Τα αργά βήματα του fashion retail προς μια νέα “κανονικότητα”.

Όλο και περισσότερες χώρες στη Δύση ανοίγουν ξανά τα καταστήματα και παράλληλα η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της αγοράς της μόδας, αυξάνεται μεταξύ των παικτών της βιομηχανίας.

Οι έμποροι λιανικής ανοίγουν ξανά σε όλο τον κόσμο, αλλά κανείς στην βιομηχανία μόδας και πολυτελείας δεν αναμένει επιστροφή στο business όπως ήταν πριν.

Η JC Penney εντάχθηκε στη μακρά λίστα των Αμερικανών εμπόρων λιανικής πώλησης που ζητούν προστασία από την πτώχευση.

Ο όμιλος πολυτελείας Richemont που εδρεύει στην Ελβετία ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων κατά 18% και προειδοποίησε για μια μεγάλη και δύσκολη περίοδο που είναι μπροστά.

Οι fashion retailers στη Δύση ξανανοίγουν προσεκτικά. Σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο άνοιγμα, μετά από αυστηρούς ελέγχους ασφάλειας και κοινωνικών αποστάσεων.

Μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα σε όλη τη Γαλλία αποτυπώθηκε ένα μοτίβο παρόμοιο με την Κίνα: χαμηλότερη επισκεψιμότητα αλλά υψηλότερο ποσοστό αγορών.

Πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα άνω των 40.000 τ.μ. στην περιοχή Île-de-France γύρω από το Παρίσι παραμένουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιουλίου.

Τα καταστήματα σε όλη την Ιταλία ανοίγουν σταδιακά επίσης. Ωστόσο, η επιχειρηματική αγορά προβλέπει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες για τη μόδα θα μειωθούν κατά 20% φέτος και ένα τέταρτο των 115.000 fashion retailers της Ιταλίας θα καταρρεύσει. 

Παρά την προειδοποίηση για μεγάλης απόστασης από τα πολυτελή προϊόντα, οι διαδικτυακοί πωλητές βλέπουν ευκαιρίες.

Στις 22 Μαΐου, η Burberry αναμένεται να ανακοινώσει λειτουργικά κέρδη για το έτος, μειωμένα κατά 23% σε 337 εκατομμύρια £ και ενδέχεται να μειώσει το μέρισμά της.

Στην Ιαπωνία, το brand Renown, που ανήκει εν μέρει στην Κινέζικη Shandong Ruyi, υπέβαλε πτώχευση στις 15 Μαΐου.

Οι εταιρείες που δεν επιβαρύνονται από το πολλά χρέη έχουν λιγότερα προβλήματα από την πανδημία χάρη στις ευκαιρίες τους για παρουσία στο διαδίκτυο.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε άνοδο το μήνα Απρίλιο παγκοσμίως, με τον γενικό τομέα λιανικής να σημειώνει αύξηση 209% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση της ACI Worldwide για εκατοντάδες εκατομμύρια συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στις ΗΠΑ, οι διαδικτυακές πωλήσεις ενδυμάτων αυξήθηκαν κατά 34% από έτος σε έτος λόγω των μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Digital Economy Index της Adobe.

Σε μια κίνηση έκπληξη που φέρνει της μάρκες σχεδιαστών στην τροχιά του Amazon, η Amazon Fashion συνεργάζεται με τη Vogue και το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA) για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μόδας.

Δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό κατάστημα, με τίτλο Common Threads: Vogue x Amazon Fashion, και η Amazon έχει συνεισφέρει 500.000 $ στο A Common Thread, μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων που ξεκίνησε τον Απρίλιο.

Κορυφαίοι σχεδιαστές και έμποροι λιανικής, από την  Dries Van Noten έως ΤΑ Selfridges και την Lane Crawford του Χονγκ Κονγκ, έχουν απευθύνει μια συλλογική πρόσκληση για σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα μόδας υψηλών προδιαγραφών.

Η βασική πρόταση είναι να αφήσουν πίσω τις pre-collections και να επαναπρογραμματιστούν οι συλλογές.

Η φθινοπωρινή / χειμερινή σεζόν να  διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Ιανουάριο και η  Άνοιξη / Καλοκαίρι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο. Επίσης η παραδοσιακή μορφή μιας επίδειξης μόδας είναι υπό συζήτηση.

Εν τω μεταξύ, η αλυσίδα εφοδιασμού της fast fashion αναμένει μια μεγάλη αλλαγή, καθώς οι κατασκευαστές στο Μπαγκλαντές έχουν χάσει 3,18 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες εξαγωγής που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν.

Θα μπορούσε να επιδεινωθεί η κατάσταση για τους προμηθευτές στην Ασία, καθώς οι έμποροι λιανικής στη Δύση είναι πιθανό να μετατοπίσουν περισσότερους πόρους πιο κοντά στις αγορές τους, μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης.

Η επείγουσα ανάγκη διαχείρισης των αποθεμάτων είναι ένα βασικό σημείο συζήτησης σε όλα τα επίπεδα της βιομηχανίας μόδας.

Πολλοί έμποροι λιανικής επανεξετάζουν ποια αποθέματα μπορούν να πωληθούν την άνοιξη του 2021, για να αποφύγουν τις εκπτώσεις.

Η βρετανική εταιρεία λιανικής Next έχει εντοπίσει 330 εκατομμύρια λίρες – ή 15% – του αποθέματός της από αυτήν την άνοιξη που μπορεί να πωληθεί το 2021.

Μια μεγάλη αλλαγή συμβαίνει στην αγορά της μόδας που θα καθορίσει το μέλλον όλης της βιομηχανίας για πάντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here