20 Απρ 2024
READING

Οι τράπεζες διεθνώς «καλοβλέπουν» το Open Banking

2 MIN READ

Οι τράπεζες διεθνώς «καλοβλέπουν» το Open Banking

Οι τράπεζες διεθνώς «καλοβλέπουν» το Open Banking

Το 86% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο αναζητούν APIs τα οποία θα τους επιτρέψουν να ενσωματώσουν και αξιοποιήσουν τις δυνατότητες Open Banking κατά το προσεχές δωδεκάμηνο, όπως αποκαλύπτεται με βάση τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης που διενήργησε η Finastra σε συνολικά 774 τράπεζες διεθνώς.

Σημειώνεται πως μέσω του Open Banking, επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι τράπεζες δύναται να προσφέρουν ευρύτερα χρηματοικονομικές υπηρεσίες, αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών μίας τράπεζας. Κι αυτό, έχοντας τη συναίνεση κάθε πελάτη.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 30% των τραπεζών που συμμετείχαν στην ίδια μελέτη εκτιμούν πως το Open Banking ήδη έχει απτό αντίκτυπο στην παροχή βελτιωμένης συνολικής εμπειρίας προς τους πελάτες.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), καταδεικνύει μια ωριμότητα στην διαδικασία υιοθέτησης API και ζητεί την εναρμόνιση των κανονισμών μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών.

Σχεδόν οι μισές από τις τράπεζες που ερωτήθηκαν δείχνουν μια αποστροφή σχετικά με το ρυθμιστικό «βάρος» που φαίνεται να καταπνίγει την καινοτομία, ενώ το 48% πιστεύει ότι «δεν υπάρχει αρκετή κυβερνητική ή βιομηχανική υποστήριξη για την προώθηση της καινοτομίας», ιδίως στο Χονγκ Κονγκ (62%), τη Γαλλία (50%) και τη Σιγκαπούρη (49%), σε σύγκριση με μόλις 38% στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) , η οποία θεωρείται ως πρότυπο για την ενθάρρυνση της καινοτομίας, εξέδωσε πρόσφατα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων σχετικά με την επέκταση των κανόνων Open Banking σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων, στο πλαίσιο ενός νέου καθεστώτος «ανοικτής» χρηματοδότησης.

Μάλιστα, η FCA πιστεύει ότι διευκολύνοντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να συγκρίνουν τις τιμές και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και να αλλάξουν προϊόν ή πάροχο, η «ανοιχτή» χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι επωφελής για ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών στις αγορές γενικών ασφαλίσεων, ταμιευτηρίου και υποθηκών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.