25 Δεκ 2024
READING

Το 25% των Ευρωπαίων e-εμπόρων δανείζεται κεφάλαια για την πληρωμή επιχειρηματικών εξόδων και μισθοδοσίας

3 MIN READ

Το 25% των Ευρωπαίων e-εμπόρων δανείζεται κεφάλαια για την πληρωμή επιχειρηματικών εξόδων και μισθοδοσίας

Το 25% των Ευρωπαίων e-εμπόρων δανείζεται κεφάλαια για την πληρωμή επιχειρηματικών εξόδων και μισθοδοσίας
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Τα 2/3 (64,6%) των online εμπόρων έχουν χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση κατά την τελευταία διετία εξαιρουμένου του δανεισμού λόγω της τρέχουσας πανδημίας Covid-19, όπως αποκαλύπτεται σε πανευρωπαϊκή έρευνα που διενήργησε ο καινοτόμος πάροχος χρηματοοικονομικών υποδομών Banking Circle.

Σχεδόν το 1/4 (23%) χρειάστηκε την πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας της και ένα επιπλέον 26,5% για την κάλυψη των επιχειρηματικών τους δαπανών.

Κι ενώ η ανάγκη πρόσβασης σε επιπλέον κεφάλαια αποτελεί πραγματικότητα για πολλές επιχειρήσεις, εντούτοις όμως η έρευνα του Banking Circle υπογραμμίζει το σοβαρό κενό που υφίσταται στο πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να προσεγγιστεί η χρηματοδότηση.

Κάτι, που κρίνεται ως ακόμη πιο σημαντικό κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Ελάχιστοι λιγότεροι από το 1/4 των ερωτηθέντων ανέφεραν πως χρειάστηκε να αναμένουν μεταξύ τριών και τεσσάρων εβδομάδων προκειμένου να λάβουν τα τόσο αναγκαία κεφάλαια που χρειάζονταν προκειμένου να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα, ενώ το 26,4% θεωρούν πως δίχως πρόσβαση σε «φρέσκο» χρήμα θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 1/4 (24,4%) απ’ όσους συμμετείχαν στην ίδια μελέτη πιστεύουν ότι η επιχείρησή τους θα αποτύγχανε εάν δεν ήταν σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Banking Circle, σε ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA), κατά μέσο όρο το 19,2% των online εμπόρων διαθέτουν ξεχωριστές τραπεζικές σχέσεις σε κάθε χώρα στην οποία και δραστηριοποιούνται, στοιχείο που επιβαρύνει σημαντικά στο overall κόστος και τους πόρους που απαιτούνται για την εν γένει διαχείριση τους.

Επιπροσθέτως, το 17,2% των e-μπόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θεσπίσει ξεχωριστές τραπεζικές σχέσεις σε κάθε χώρα στην οποία διαπραγματεύονται οι επιχειρήσεις τους, ενώ το 44% εξ’ αυτών συνεργάζονται με μία και μόνο τράπεζα για όλες τις χώρες στις οποίες πραγματοποιεί συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, το 26,2% των επιχειρήσεων στις Σκανδιναβικές χώρες είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν με ξεχωριστές τράπεζες σε κάθε δικαιοδοσία, και το 13,9% των Γάλλων εμπόρων συνεργάζονται με πολλές τράπεζες.

Τι είδους τραπεζικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται από τους e-εμπόρους;

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της Banking Circle, περίπου οι μισοί έμποροι που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν βραχυπρόθεσμα δάνεια (47,8%), υπεραναλήψεις (49,1%) και χρηματοδοτικές συμβάσεις για συγκεκριμένους σκοπούς (48,8%).

Το 43,2% των συμμετεχόντων στην έρευνα καταφεύγουν σε διακανονισμό πρόσβασης για την πραγματοποίηση διασυνοριακών πληρωμών από μέρους της κύριας τράπεζάς τους.

Το 35% χρησιμοποιούν την τράπεζά τους για υπηρεσίες συναλλάγματος, ενώ οι Γερμανοί online έμποροι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε λύσεις για να βοηθήσουν στο διασυνοριακό εμπόριο, με το χαμηλότερο ποσοστό όλων των ερωτηθέντων να έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς διακανονισμού (38,8%) και FX (16,8%).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.