26 Απρ 2024
READING

FocusBari | Πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην Ελληνική κοινωνία

3 MIN READ

FocusBari | Πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην Ελληνική κοινωνία

FocusBari | Πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην Ελληνική κοινωνία

Ένα εθνικό αίσθημα υπερηφάνειας που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, σε συνάρτηση με τις νέες καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές που αναδείχθηκαν από τις ιδιαίτερες συνθήκες της καραντίνας, μέσω των οποίων παγιώνεται μια «νέα κανονικότητα», αναδεικνύονται μέσω της έρευνας με τίτλο “Greece Covid-19: The “Next Day” 4 the “Next We”, που πραγματοποίησε η FocusBari.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν «μεγάλη περηφάνια» για τον τρόπο που η κυβέρνηση (71%), αλλά και οι Έλληνες (78%), με υψηλό αίσθημα, συλλογικής και ατομικής αντίστοιχα, ευθύνης, διαχειρίστηκαν τόσο την υγειονομική, όσο και την οικονομική κρίση. 

Η ανάδυση των online αγορών

Επιπλέον, η ίδια μελέτη ανέδειξε μια σειρά από νέες τάσεις που δείχνουν να εγκαθίστανται στην καθημερινότητά μας, όπως λ.χ. οι online αγορές (59%), η παρακολούθηση ταινιών και σειρών (56%), ο χρόνος με την οικογένεια (51%), οι δουλειές του σπιτιού (50%), τα social media apps (48%), η έμφαση στα έξοδα του σπιτιού (45%), πρακτικές αυτοβελτίωσης (36%), μαγειρική (35%), η εξ’ αποστάσεως εργασία (35%), η ανάγνωση βιβλίων (32%), η αναζήτηση και παρακολούθηση ποιοτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και πλούσιου διαδικτυακού περιεχομένου (27%), καθώς επίσης και η αθλητική δραστηριότητα (21%). 

Όπως επισημαίνεται στην ίδια μελέτη, σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους (46%) ήδη δουλεύει από το σπίτι. Έπειτα από το lockdown, οι συνήθειες που δείχνουν μεγαλύτερη δυναμική να εξακολουθήσουν να υπάρχουν και την επόμενη ημέρα στην πρακτική του μέσου Ελληνικού νοικοκυριού είναι: 31% περισσότερος χρόνο με την οικογένεια, 37% περισσότερες αγορές online και 37% περισσότερη προσοχή στα έξοδα. 

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας που διενήργησε η FocusBari αφορά στα Media, καθώς συνολικά τα ψηφιακά ΜΜΕ ξεπέρασαν τα «παραδοσιακά» ως πηγή ενημέρωσης (ενημερωτικά sites 68%, κοινωνικά δίκτυα 47% και επίσημα κυβερνητικά sites 30% αθροιζόμενα ξεπερνούν το 70% της τηλεόρασης)! 

Το 91% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και το 78% στα οικονομικά του νοικοκυριού τους.  

Απαιτείται λειτουργικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ επεσήμανε ότι «Οι εταιρείες πλέον δεν είναι υποχρεωμένες μόνο σε ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά σε λειτουργικό μετασχηματισμό. Η φάση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και διαφάνεια: Να ενημερωθούν οι stakeholders για την κατάσταση και για τα επόμενα βήματα και να κληθούν όλοι να λειτουργήσουν με ευθύνη και υπευθυνότητα.

Αυτή τη στιγμή, η κερδοφορία θα πρέπει να εισέλθει σε δεύτερη μοίρα και οι εταιρείες να δώσουν μεγάλη σημασία στην υγεία, στους ανθρώπους και στην κοινωνία μέσω αντίστοιχων δράσεων CSR.  Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτείται και μια ευρύτερη «στροφή» στη φιλοσοφία τους, καθώς οι επιχειρήσεις χρειάζεται να γίνουν περισσότερο “purpose driven”, έχοντας ένα όραμα για ένα καλύτερο κόσμο που σέβεται τους ανθρώπους, την υγεία, το περιβάλλον και λειτουργεί με ευθύνη, συνέπεια και διαφάνεια.

Οι ηγέτες χρειάζεται να λειτουργήσουν ως «μαέστροι», να εμπνέουν τις ομάδες τους προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας μικρότερα πλάνα και αναθεωρώντας τα συστηματικά, διατηρώντας την ευελιξία τους, όσο εξελίσσονται οι δύσκολοι επόμενοι μήνες».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης, General Manager Ελλάδας και Κύπρου της Lenovo τόνισε πως «Οι οργανισμοί θα χρειαστεί να υιοθετήσουν την omnichannel οπτική, καθώς και την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των «5 γενιών» των πελατών τους.

Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία σήμερα συνυπάρχουν αυτές οι γενιές στην κοινωνία. Γενιές, που διαφοροποιούνται σημαντικά σε νοοτροπία, αξιακά συστήματα, τρόπους επικοινωνίας και διάδρασης με τους ίδιους τους οργανισμούς.

Επιπροσθέτως, η τηλεργασία αποτελεί -πλέον- γεγονός, καθώς συνειδητοποιούν και εργαζόμενοι και εργοδότες ότι κάποιες θέσεις μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτονται από απόσταση, αλλάζοντας έτσι τόσο τον τρόπο ζωής, όσο και το μοντέλο λειτουργίας των οργανισμών». 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.