23 Απρ 2024
READING

Η Κίνα ηγείται σε έσοδα e-εμπορίου ενώ ακολουθούν από απόσταση οι ΗΠΑ και Ευρώπη

3 MIN READ

Η Κίνα ηγείται σε έσοδα e-εμπορίου ενώ ακολουθούν από απόσταση οι ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Κίνα ηγείται σε έσοδα e-εμπορίου ενώ ακολουθούν από απόσταση οι ΗΠΑ και Ευρώπη

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς, καμπής και αλλαγής -μεταξύ άλλων- για την παγκόσμια οικονομία και το επιχειρείν εν γένει.

Μάλιστα, κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την ακρίβεια το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναρίθμητα επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου αναπτύχθηκαν, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσουν μια θεμελιώδη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών ως συνέπεια του εκτεταμένου lockdown.

Παρ’ ότι η έντονα ανοδική τροχιά των e-παραγγελιών, διαδικασία που βίωσαν πολλοί e-παίκτες και δη κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει ευθυγραμμιστεί πλέον σήμερα, το Statista Digital Market Outlook προβλέπει -επί του παρόντος- το παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο συνολικά να αυξηθεί με ένα επιπλέον 2% το 2020.

Μάλιστα, ορισμένοι τομείς αναμένεται να εμφανίσουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, πρωτίστως οι κατηγορίες των τροφίμων και της ατομικής περιποίησης και υγιεινής, υπερβαίνοντας το 10% της αρχικής πρόβλεψης ανάπτυξης που ίσχυε πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

Η Κίνα πέτυχε έσοδα $862,6 δισεκατομμύρια από το e-εμπόριο το 2019

Σήμερα, πλέον, που η εν γένει κατάσταση διαφαίνεται να διευθετείται, η στιγμή είναι κατάλληλη να εξετάσουμε τα στοιχεία της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο βαθμός σημαντικότητας και ισχύος των κυρίαρχων περιφερειακών αγορών, όπως είναι λ.χ. η Κίνα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

Κατά την διαδικασία σύγκρισης των προαναφερθέντων τριών πιο σημαντικών περιφερειακών e-αγορών, γίνεται προφανές ότι η Κίνα παρήγαγε μακράν τα υψηλότερα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2019, τα οποία ανήλθαν σε $862,6 δισεκατομμύρια.

Ακολουθούν από σημαντική απόσταση η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, οι οποίες συνολικά υπολείπονται περί τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, επιτυγχάνοντας τζίρο 353,6 και 356,4  δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, οι Ευρώπη και ΗΠΑ απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους σε ότι αφορά το μέγεθος της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με πρόβλεψη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 6,6% μεταξύ 2019 και 2024, οι ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδά τους στην αγορά ecommerce πιο αργά, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως των 17,6% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Κίνα υπερτερεί και των δύο σχετικά με τα επίπεδα της ανάπτυξης. Για την ακρίβεια, τα έσοδα του ηλεκτρονικού εμπορίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 11,2% σε ετήσια βάση από το 2019 έως το 2024.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Statista Digital Market Outlook αναμένει ότι τα έσοδα από το Κινεζικό ηλεκτρονικό εμπόριο το 2024 θα ανέρχονται σε 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια! Μέγεθος, πέρα από ασύλληπτο, σχεδόν τριπλάσιο από το αντίστοιχο της αγοράς των ΗΠΑ το 2024, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στα $490,9 δισεκατομμύρια.

Συνολικά, ο υπόλοιπος κόσμος ξεπερνά ελαφρώς τον ρυθμό ανάπτυξης που πετυχαίνει η Κίνας με ένα αναμενόμενο CAGR της τάξεως του 11,8%. Όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς, ωστόσο, όλες οι άλλες χώρες μαζί δεν αποτελούν το ήμισυ των εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας.

Με έσοδα του 2019 ύψους $362,6 δισεκατομμυρίων, ξεπερνούν ελαφρά το μέγεθος της αγοράς των ΗΠΑ και της Ευρώπης

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.