19 Απρ 2024
READING

Το Facebook εξαγόρασε τη σουηδική startup χαρτογράφησης Mapillary

2 MIN READ

Το Facebook εξαγόρασε τη σουηδική startup χαρτογράφησης Mapillary

Το Facebook εξαγόρασε τη σουηδική startup χαρτογράφησης Mapillary

Στην εξαγορά της σουηδικής startup εταιρείας χαρτογράφησης Mapillary προχώρησε το Facebook, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το κοινωνικό δίκτυο να ανταγωνιστεί την Apple και τη Google στον τομέα αυτό.

Η Mapillary, που ιδρύθηκε στο Μάλμο το 2013, έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα εικόνων δρόμων που αξιοποιηθεί τις φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει οι χρήστες του.

Το λογισμικό υπολογιστικής όρασης που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα προσδιορίζει στη συνέχεια τι περιλαμβάνει η εικόνα -όπως σήματα οδών και πινακίδες κυκλοφορίας- και επιτρέπει στις εταιρείες κατασκευής χαρτών να ενσωματώσουν τα εν λόγω δεδομένα στους χάρτες τους.

Η εξαγορά ανακοινώθηκε στο blog της Mapillary την Πέμπτη από τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της startup εταιρείας Jan Erik Solem, ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε τους όρους του deal.

“Από την πρώτη ημέρα, στη Mapillary δεσμευτήκαμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια πλατφόρμα εικόνων δρόμου που θα επιτρέπει σε όλους να λαμβάνουν τις εικόνες και τα δεδομένα που χρειάζονται για να φτιάξουν καλύτερους χάρτες”, έγραψε ο Solem. “Με δεκάδες χιλιάδες συνεισφέροντες στην πλατφόρμα μας και με τα δεδομένα της Mapillary να συμβάλλουν στη βελτίωση των χαρτών κάθε μέρα, κάνουμε τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτό το ταξίδι”

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mapillary έχει συγκεντρώσει 24,5 εκατ. δολάρια από επενδυτές τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης νεοφυών επιχειρήσεων Crunchbase. Μεταξύ άλλων, την εταιρεία υποστηρίζουν τα venture capitals Sequoia Capital, Atomico και BMW iVentures.

Το κοινωνικό δίκτυο χρειάζεται την υπηρεσία χαρτών προκειμένου να ενισχύσει άλλα προϊόντα του όπως το Facebook Marketplace, το οποίο επιτρέπει την αγορά και πώληση διαφόρων προϊόντων στην περιοχή τους. Για την υποστήριξη της υπηρεσίας το Facebook χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μηχανικής μάθησης, δορυφορικών εικόνων και συνεργασιών με κοινότητες χαρτογράφησης για τη βελτίωση των χαρτών του, ενώ η απόκτηση της Mapillary θα ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια.

Οι χρήστες της Mapillary θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν εικόνες και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα χαρτογράφησης από εικόνες της πλατφόρμας, αν και θα υπάρξει μια βασική αλλαγή στη λειτουργία της.

Μέχρι πρότινος, οι χρήστες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εικόνες στην πλατφόρμα της Mapillary για εμπορικούς σκοπούς, κάτι που πλέον αίρεται.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.