23 Απρ 2024
READING

Σε άνθηση το social commerce

3 MIN READ

Σε άνθηση το social commerce

Σε άνθηση το social commerce

Το Facebook Shops, ένα καινούριο «εργαλείο» κατάφερε να αναπτύξει η ομώνυμη εταιρεία, κατά τη διάρκεια του lockdown ως απόρροια της πανδημίας του Covid-19.

Η νέα δυνατότητα αγορών επιτρέπει σε οποιαδήποτε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου -μεγάλη ή μικρή- να διαφημίζει και να προσφέρει τα προϊόντα της στο Facebook και στο Instagram, εντελώς δωρεάν.

Τα εξατομικευμένα καταστήματα είναι ορατά σε επιχειρηματικές σελίδες, σε στοχευμένες διαφημίσεις και σε Instagram προφίλ.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι με την εν λόγω δωρεάν, όσο και εύχρηστη δυνατότητα, επιχειρείται να βοηθηθούν αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις λιανικής οποιουδήποτε μεγέθους και βαθμού εμπειρίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο ώστε να επιβιώσουν των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Με ποιο τρόπο; Δια μέσω της προώθησης των προϊόντων τους μέσω ενός άλλου διαδικτυακού καναλιού: Αυτού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από αναλυτές της αγοράς, η σημασία των social media ως μέσου προώθησης και πώλησης αγαθών στο διαδίκτυο αυξάνεται συνεχώς κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. Όσο για την δυναμική του social εμπορίου, αυτή αποδεικνύεται καθημερινά ως αδιαμφισβήτητης ισχύος.

Μονοκρατορία του Facebook (και) στο social commerce

Ο πρωτοπόρος των πλατφορμών μέσων κοινωνικών δικτύων αποτελεί ταυτόχρονα και κορυφαίο «παίκτη» στο social commerce.

Για την ακρίβεια, κατέχοντας ποσοστό της τάξεως του 80,4%, το Facebook κυριάρχησε σαφώς στον αριθμό των παραπομπών ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οι μόνες άλλες πλατφόρμες που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην συνολικότερη αγορά, είναι το Instagram – το οποίο ανήκει, επίσης, στο Facebook – και το Pinterest.

Το 10,7% της συνολικής επισκεψιμότητας σε ένα ecommerce site που με την σειρά της ανακατευθύνθηκε εκεί δια μέσω μιας πλατφόρμας μέσου κοινωνικής δικτύωσης, προήλθε από το Instagram.

Η Pinterest ήταν υπεύθυνη για το 8,2% του συνόλου των παραπομπών από social media ιστότοπους. Με ποσοστά κάτω του 1%, συναντώνται τα Reddit και Twitter, τα οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δείχνουν να μπορούν να παίξουν κάποιον σημαντικό ρόλο.

Είναι, ωστόσο, πολύ ενδιαφέρον ότι το Facebook δεν διαθέτει την πρωτοκαθεδρία σε ότι αφορά την ανάπτυξη.

Μάλιστα, συγκρίνοντας τις παραπομπές του δ’ τριμήνου του 2019 με αυτές του αντίστοιχου τριμήνου του 2018, αποδεικνύεται ότι το Facebook αύξησε τις παραπομπές του σε ιστότοπους online καταστημάτων μόνο κατά 24%.

Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία διαμοιρασμού εικόνας, Pinterest, κατάφερε να πετύχει αύξηση των παραπομπών της κατά 27%. Η πλατφόρμα βίντεο YouTube υπερκερνά, την ίδια στιγμή, το Facebook από την άποψη της αύξησης των παραπομπών, ακόμα κι εάν το συγκεκριμένο ποσοστό υπερβαίνει ελάχιστα την 1 ποσοστιαία μονάδα.

Το Instagram ακολουθεί στην τέταρτη θέση με ετήσια αύξηση στις παραπομπές της τάξεως του 23% μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2018 και του 4ου τριμήνου του 2019. Αντιθέτως, το Twitter δεν μπόρεσε να αυξήσει καθόλου το ρόλο του ως παραπομπή σε ηλεκτρονικό κατάστημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.