Έρευνα αναδεικνύει το προβληματικό τοπίο για τους Έλληνες αποσταγματοποιούς

Ως ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος των Ελλήνων αποσταγματοποιών ως απόρροια της πανδημίας του κορονοιού και της παρεπόμενης αναστολής λειτουργίας των καφέ, εστιατορίων, μπαρ, χώρων διασκέδασης, νυχτερινών κέντρων κ.ο.κ.

Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία οι συγκεκριμένοι χώροι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτά προκύπτουν με βάση έρευνα για τις «Επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική ποτοποιία /αποσταγματοποιία», την οποία και διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) ανάμεσα σε  παραγωγούς/ αποσταγματοποιούς, απ’ ολόκληρη την χώρα.

Αυτή, πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και συμμετείχαν 68 μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική Περιφέρεια.

Μηδενική κινητικότητα στο HoReCa κανάλι

Σύμφωνα με την έρευνα, η  επιτόπια κατανάλωση, που  αποτελεί το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, κατά τον Απρίλιο είχε πρακτικά  μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία κ.ά.), από το οποίο στηρίζονται κυρίως οι αποσταγματοποιοί, τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω των μέτρων περιορισμού στην λειτουργία του.

Την ίδια στιγμή, έντονα επηρεασμένες δείχνουν και οι εξαγωγές, οι οποίες μέχρι και το περασμένο έτος διέγραφαν ανοδική τροχιά. Κι αυτές επλήγησαν  από την λήψη των περιοριστικών μέτρων στην λειτουργία των καταστημάτων εστίασης του εξωτερικού.

Fast Facts

Οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας για τον κλάδο των Ελλήνων αποσταγματοποιών, γίνονται αντιληπτές δια γυμνού οφθαλμού από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Συγκεκριμένα:

Το 54% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας ενώ 27% σε αναστολή λειτουργίας

Το 71% παρουσιάζει σημαντική πτώση τζίρου λόγω των αναγκαστικών μέτρων που πάρθηκαν ενώ,

Το 64% πιστεύει ότι το ίδιο θα συμβεί στο σύνολο του έτους.

Στο 69% των επιχειρήσεων επηρεάστηκε η παραγωγή τους λόγω δυσκολιών στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης

Το 73% επισημαίνουν ότι έχει ανατιμηθεί ή προβλέπουν τέτοια κίνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να επηρεαστεί και η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων.

Το 57% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες στην προμήθεια υλικών συσκευασίας.

Το 49% επισημαίνει ότι παρουσιάζεται πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό

Το 34% των επιχειρήσεων έδειξαν προσαρμοστικότητα και χρησιμοποίησαν την τηλεργασία ή/και την εργασία εκ περιτροπής.

Το 63% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα οδηγηθούν σε μείωση των μονίμων θέσεων εργασίας εξ αιτίας της κατάστασης