26 Απρ 2024
READING

“Κακά μαντάτα” για τα φυσικά τραπεζικά καταστήματα στην Ευρώπη

2 MIN READ

“Κακά μαντάτα” για τα φυσικά τραπεζικά καταστήματα στην Ευρώπη

“Κακά μαντάτα” για τα φυσικά τραπεζικά καταστήματα στην Ευρώπη

Μέχρι και 40.000 φυσικά καταστήματα – μέλη τραπεζικών δικτύων στην Ευρώπη αναμένεται να προβούν στην παύση της λειτουργίας τους κατά την προσεχή τριετία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που διενήργησε η συμβουλευτική εταιρεία Kearny.

Αιτία; Το γεγονός πως ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πελατών στρέφονται προς τα ψηφιακά κανάλια προς εξυπηρέτηση τους.

Η έλευση της πανδημίας Covid-19 οδήγησε στην ταχεία υιοθέτηση της ψηφιακής τραπεζικής, ωθώντας την Kearney να υποστηρίζει πως ένα στα τέσσερα φυσικά καταστήματα των Ευρωπαϊκών τραπεζών θα κατεβάσουν ρολά, με τα call centers να αναλαμβάνουν σημαντικό μέρος της συνολικότερης εξυπηρέτησης των πελατών.

Όσο εκ των υποκαταστημάτων καταφέρουν και επιβιώσουν, αναμένεται να μετατραπούν άρδην, υιοθετώντας έναν εντελώς καινούριο ρόλο, λειτουργώντας ως συμβουλευτικά σημεία αναφοράς για πιο σύνθετες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ως υβριδικοί κόμβοι απομακρυσμένης εργασίας από μέρους του προσωπικού των κεντρικών γραφείων, σύμφωνα με την ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας.

Το 70% των πελατοκεντρικών διαδικασιών θα λάβουν χώρα ψηφιακά την προσεχή 3ετία

Επιπροσθέτως, η Kearney προβλέπει ότι το 70% των διαδικασιών που άπτονται του ανοίγματος λογαριασμών, των καταθέσεων, των καταναλωτικών δανείων και των αιτήσεων πιστωτικών καρτών θα λάβουν χώρα εξ’  αποστάσεως κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας, με τις endtoend ψηφιακές δυνατότητες να θεωρούνται ως κάτι παραπάνω από αναγκαίες και δη για όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να προσαρμοστούν και να υιοθετήσουν μια διαρκώς μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των ίδιων των πελατών.

Η συγκεκριμένη συμβουλευτική εταιρεία αναφέρει ότι οι τράπεζες οφείλουν να επανεξετάσουν τα customer journey τους, προχωρώντας σε προτεραιοποίηση των επενδυτικών τους δαπανών για τη βελτίωση των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων.

“Παρατηρήθηκε πως όσες διαδικασίες πελατών ψηφιοποιήθηκαν ταχύτατα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, αυτές πρέπει πλέον να περάσουν από τα απαιτούμενα stress tests ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη λειτουργική ανθεκτικότητά τους.

Το ίδιο ίσχυσε και για κάθε ψηφιακή διαδικασία που εφαρμόζεται από καιρό, οι οποίες κατάφεραν να διασφαλίσου μια περισσότερο ολοκληρωμένη, όσο και ψηφιακή τραπεζική εποχή.

Πρόκειται για μια winwin κατάσταση. Αναμφίβολα,  η ψηφιακή τραπεζική δεν είναι μόνο καλύτερη για τον πελάτη, αλλά και σαφώς φθηνότερη για την ίδια την τράπεζα!”, όπως επισημαίνεται στην μελέτη της Kearney.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.