ΣΕΒ | «Το αύριο είναι εδώ για το 360ο λιανικό εμπόριο»

Τις προοπτικές και τη δυναμική που έχουν διαμορφωθεί για το ελληνικό
retail με βάση την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, εξετάζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα να επενδύσει στην ψηφιακή του διάσταση και να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία του, μέσα από την omni-channel εξυπηρέτηση και τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου λειτουργίας του.

Όπως επισημαίνει, οδηγούμαστε σε ένα λιανικό εμπόριο 360ο, με τη νέα μελέτη του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ να δείχνει πολλαπλά οφέλη:

Ως 20% περισσότερες πωλήσεις σε σχέση με ανταγωνιστές χωρίς ψηφιακή παρουσία,

έως 5 φορές μικρότερο κόστος διατήρησης ψηφιακών πελατών έναντι απόκτησης νέων, ως 86% αύξηση κερδών,

ως 20% αύξηση μέσου όγκου και τιμής παραγγελίας ανά πελάτη,

ως 97% αύξηση διαθεσιμότητας προϊόντων, αλλά και 10% αύξηση στις πωλήσεις στο φυσικό κατάστημα με αδιάλειπτη διαθεσιμότητα προϊόντων στα ράφια.

Τέλος, προβλέπει 30-55% μείωση κόστους μέσα από τεχνολογίες αυτόματων ταμείων. Ο ΣΕΒ προτείνει 17 κανόνες για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση πελατών μέσα από ηλεκτρονικά μέσα και ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο.

Μεταξύ αυτών, δίνει έμφαση στην πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή για τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην εμφανή και σαφή αναφορά σε Κώδικες δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, στην προστασία από αθέμιτες πρακτικές τόσο του καταναλωτή όσο και των καταστημάτων, στην προώθηση διαφάνειας και δίκαιων όρων συναλλαγών.

Ο ΣΕΒ κάνει επίσης λόγο για «αντικατάσταση της προσφοράς προϊόντων με την προσφορά εμπειριών», για «μετεξέλιξη του φυσικού καταστήματος με όρους καλύτερης και ταχύτερης εξυπηρέτησης», για «αυξημένη αλληλεπίδραση καταστημάτων (φυσικών – ψηφιακών – υβριδικών)» και για «εφοδιαστική αλυσίδα που παραδίδει στους χρόνους που υπόσχεται».

Ο ΣΕΒ, σύντομα θα δημοσιοποιήσει αναλυτικό πρακτικό οδηγό με προτάσεις και παραδείγματα για τη βέλτιστη δυνατή ενημέρωση του καταναλωτή στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Το λιανικό εμπόριο 360ο αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις που θέλουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν στο ψηφιακό μέλλον. Έννοιες όπως διασυνδεδεμένος πελάτης, έξυπνο κατάστημα και διασυνδεδεμένη εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να γίνουν κτήμα των επιχειρήσεων και να αποτελέσουν μέρος της ψηφιακής τους στρατηγικής.

Κερδισμένες θα είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που μετασχηματίζονται έγκαιρα», αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου λιανικού εμπορίου είναι πολλές και σημαντικές. Η ανάγκη διασφάλισης μιας ομαλής πολύ-καναλικής εμπειρίας, η αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, τα ανεπαρκή δεδομένα που προσφέρουν τα φυσικά καταστήματα σε σχέση με τα ψηφιακά είναι μερικές μόνο από αυτές.