01 Νοέ 2024
READING

ΙΑΤΑ | Προβλέψεις για χρέη $550 δισ. της αεροπορικής βιομηχανίας το 2020

2 MIN READ

ΙΑΤΑ | Προβλέψεις για χρέη $550 δισ. της αεροπορικής βιομηχανίας το 2020

ΙΑΤΑ | Προβλέψεις για χρέη $550 δισ. της αεροπορικής βιομηχανίας το 2020

Στα 550 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα μπορούσε να εκτιναχθεί το παγκόσμιο χρέος της αεροπορικής βιομηχανίας, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία νέας μελέτης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Μέγεθος, το οποίο είναι αυξημένο κατά $120 δισεκατομμύρια εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα επίπεδα χρέους στις αρχές του 2020!

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΙΑΤΑ, τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια του νέου χρέους αποτελούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από κυβερνητικά δάνεια (50 δισεκατομμύρια δολάρια), φόρους που αναβάλλονται (5 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς επίσης και εγγυήσεις δανείων (12 δισεκατομμύρια δολάρια).

Παράλληλα, 52 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από εμπορικά συνδεδεμένες πηγές, όπως λ.χ. εμπορικά δάνεια (23 δισεκατομμύρια δολάρια), χρέος κεφαλαιαγοράς (18 δισεκατομμύρια δολάρια), χρέος από νέες λειτουργικές μισθώσεις (5 δισεκατομμύρια δολάρια) και πρόσβαση σε υπάρχουσες πιστωτικές διευκολύνσεις (6 δισεκατομμύρια δολάρια).

“Οι κρατικές ενισχύσεις δίχως άλλο συμβάλλουν στο να εξακολουθήσει να επιβιώνει η ίδια η βιομηχανία. Η επόμενη πρόκληση έγκειται στο γεγονός να εμποδιστεί το ενδεχόμενο οι αεροπορικές εταιρείες να «βυθιστούν» οικονομικά κάτω από το βάρος του χρέους που δημιουργεί η βοήθεια που έχουν ήδη λάβει”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως συνολικά οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί στην παροχή οικονομικής βοήθειας 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις αεροπορικές εταιρείες.

Από αυτά, τα $67 δισεκατομμύρια θα πρέπει να επιστραφούν. Το υπόλοιπο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από επιδοτήσεις μισθών (34,8 δισεκατομμύρια δολάρια), χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων (11,5 δισεκατομμύρια δολάρια) και φοροαπαλλαγές / επιδοτήσεις (9,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Μεγέθη, τα οποία θεωρούνται ως ζωτικής σημασίας για τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες με την σειρά τους θα εξοικονομήσουν περί τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020!

Η κρατική οικονομική βοήθεια ύψους 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων ισούται με το 14% των συνολικών εσόδων της αεροπορικής βιομηχανίας το 2019, η οποία συνολικά ανήλθε στα 838 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την πρώτη τριάδα στα συνολικά έσοδα του κλάδου απαρτίζουν η Βόρειος Αμερική που «συνεισέφερε» 264 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ασία-Ωκεανία $257 δισεκατομμύρια και η Ευρώπη 207 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.