25 Απρ 2024
READING

Η Κίνα δεν ορίζει στόχο για ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 1990

2 MIN READ

Η Κίνα δεν ορίζει στόχο για ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 1990

Η Κίνα δεν ορίζει στόχο για ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 1990

Στη σπάνια απόφαση να μην ορίσει στόχο για την οικονομική ανάπτυξη επί του ΑΕΠ για το 2020, προχωρά η Κίνα, λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

«Θα ήθελα να να επισημάνω ότι δεν θα ορίσουμε συγκεκριμένο στόχο για την ανάπτυξη φέτος», είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

«Η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την πανδημία του Covid-19 και το παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον», είπε.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν κατά την ετήσια κοινοβουλευτική συζήτηση της Κίνας, η οποία καθυστέρησε περίπου δύο μήνες φέτος λόγω της επιδημίας.

Πέρυσι το κινεζικό ΑΕΠ είχε επεκταθεί κατά 6,1% με τον επίσημο στόχο να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 6,5%.

Κατά το α’ τρίμηνο η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% ενώ η ανεργία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ στο 2,6% από 6,1% προηγουμένως.

Όπως τόνισε ο Κετσιάνγκ, η εγχώρια κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές υποχωρούν και η πίεση στην απασχόληση εντείνεται σημαντικά, ενώ οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται.
Το Πεκίνο θα θέσει στόχο ανεργία στο 6%, είπε ακόμη ο Λι.Η Κίνα έχει θέσει στόχο να δημιουργήσει πάνω από 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις πόλεις φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του Λι, μέγεθος μειωμένο από τις τουλάχιστον 11 εκατομμύρια θέσεις του 2019 αλλά το χαμηλότερο από το 2013.

Η Κίνα στοχεύει σε έλλειμμα προϋπολογισμού τουλάχιστον 3,6% του ΑΕΠ φέτος, πάνω από το περυσινό 2,8%, δηλ. θα αυξηθεί πάνω από 1 τρισ. γουάν.

Η κυβέρνηση θα εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 1 τρισ. γουάν φέτος, στην πρώτη τέτοια έκδοση, την οποία ο Λι χαρακτήρισε ως έκτακτο μέτρο σε ασυνήθιστες συνθήκες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.