25 Απρ 2024
READING

Και η P&G ενάντια στον ρατσισμό

3 MIN READ

Και η P&G ενάντια στον ρατσισμό

Και η P&G ενάντια στον ρατσισμό

Η Procter & Gamble κυκλοφόρησε μια διαφήμιση, “The Choice”, η οποία ζητά από τους λευκούς να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους στην Αμερική για να καταπολεμήσουν ενεργά τον ρατσισμό. 

Δημιουργήθηκε από την Gray and Cartwright, ένα νέο δημιουργικό γραφείο της WPP, και το ντεμπούτο έγινε στην εκπομπή της  Oprah- “Where Do We Go From Here” και εστιάζει στις αστικές αναταραχές που εμφανίστηκαν μετά το θάνατο του George Floyd.

Το βίντεο,διάρκειας 1 λεπτού και 15 δευτερολέπτων, στηρίζει το κίνημα Black Lives Matter και τονίζει ότι τα λευκά άτομα που δεν είναι οι ίδιοι ρατσιστές δεν αρκούν για να δημιουργήσουν την πραγματική αλλαγή.

“Τώρα είναι η ώρα να είσαι αντιρατσιστής”, αναφέρει η διαφήμιση, προτρέποντας τους θεατές να συμμετάσχουν σε ενέργειες που μπορούν να διαδώσουν το μήνυμα σε άλλους, όπως είναι οι πορείες, οι δωρεές και η ψηφοφορία.

Το “The Choice” τελειώνει κατευθύνοντας τους θεατές σε μια ενότητα του ιστότοπου της P&G που δημιουργήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Με το “The Choice”, η P&G υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση στα συγκεκριμένα μηνύματά της ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζει τη διαφήμιση με προηγούμενες προσπάθειες που έχουν προκαλέσει συζήτηση όπως το “The Talk” το 2017 και το “The Look” από πέρυσι.

Αντί να αναφέρεται στο “The Choice” για τη μεροληψία που βιώνουν οι μαύροι, το βίντεο καλεί τους λευκούς θεατές να αναγνωρίσουν το ρόλο που διαδραματίζουν στην καταπολέμηση τέτοιων προκαταλήψεων και να καταλάβουν ότι χρησιμεύουν ως υπερασπιστές  της φυλετικής δικαιοσύνης.

«Αν είσαι λευκός στην Αμερική δεν χρειάζεται να δηλώσεις ότι η ζωή σου έχει σημασία. Και όταν έχει σημασία η ζωή σου, έχεις δύναμη. Τώρα είναι η ώρα να τη χρησιμοποιήσεις.», λέει η διαφήμιση.

Το “The Choice” έρχεται ως μέρος της πιο συγκεντρωμένης προσπάθειας της P&G για την καταπολέμηση της προκατάληψης.

Επίσης η P&G νωρίτερα αυτό το μήνα έκανε μια αρχική δωρεά 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο “Take on Race” που περιλαμβάνει συνεργαζόμενους οργανισμούς όπως το Ταμείο Νομικής Άμυνας και Εκπαίδευσης NAACP, το YWCA Stand Against Racism και το United Negro College Fun.

Το marketing που αγγίζει ευαίσθητα θέματα όπως η φυλή έχει γίνει πιο συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, αλλά κυριάρχησε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι διαμαρτυρίες που απαιτούσαν δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ και άλλα θύματα αστυνομικής βιαιότητας αυξάνονται στις ΗΠΑ.

Άλλες εταιρείες έχουν λάβει παρόμοια δημόσια θέση με την P&G για να επισημάνουν διάφορες μορφές ρατσισμού και να παρακινήσουν πιο προνομιούχα ακροατήρια να μιλήσουν για το θέμα.

Η Nike ήταν μια από τις πρώτες μάρκες που συμπαραστάθηκαν επικοινωνιακά στις και με το σποτ του “For Once, Don’t Do It”, που δημιουργήθηκε με τον Wieden + Kennedy, ζητά από τους ανθρώπους να μην “προσποιηθούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική” και να αντιμετωπίσουν το ρατσισμό ευθέως αντί να απομακρυνθούν από αυτό .

Εταιρείες όπως η McDonald’s και η Ben & Jerry’s έχουν κυκλοφορήσει διαφημίσεις που αντιμετωπίζουν ευθέως θέματα όπως η λευκή υπεροχή και η φυλετική βία, βάζοντας έναν έντονο τόνο που απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από τη διαφήμιση στο παρελθόν.

https://www.youtube.com/watch?v=U7bnS8R994I

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.