνητικά ορισμένες κατηγορίες influencers (luxury, travel κλ), αλλά ενίσχυσε τη θέση άλλων κατηγοριών, όπως φαίνεται στη διαφάνεια.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.