25 Απρ 2024
READING

Η γρήγορη διαδρομή από αγρότης σε influencer στην Κίνα

3 MIN READ

Η γρήγορη διαδρομή από αγρότης σε influencer στην Κίνα

Η γρήγορη διαδρομή από αγρότης σε influencer στην Κίνα

Αναμφίβολα, η επιτυχία που γνωρίζει το live streaming στην Κίνα εδώ και αρκετό καιρό -πολύ πριν, μάλιστα, ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού- έχει θέσει νέα πρότυπα και στον τομέα του λιανικού εμπορίου, αναδεικνύοντας την συγκεκριμένη τεχνολογική εξέλιξη σε αδιαμφισβήτητο νικητή.

Αρκεί, κάποιος να διαβάσει τα πρόσφατα αποτελέσματα της Alibaba για το οικονομικό έτος 2020, που έδειξαν αύξηση 88% της χρήσης του Taobao Live από τους καθημερινούς ενεργούς εμπόρους της, συμβάλλοντας ώστε να επιτευχθεί το σημείο-ορόσημο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε αξία αγαθών που διέθεσε.

Το φαινόμενο του μετάδοσης ζωντανής ροής εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα όταν ο Πρόεδρος Xi Jinping αναγνώρισε τον αντίκτυπο που έχει στην εν γένει ανοικοδόμηση της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη Guangzhou -ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και εξαγωγών- αποτέλεσε μια από τις πρώτες πόλεις που ξεκίνησε ένα shopping φεστιβάλ μέσω livestream με το WeChat τον Ιούνιο, για την προώθηση των πωλήσεων των τοπικών προϊόντων της.

Εν τω μεταξύ, το κεντρικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας (CCTV) δημοσίευσε μια ολοήμερη shopping συνεδρία μέσω ζωντανής ροής προκειμένου να προβάλει και διαθέσει τοπικές γαστριμαργικές σπεσιαλιτέ, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Αποτέλεσμα; Να πετύχει πωλήσεις η αξία των οποίων ξεπέρασε τα 12 εκατομμύρια γιουάν  δηλαδή 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένες άλλες επαρχίες επέλεξαν άλλες διαθέσιμες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η επαρχία Jilin που προώθησε τα περίφημα προϊόντα ginseng και μελιού της στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduod προσελκύοντας 800,00 θεατές και 430,00 γιουάν ($61.000 δολάρια) σε πωλήσεις.

Εν τω μεταξύ, η κομητεία Yuannan πούλησε κίτρινο τσάι η αξία του οποίου διαμορφώθηκε στα 280.000 γιουάν (40.000 δολάρια) κίτρινου τσαγιού, μανιτάρια shitake και άλλα μέσω της αγοράς του JD.com.

Άλλοι δήμοι χρησιμοποίησαν παραδοσιακές μορφές livestream μέσω του TaobaoLive ώστε να παρουσιάσουν τοπικές κατοικίες, αγροκτήματα, εργαστήρια παραγωγής και τουριστικά αξιοθέατα, όπως έγινε στην κομητεία Deqing, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ταξιδιωτών απ’ ολόκληρη την χώρα.

Συμπερασματικά, οι διαφορές στη συμπεριφορά που καταγράφεται στο επίπεδο της οικονομίας μετά το Covid-19 είναι αρκούντως έντονες μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Δύσης.

Αυτό που είναι πολύ σοβαρό είναι η μεγάλη απόσταση κουλτούρας που έχουν διανύσει οι άνθρωποι στην Κίνα και οι έντονες μεταβολές στις ζωές τους.

Από μία καθαρά αγροτική κοινωνία, πέρασε στην έντονη βιομηχανική της περίοδο και πλέον έχει μια καταναλωτική συμπεριφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι πέρασαν γρήγορα τα στάδια από την αγροτική εποχή στην εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου και στους influencers.

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τώρα με ποιο τρόπο θα επηρεαστεί η Κίνα μακροπρόθεσμα αλλά σίγουρα οι αλλαγές αυτές δημιουργούν μια κοινωνία όπου η τεχνολογία και η κατανάλωση θα έχουν κυρίαρχη σημασία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.