19 Απρ 2024
READING

Η Volkswagen θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για το σκάνδαλο dieselgate

2 MIN READ

Η Volkswagen θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για το σκάνδαλο dieselgate

Η Volkswagen θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για το σκάνδαλο dieselgate

Η απόφαση προβλέπει την επαναγορά από την εταιρεία των αυτοκινήτων σε δίκαιη τιμή και όχι στην αρχική τιμή αγοράς και επηρεάζει περίπου 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις

Γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Volkswagen θα πρέπει να επαναγοράσει τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με λογισμικό αποφυγής των ελέγχων ρύπων από τους ιδιοκτήτες τους – αλλά οι τελευταίοι θα πρέπει να αποδεχτούν ως τιμή την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου με βάση τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει από την ημερομηνία αγοράς.

Η Volkswagen δήλωσε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση και των υπολοίπων καταναλωτικών απαιτήσεων στη Γερμανία.

Η απόφαση επηρεάζει περίπου 60.000 μεμονωμένα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη χώρα από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, ενώ περίπου 262.000 άλλοι έχουν ήδη καλυφθεί από την συμφωνία συμβιβασμού ύψους 830 εκατ. ευρώ .

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία «Για την πλειονότητα των 60.000 εκκρεμών υποθέσεων, αυτή η απόφαση παρέχει σαφήνεια.

Η Volkswagen επιδιώκει τώρα να ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες σε συμφωνία με τους ενάγοντες. Επομένως, θα προσεγγίσουμε τους ενάγοντες με τις κατάλληλες προτάσεις διακανονισμού. Ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από το δικαστικό βάρος το συντομότερο δυνατό».

Η υπόθεση που εκδικάστηκε τη Δευτέρα αφορούσε έναν ενάγοντα ο οποίος αγόρασε ένα Volkswagen Sharan το 2014 εξοπλισμένο με το λογισμικό που απενεργοποιούσε τα στοιχεία των εκπομπών καυσαερίων κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Είχε ζητήσει να αποζημιωθεί στην πλήρη τιμή της αγοράς, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να συμβιβαστεί με λιγότερα λόγω των αποστάεων που είχε στο μεταξύ διανύσει. Η περίπτωση αυτή αναμένεται να χρησιμεύσει ως προηγουμενο για τις άλλες.

Η εξαπάτηση της Volkswagen όπως αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από τις αρχές των ΗΠΑ, το λεγόμενο σκάνδαλο  , της έχει στοιχίσει περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και διακανονισμούς παγκοσμίως.

Δύο στελέχη της πήγαν στη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες και έρευνες στη Γερμανία.

Η Volkswagen ελπίζει να κλείσει το θέμα με τους καταναλωτές, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αγωγές από επενδυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.