Το 67% των στελεχών που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους εμφανίζονται εξαιρετικά πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εγγύς μέλλον και δη υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του Covid-19, ενώ το 30% ανέφερε πως θα «ζυγίσει» τα δεδομένα πριν προχωρήσει στην επόμενη κίνηση, όπως προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε η κοινοπραξία Travelpool Europe, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.
Στον αντίποδα, το αμελητέο ποσοστό του 3% των business ταξιδιωτών εμφανίζονται εντελώς απρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η μέση ετήσια ταξιδιωτική δαπάνη ανά εταιρεία- μέλους του Travelpool Europe κυμαίνεται από 500.000 έως 13 εκατομμύρια ευρώ!
Όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη, καθοριστικός παράγοντας για την προθυμία να ταξιδέψει ένα στέλεχος αποτελεί ο προορισμός.
Συγκεκριμένα, περίπου το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι προετοιμασμένοι για ταξίδια μικρών αποστάσεων, ενώ μόνο το 43% θα ήταν ευτυχείς να ταξιδέψουν σε σαφώς μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Δανέζικη κοινοπραξία θεωρεί πως τα περισσότερα ταξίδια στην πρώτη φάση της επανέναρξης τους θα λάβουν χώρα εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιπροσωπεύει το 87% των συνολικών κρατήσεων προς το παρόν.
Ο τρόπος μεταφοράς αποτελεί έναν ακόμη παράγοντας, με το 66%% των ερωτηθέντων να δείχνουν την προθυμία τους να πετάξουν και το 60% να ταξιδέψουν με τρένο.
Όσον αφορά τα αντίστοιχα ταξίδια με αυτοκίνητο, το 64% των στελεχών δηλώνουν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν το δικό τους όχημα, με το 54% να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και το 52% να καταφύγει στην λύση του ταξί.
Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει τη μεγάλη ζήτηση για εταιρικά ταξίδια και τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει στην διασφάλιση της ομαλής συνέχειας των επιχειρήσεων.
Περίπου το 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους εκτός εάν ταξιδέψουν εντός του επόμενου τριμήνου, ενώ ένα πρόσθετο 31% τοποθετεί χρονικά το συγκεκριμένο «παράθυρο» εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Κάτι, που σύμφωνα με τα στελέχη του Travelpool Europe καταδεικνύει την αυξημένη αναγκαιότητα για πολύ σημαντικό αριθμό επαγγελματιών να ταξιδέψουν ξανά, αλλά και ότι ένα σημαντικό μέρος των επαγγελματικών ταξιδιών θα επαναληφθεί αρκετά γρήγορα.
Υπάρχει μια τάση που αναδύεται στον επαγγελματικό κόσμο, σύμφωνα με την οποία, εάν κριθεί απαραίτητο τα στελέχη επιτρέπεται να ταξιδέψουν, διαμένοντας σε οργανωμένες δομές στο εξωτερικό.
Μάλιστα, αρκετές εταιρείες σήμερα έχουν καταργήσει τις γενικές απαγορεύσεις περί της πραγματοποίησης business ταξιδιών, ενώ αρκετές άλλες επιμένουν πως θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη προεργασία κατά την οποία προϋποτίθεται προέγκριση πριν από το ταξίδι.
Οι πιστοποιήσεις Covid-19 και τοι καθεστώς της καραντίνας αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επανέναρξη των επαγγελματικών ταξιδιών.
Σύμφωνα με την μελέτη, το 91% των ερωτηθέντων στελεχών δηλώνουν πρόθυμοι να μπουν στην διαδικασία του τεστ προκειμένου να είναι σε θέση να μπορούν να εισέλθουν σε χώρες που χρειάζονται πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος δοκιμής.
Επιπροσθέτως, ένα 4% έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα τεστ, ενώ το 5% δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε μια τέτοια διαδικασία.
Με 800.000 από το σύνολο των 2,7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας της χώρας να συνδέονται με τις εξαγωγές, η Δανία έχει εισαγάγει μέτρα προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες της να επανεκκινήσουν τα επαγγελματικά ταξίδια.
Όποιος ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να ζητήσει μια δοκιμή για κορωνοϊό, με τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα εντός 30 ωρών.
Κατά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, οι business ταξιδιώτες δύναται να πραγματοποιήσουν ακόμη ένα τεστ μια, ώστε να μπορούν την επόμενη ημέρα να επιστρέψουν κανονικά στο γραφείο τους, δίχως να απαιτείται να πρέπει να παραμείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.