20 Απρ 2024
READING

Το retail και το food & beverage στα αεροδρόμια

4 MIN READ

Το retail και το food & beverage στα αεροδρόμια

Το retail και το food & beverage στα αεροδρόμια

Κανένας βιομηχανικός τομέας δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία από την αεροπορία. Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν τα αεροδρόμια βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να αγωνίζονται με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο που έχει δει ποτέ η αεροπορία;

Η ACI Europe έχει προβλέψει μείωση 35% έναντι του αναμενόμενου όγκου επιβατών των ευρωπαϊκών αεροδρομίων το 2020, με εκτιμώμενη οικονομική ζημία 23 δισ. ευρώ.

Για λόγους σύγκρισης κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα αεροδρόμια της Ευρώπης έχασαν 100 εκατομμύρια επιβάτες το έτος 2009, έξι εκατομμύρια λιγότερα από όσα χάθηκαν μόνο τον Μάρτιο του 2020.

Εκτός από την αναμενόμενη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των επιβατών λόγω της πανδημίας, οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση, επηρεάζοντας περαιτέρω την ανάκαμψη της κυκλοφορίας.

Τα αεροδρόμια αντέδρασαν σε αυτήν την πτώση του αριθμού των επιβατών, μη χρησιμοποιώντας δορυφόρους και αποβάθρες, κλείνοντας τερματικούς σταθμούς ή κλείνοντας εντελώς το αεροδρόμιο.

Αλλά με την αναμενόμενη αργή ανάκαμψη και το δυναμικό για περαιτέρω περιορισμούς που επιβάλλονται από το κράτος λόγω φόβων για επανεμφάνιση του ιού, τα αεροδρόμια θα πρέπει να προσαρμοστούν για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις, να καθησυχάσουν τους επιβάτες και να δημιουργήσουν εισόδημα.

Νέες διαδικασίες

Η πρώτη φάση για τα αεροδρόμια είναι η προσέγγιση με νέες διαδικασίες, όπως ο έλεγχος υγείας για το προσωπικό και τους επιβάτες και τους σταθμούς ελέγχου.

Αυτές οι διαδικασίες ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω τα υφιστάμενα σημεία ελέγχου ασφάλειας και μετανάστευσης και να αυξήσουν τον χρόνο παραμονής στο αεροδρόμιο.

Για να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο χρόνο επεξεργασίας, τα αεροδρόμια θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά πού βρίσκονται τέτοια σημεία ελέγχου καθώς θα αυξάνονται τα μήκη της ουράς, ιδίως με τις απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης.

Ακόμη και με μειωμένους αριθμούς επιβατών, η περιοχή αναμονής στην ουρά θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να επιτρέπεται η απόσταση μεταξύ επιβατών που επιβιβάζονται σε μια πτήση, οπότε θα πρέπει να γίνει προσεκτικός προγραμματισμός της κατανομής της πύλης.

Για παράδειγμα, ένα πλήρως κρατημένο Airbus A380 θα χρειαζόταν περισσότερο από ένα χιλιόμετρο χώρου αναμονής, εάν χρειαζόταν ένα κενό δύο μέτρων μεταξύ των επιβατών.

Τα αεροδρόμια θα πρέπει επίσης να επιλύσουν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική απόσταση θα επηρεάσει τα σαλόνια αναχώρησης.

Θα απαιτηθούν πρόσθετα καθίσματα για να εμποδίσουν τους επιβάτες να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο;

Food & Beverage

Καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν παρέχουν πλέον υπηρεσία φαγητού επί του σκάφους λόγω του ιού, είναι πιθανό τα αεροδρόμια να χρειαστεί να αυξήσουν προσωρινά την προσφορά τους food & beverage για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των επιβατών και να επιτρέψουν αυξημένο χρόνο παραμονής.

Αν και υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των επιβατών, τα αεροδρόμια θα πρέπει να αναμένουν χαμηλότερη χρήση εστιατορίων, ιδίως εκείνων που έχουν κοινόχρηστα καθίσματα σε μεγάλα τραπέζια, αλλά η ζήτηση θα μπορούσε να εξακολουθεί να είναι υψηλή για εκείνους με μικρότερα τραπέζια με καλή απόσταση.

Λιανική πώληση

Η προσφορά λιανικής θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί μετά την άρση των περιορισμών. Πολλοί λιανοπωλητές, μερικοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται σε αεροδρόμια, δεν θα επιβιώσουν από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση.

Σε συνδυασμό με την τάση των επιβατών να ξοδεύουν λιγότερα σε μια οικονομική κρίση, είναι πιθανό ότι τα αεροδρόμια δεν θα χρειαστεί να παρέχουν πάρα πολλές επιλογές που διατίθεται σήμερα στα περισσότερα αεροδρόμια.

Οι έμποροι λιανικής θα αντιμετωπίσουν επίσης προκλήσεις για να προσελκύσουν υποψήφιους πελάτες μέσα στα καταστήματα.

Η προσφορά αφορολόγητων ειδών μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα, καθώς τα επίπεδα στελέχωσης που απαιτούνται για ένα κατάστημα  μπορεί να μην προσφέρουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι λιανοπωλητές αφορολόγητων ειδών μπορεί να προσπαθούν να εξορθολογίσουν την προσφορά προϊόντων τους σε βασικές γραμμές, χρησιμοποιώντας μόνο μέρος του καταστήματος, ή δημιουργώντας pop up stores μονάδες εάν η διέλευση παρακαμφθεί εντελώς.

Η υπόλοιπη προσφορά λιανικής θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι εξακολουθεί να ισχύει για τους επιβάτες που ταξιδεύουν ακόμη. Στην προηγούμενη ύφεση η αξία και οι λιανοπωλητές πολυτελείας τείνουν να είναι πολύ καλύτερες από τις προσφορές της αγοράς.

Με τις αναμενόμενες αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια και την πιθανή βραχυπρόθεσμη διακοπή των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, η σωστή μίξη θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εμπορικής προσφοράς.

Οι επιβάτες θα εξακολουθούν να περιμένουν να έχουν επιλογή και ποικιλία και, με λιγότερους ταξιδιώτες καθώς τα αεροδρόμια θα προσαρμόζονται στο τρέχον περιβάλλον, πρέπει να παρακολουθούν τη μελλοντική ανάπτυξη και να είναι προετοιμασμένα για σταδιακή επιστροφή στο φυσιολογικό.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.