21 Δεκ 2024
READING

Οι μισές εταιρείες δηλώνουν θετικές να ξεκινήσουν και πάλι τα επαγγελματικά ταξίδια

4 MIN READ

Οι μισές εταιρείες δηλώνουν θετικές να ξεκινήσουν και πάλι τα επαγγελματικά ταξίδια

Οι μισές εταιρείες δηλώνουν θετικές να ξεκινήσουν και πάλι τα επαγγελματικά ταξίδια

Κάτι παραπάνω από τις μισές (54%) επιχειρήσεις φαίνεται πως εξετάζουν στα σοβαρά να επανεκκινήσουν το σύνολο των επαγγελματικών τους ταξιδιών στο κοντινό μέλλον, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια επί του ζητήματος, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία μελέτης που διενήργησε το τριήμερο 13-15 Μάϊου 2020 το Global Business Travel Association (GBTA).

Σύμφωνα με την τελευταία, μεταξύ των επιχειρήσεων που ήδη έχουν επεξεργαστεί σχέδια επανέναρξης των επαγγελματικών ταξιδιών κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, 1 στις 4 (28%) επιθυμούν να ξεκινήσουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ (28%) και τον Καναδά (24%).

Επιπροσθέτως, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις μπορεί να εξετάζουν να ξεκινήσουν εκ νέου τα ταξίδια στις ΗΠΑ (44%), την Ευρώπη (43%) και τον Καναδά (41%), εντούτοις όμως δεν διαθέτουν ακόμη “ώριμα” σχέδια σχετικά με το πότε αυτό θα λάβει χώρα.

Όπως ανέφεραν στελέχη του GBTA, οι επιχειρήσεις-μέλη του δείχνουν να λαμβάνουν μια στρατηγική προσέγγιση αναφορικά με την επαναφορά των εγχώριων επιχειρηματικών ταξιδιών, καθώς το 35% όσων εξ’ αυτών εδρεύουν στις ΗΠΑ επισημαίνουν πως θα ξεκινήσουν τα ταξίδια σε ορισμένες Πολιτείες ή γεωγραφικές περιοχές, ωστόσο θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής  σε ότι αφορά τα ταξίδια σε άλλες περιοχές.

Επιπροσθέτως, 4 στις 10 εταιρείες (43%) δήλωσαν πως θα επιδείξουν περαιτέρω υπομονή, έως ότου αισθανθούν σίγουρες όσο και άνετες προκειμένου να επανεκκινήσουν τα ταξίδια στο εσωτερικό σε οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ. Την ίδια προσέγγιση έχει και το 36% των επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται εκτός των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την στάση που κρατά το προσωπικό των επιχειρήσεων επί του θέματος των business ταξιδιών, το 62% όσων ερωτήθηκαν πιστεύουν πως η πλειοψηφία των υπαλλήλων τους θα ήταν πρόθυμοι να ταξιδέψουν από τη στιγμή κατά την οποία θα αρθούν οι όποιοι περιορισμοί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του GBTA, στην περίπτωση που πλησιάζει ο καιρός της εξάλειψης των μέτρων απαγόρευσης αποκαλύπτεται πως οι travel managers σκοπεύουν να απευθυνθούν άμεσα προς τους προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζονται (λ.χ. αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, μεταφορές κ.ο.κ.) προκειμένου να καθησυχάσουν τους επαγγελματίες ταξιδιώτες.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα (48%) δήλωσαν πως αισθάνονται πως έχουν στη διάθεσή τους αρκετή πληροφόρηση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προφύλαξης που τηρούν οι συνεργαζόμενοι προμηθευτές, ενώ το 36% θα επιθυμούσαν να είχαν ακόμη περισσότερη ενημέρωση.

Παρόλα αυτά, μόλις το 32% των εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρώπη σημείωσαν πως έχουν λάβει κάτι παραπάνω από ικανοποιητική πληροφόρηση σχετικά με τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται.

Σε ότι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο, το 80% των επιχειρήσεων αναμένουν  ενισχυμένα στάνταρντ περί του καθαρισμού που με την σειρά τους θα υπερβούν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, ενώ το 55% επιθυμούν το προσωπικό να φορά προστατευτικές μάσκες και το 53% αυτοί να τύχουν πρόσθετης εκπαίδευσης σχετικά με τις εφαρμοζόμενες υγειονομικές πρακτικές για τον Covid-19, καθώς επίσης την καταγραφή και αναφορά ύπαρξης περιστατικών.

Συν τοις άλλοις, το 44% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν πως θα ήθελαν να λάβουν αυξημένα επίπεδα ενημέρωσης σχετικά με τις εφαρμοζόμενες υγειονομικές διαδικασίες από μέρους των καταλυμάτων, το 43% θα προτιμούσαν να θεωρείται ως υποχρεωτικό οι επισκέπτες-πελάτες των ξενοδοχείων να φορούν προστατευτικές μάσκες στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ το 43% θέλουν κάθε επιχείρηση φιλοξενίας να επιβάλουν την διατήρηση του social distancing.

Την ίδια στιγμή, αναμένουν ότι οι πάροχοι χερσαίων μεταφορών θα ενισχύσουν τα πρωτόκολλα καθαρισμού (70%), θα παρέχουν αντισηπτικό χεριών και απολυμαντικά μαντηλάκια στους επιβάτες (68%), απαιτούν από τους οδηγούς να φορούν μάσκες και γάντια (58%), να εγκαταστήσουν ένα προστατευτικό διαχωριστικό μεταξύ επιβάτη και οδηγού (52%), αλλά και να εκπαιδεύουν τους οδηγούς (43%) σχετικά με τις υγειονομικές πρακτικές που οφείλουν να εφαρμόσουν.

Αναφορικά με τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, οι διαχειριστές ταξιδιών θα αναζητούν αυξημένα πρότυπα καθαρισμού ώστε να διασφαλίσουν ότι κάθε σημείο επαφής του ταξιδιώτη απολυμαίνεται πριν από κάθε πτήση (76%), απαιτώντας από τους επιβάτες να φορούν μάσκες προσώπου (60%), από τους υπαλλήλους να φορούν μάσκες και γάντια (52%) και για τους μεταφορείς να παρέχουν σε όλους τους επιβάτες αντισηπτικό χεριών και απολυμαντικά μαντηλάκια (47%).

Τέλος, το 59% απ’ όσους συμμετείχαν στην μελέτη ανέφεραν πως θα επιθυμούσαν οι αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν κενές τις μεσαίες θέσεις των αεροσκαφών.

Κάτι, ωστόσο, που η IATAισχυρίζεται πως ούτε οικονομικά βιώσιμο αποδεικνύεται, ενώ και η αποτελεσματικότητά του θεωρείται ως αμφίβολη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.