08 Ιαν 2025
READING

Η “αυτονόητη τόλμη” της ΑΒ Βασιλόπουλος

4 MIN READ

Η “αυτονόητη τόλμη” της ΑΒ Βασιλόπουλος

Η “αυτονόητη τόλμη” της ΑΒ Βασιλόπουλος

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες για την διαφήμιση της ΑΒ Βασιλόπουλος για την γιορτή του πατέρα.

Η διαφήμιση ήταν μια εξαιρετική ιδέα. Ωστόσο υπήρξαν κάποιοι -λίγοι, αρκετοί, πολλοί- που αντέδρασαν υπερβολικά/υστερικά, σε μια διαφήμιση την οποία πιθανόν πολλοί να μην κατάλαβαν το νόημα της.

Η δική μας αντίληψη για την εικόνα που είδαμε είναι ότι ένας μπαμπάς είναι πάντα εκεί για τα παιδιά του με όποιο τρόπο μπορεί να τα κάνει ευτυχισμένα.

Μάλλον, κάποιων -λίγων, αρκετών, πολλών- άλλων η αντίληψη ήταν ότι ο συγκεκριμένος μπαμπάς δεν είναι σωστό πρότυπο ή δεν είναι η σωστή εικόνα αυτή που παρουσιάστηκε και κατά συνέπεια αυτό δεν μπορεί να υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία.

Στην συνέχεια η Lidl συμπαραστάθηκε στην ΑΒ Βασιλόπουλος με την ίδια ανάρτηση στα social media «Στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, είμαστε όλοι μαζί».

Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το δια ταύτα είναι, ότι μια εταιρεία που έχει μια πολυδιάστατη στρατηγική επικοινωνίας, με ένα μήνυμα που ήταν τρυφερό, δέχτηκε πολλές αντιδράσεις από μέρος της κοινωνίας και την συμπαράσταση από μια “ανταγωνιστική” εταιρεία.

Η Lidl ακολούθησε το παράδειγμα της Adidas που μοίρασε το περιεχόμενο της Nike όταν πήρε θέση στα γεγονότα στην Αμερική για την δολοφονία του George Floyd.

Τα ερωτήματα που απαντήθηκαν αυτές τις ημέρες ήταν πολλά και οι απαντήσεις είχαν μεγάλη ποικιλία.

-Μπορεί μια διαφήμιση να είναι τολμηρή στην Ελλάδα έστω και αν αυτή η τόλμη είναι σχεδόν η στήριξη του αυτονόητου;

Για ένα μέρος της κοινωνίας δεν μπορεί. Γιατί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι συντηρητικό και με “μικρό εύρος αντοχών”.

-Έχει ρίσκο μια μια τέτοια κίνηση ακόμη και όταν η πρόθεση δεν είναι να προκαλέσει;

Σίγουρα έχει ρίσκο, γιατί ένα τμήμα της αγοράς “παίζει εκ του ασφαλούς” και όπως είπαμε παραπάνω ένα μέρος της κοινωνίας έχει συντηρητική προσέγγιση σε όλα όσα συμβαίνουν.

-Έχει δικαίωμα μια εταιρεία να εκφραστεί με νέους και φρέσκους τρόπους;

Έχει δικαίωμα. Και είναι αναφαίρετο. Να μπορεί δηλαδή μια εταιρεία να εκφραστεί με όποιο τρόπο θέλει αφού αναλαμβάνει το ρίσκο της έκθεσης.

-Μπορεί μια εταιρεία να μιμηθεί ένα αντίστοιχο παράδειγμα από το εξωτερικό όπως έκανε η  Lidl τόσο προφανώς ;

Μπορεί. Αλλά δεν είναι πρωτότυπο και μάλλον έχει εκτιμηθεί καλά το πιθανό κόστος.

-Τι σημαίνει αυτό για την ΑΒ Βασιλόπουλος και πως μπορεί να την επηρεάσει;

Η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε γνώμη, την έδειξε με εικόνα, πήρε ρίσκο και κάποιοι δεν το εκτίμησαν.

Όμως οι μεγάλες εταιρείες δεν δημιουργούνται με “φλατ” επαναλήψεις, αλλά με άποψη και στρατηγική.

Γιατί οι εταιρείες πρέπει να παίρνουν θέση και να εκφράζουν την άποψη τους ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχουν κόστος.

Γιατί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας θέλει τόλμη, αποδοχή στο διαφορετικό και ηγεσία με άποψη.

Δεν ξέρουμε με σιγουριά ποιο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι πλειοψηφία, αλλά σίγουρα  ξέρουμε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που αγάπησαν την στάση της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Και επίσης ξέρουμε με σιγουριά, ότι οι πελάτες της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν πάνε στα καταστήματα της γιατί θέλουν μόνο να αγοράσουν ρύζι, αλλά γιατί και κάτι βαθύτερο συνδέεται μαζί τους.

Και αυτό είναι η μάρκα και οι αξίες που εκπέμπει η εταιρεία. Και αυτή η σύνδεση δεν δημιουργείται εύκολα, θέλει χρόνο, θέλει χαρακτήρα, θέλει άποψη.

Και αυτή την σύνδεση η ΑΒ Βασιλόπουλος την έχει κατακτήσει.

Και κάτι τελευταίο. Πρόσφατα είδαμε πολλοί το ντοκυμαντέρ του Michael Jordan στο Netflix και θυμηθήκαμε πόσο μεγάλος αθλητής ήταν και πόσο σπουδαία επιτεύγματα πέτυχε.

Μαζί με όλα αυτά όμως δεν θα ξεχάσουμε και μια δήλωση του από το 1990 ότι “Και οι Ρεπουμπλικανοί αγοράζουν αθλητικά παπούτσια”, όταν του ζητήθηκε να πάρει θέση και να στηρίξει έναν μαύρο υποψήφιο γερουσιαστή.

Φέτος, μετά την προβολή του ντοκυμαντέρ και με αφορμή τα γεγονότα ύστερα από την δολοφονία του George Floyd, o Michael Jordan και το brand του χρηματοδοτούν με 100.000.000 δολάρια οργανώσεις που υποστηρίζουν την ισότητα και είναι ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις.

Δυστυχώς χρειάστηκαν 30 χρόνια.

Και ίσως η δήλωση “Και οι Ρεπουμπλικανοί αγοράζουν αθλητικά παπούτσια” να αλλάξει. Και να γίνει, “Και οι Ρεπουμπλικανοί αγοράζουν αθλητικά παπούτσια, αλλά μπορεί να σταματήσουν οι Δημοκρατικοί να αγοράζουν”.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.