24 Απρ 2024
READING

Πως οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν θετική αλλαγή κατά την διάρκεια της πανδημίας

4 MIN READ

Πως οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν θετική αλλαγή κατά την διάρκεια της πανδημίας

Πως οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν θετική αλλαγή κατά την διάρκεια της πανδημίας

Καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν από την πανδημία, ορισμένες ενδέχεται να προκύψουν με καλύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρακτικές.

Μπορεί η κρίση του κορονοϊού να προκαλέσει ορισμένες από αυτές τις θετικές αλλαγές να γίνουν γρηγορότερα από ό,τι θα γίνονταν.

Η πανδημία υποχρεώνει τις εταιρείες να σκεφτούν τον σκοπό τους

Οι επιχειρήσεις συνήθως εκτιμούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη πάνω από όλα.Με μερικούς σημαντικούς τρόπους, εσφαλμένα εστιάζουν στα κέρδη ως στόχο, όταν πρέπει πραγματικά να είναι ένα μέσο.

Οι εταιρείες πρέπει προφανώς να κερδίσουν για να επιβιώσουν αλλά θα κερδίσουν περισσότερα εάν έχουν και σκοπό.

Ένα από τα πράγματα που κάνει η πανδημία είναι να κάνει αυτό το επιχείρημα πολύ ξεκάθαρο: Η ανθρώπινη κοινωνία είναι κάτι περισσότερο από το να βγάζει λεφτά.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά, προφανώς, μεταξύ των εταιρειών που είναι σοβαρές για τη διαφορά και εκείνων που υιοθετούν μια δήλωση αποστολής επειδή πιστεύουν ότι τις κάνει να ακούγονται καλύτερα. Ωστόσο, ο Χέντερσον πιστεύει ότι η πανδημία οδηγεί περισσότερες επιχειρήσεις να σκεφτούν πραγματικά για το σκοπό.

Στο βιβλίο της, η Χέντερσον μιλά για τρία μεγάλα προβλήματα: την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα και τη φτώχεια και την θεσμική υποβάθμιση ή κατάρρευση. Σε συναντήσεις με ηγέτες εταιρειών, λέει, ήταν ευκολότερο για αυτήν να θέσει περιβαλλοντικά θέματα. «Όταν έφτασα στο κομμάτι της ανισότητας, όλοι θα με κοίταζαν, τι, δεν είναι δουλειά κάποιου άλλου;» Τώρα, καθώς η πανδημία έχει αποκαλύψει υπάρχουσες ανισότητες, είναι αδύνατο να αγνοηθεί.

Οι επιχειρηματίες βλέπουν αυτό που βλέπουμε όλοι, δηλαδή οι άνθρωποι αναγκάζονται να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο χωρίς επαρκή αμοιβή, επειδή δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη ή δεν έχουν άδεια ασθενείας ή αποταμιεύσεις », λέει. «Το γεγονός ότι έχουμε αυτό το τεράστιο μέρος του πληθυσμού, ο οποίος ζει σχεδόν στην άκρη, και τώρα απειλεί να πάει ακριβώς πάνω του, δεν είναι πλέον κάτι που οι εταιρείες δεν πρέπει να ανησυχούν. Είναι εδώ. Είναι ξεκάθαρα στο παιχνίδι. “

Οι μαθητές της στο Χάρβαρντ χρησιμοποιούν τώρα γλώσσα για την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης «που θα περίμενα να ακούσω από έναν αριστερό, μαρξιστικό κοινωνιολόγο πριν από 10 χρόνια», λέει. «Στη διδασκαλία MBA για 30 χρόνια, κανείς δεν χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα μαζί μου. Τώρα αυτή η συνομιλία έχει ανοιχτεί. ” Πιστεύει ότι είναι πλέον πιθανό ότι περισσότερες εταιρείες μπορούν να υιοθετήσουν πρακτικές όπου οι εργαζόμενοι θεωρούνται εξίσου σημαντικοί για την επιτυχία της εταιρείας με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και επαγγελματικής ζωής μπορεί επίσης να βελτιωθεί, καθώς οι διευθυντές που ξαφνικά αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι συνειδητοποιούν περισσότερο τις προκλήσεις της παιδικής μέριμνας.

Οι αποτυχίες της πανδημικής αντίδρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν επίσης να καταδείξει την ανάγκη για ισχυρότερη κυβέρνηση. «Λατρεύω τις επιχειρήσεις», λέει η Henderson. «Νομίζω ότι ο καπιταλισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρώπινης φυλής, αλλά δεν ξεχνά ότι η επιχείρηση μπορεί να κάνει τα πάντα. Κάποιος πρέπει να ανησυχεί για την υγειονομική περίθαλψη, για τον ελάχιστο μισθό και τις βασικές υποστηρικτικές υπηρεσίες που διατηρούν το εργατικό δυναμικό ισχυρό και υγιές. Και για να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε χωρίς κανένα από αυτά τα είδη υποστηρίξεων βάζει κυριολεκτικά όλη την υγεία μας σε κίνδυνο ».

Δεν έχει νόημα, λέει, ότι οι πολιτείες διαγωνιζόταν μεταξύ τους για προστατευτικό εξοπλισμό στη μέση της πανδημίας. «Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που πραγματικά κάνει η πανδημία είναι να επισημάνει την ανάγκη για μια ανταποκρινόμενη, αποτελεσματική, διαφανή κυβέρνηση να παρέχει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην ελεύθερη αγορά να αναπτυχθεί».

Αν και ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να επιστρέφουν σε κάποια εργασία αειφορίας, οι εταιρείες που έχουν ενσωματώσει το κλίμα και το περιβάλλον στις δραστηριότητές τους πιθανότατα θα συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό, λέει η Henderson. Η επιχειρηματική υπόθεση εξακολουθεί να υπάρχει – οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν άφθονη ευκαιρία να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω βελτιώσεων απόδοσης και άλλων μέτρων. Οι καλύτεροι υποψήφιοι θέλουν να εργαστούν για εταιρείες που είναι αφοσιωμένες στη δράση για το κλίμα. Οι επενδυτές πιέζουν για κλιματική δράση. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται αμείωτη.

Και σε ευρύτερη κλίμακα, η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία μέσω πακέτων ανάκαμψης. «Αν πρόκειται να ξοδέψουμε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για να βάλουμε τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά, ας τους βάλουμε πίσω στη δουλειά και σε μονωμένα σπίτια, με ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες, όχι να ανεβάζουμε ξανά τα εργοστάσια άνθρακα», λέει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.