Τι μπορεί να διδάξει η βιομηχανία τροφίμων την βιομηχανία της μόδας για τη βιωσιμότητα

Όταν η Vanessa Barboni Hallik ξεκίνησε να δημιουργεί το brand της Another Tomorrow, κοίταξε τη βιομηχανία τροφίμων για έμπνευση.

Ήθελε να δημιουργήσει ιχνηλασιμότητα στο επιχειρησιακό μοντέλο της, και ο τομέας των τροφίμων είχε ισχυρό ιστορικό για τις ανιχνεύσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.

“Κοιτάξτε το κίνημα των τροφίμων από το αγρόκτημα στο τραπέζι. Έχει απίστευτες δυνατότητες από επιχειρηματική άποψη αλλά και για τους πελάτες .Είναι ένας τρόπος να ικανοποιήσουμε αυτή τη λαχτάρα για τη σύνδεση που χάθηκε όταν οι αλυσίδες εφοδιασμού εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο”.

Η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να έχει πολύτιμη επίδραση στη μόδα, η οποία πρέπει να γίνει πιο βιώσιμη.

Η μόδα, όπως και τα τρόφιμα, είναι μια παγκόσμια βιομηχανία που αγγίζει σχεδόν κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, χρησιμοποιεί πολλές πρώτες ύλες από αγροκτήματα και δάση και οι δύο βιομηχανίες δημιουργούν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων.

Και κυρίως οι αγορές που κάνουν οι καταναλωτές σε τακτική βάση επηρεάζουν εάν και πώς οι μάρκες δίνουν προτεραιότητα στις βιώσιμες αξίες – ή όχι.

“Η μόδα, μέσω αυξημένης διαφάνειας και βιωσιμότητας, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη σημερινή εμπειρία λιανικής πώλησης”, λέει η Caroline Brown, διευθύνουσα σύμβουλος της Closed Loop Partners, μια εταιρεία επενδύσεων που ειδικεύεται στην κυκλική οικονομία και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Donna Karan.

“Δεν απέχει πολύ από αυτό που έχουμε δει στα βιολογικά τρόφιμα σήμερα και  ότι έχει κάνει η βιομηχανία τροφίμων για να μοιράζεται τη διαδικασία, τα συστατικά και την προέλευση, ακόμα και το συγκεκριμένο αγρόκτημα. Το τελικό αποτέλεσμα και για τις δύο βιομηχανίες είναι μια πλουσιότερη, πιο ενδιαφέρουσα και πολύτιμη εμπειρία λιανικής. “

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας έχουν συμβάλει στην τόνωση της αυξανόμενης ζήτησης πιο βιώσιμων συστημάτων διατροφής.

Οι  τρόποι εκμετάλλευσης αποτελούν το σημείο εκκίνησης για το βαμβάκι, το μαλλί και άλλα υλικά στη μόδα, συμπεριλαμβανομένων πρακτικών που είναι καταστροφικές για το έδαφος, τα ύδατα και τα οικοσυστήματα γενικότερα.

Η στήριξη από τις εταιρείες μόδας προς τους παραγωγούς βαμβακιού για παράδειγμα μπορεί να πάρει τη μορφή προνομιακής τιμής, μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων αγοράς, δανείων μηδενικού επιτοκίου ή άλλων τύπων υπηρεσιών.

Η Patagonia δημιούργησε συνεργασίες με τους βαμβακοπαραγωγούς στην Ινδία που ενίσχυσε όχι μόνο την οικονομική δυνατότητα των αγροτών να κάνουν τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία (θεωρείται ένα βήμα πιο πάνω από τις οργανικές από την άποψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων), αλλά και την τεχνογνωσία.

Στη βιομηχανία τροφίμων, όσο υψηλότερες προσδοκίες ικανοποιεί κάθε μάρκα τόσο περισσότεροι πελάτες αρχίζουν να περιμένουν από όλες τις μάρκες αντίστοιχες δράσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι Whole Foods Market με την ενσωμάτωση της έννοιας των βιολογικών και υγιεινών τροφίμων στην βασική τους γκάμα, που γίνεται εν μέρει μέσω της αποτελεσματικής και συναρπαστικής αφήγησης και με την προώθηση της διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι παραγωγοί της βιομηχανίας λένε ότι υπάρχει περιθώριο για τη μόδα να κάνει κάτι παρόμοιο βοηθώντας τους καταναλωτές να συνδεθούν με την προέλευση ενός προϊόντος και να βρουν βιώσιμα και ηθικά αγαθά σε ένα βολικό μέρος – μια ιδέα που ορισμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών προσπαθούν να καλλιεργήσουν για τη μόδα.

Εάν οι καταναλωτές δεν απαιτούν ακόμη διαφάνεια από τα εμπορικά σήματα μόδας, θα μπορούσαν να είναι εν μέρει αποτέλεσμα της έλλειψης επιλογών και όχι έλλειψης ενδιαφέροντος.

Η Another Tomorrow εξοπλίζει τις ετικέτες προϊόντων της με κωδικούς QR που παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση και τον κύκλο ζωής κάθε ενδύματος.

Για την κλιμάκωση των τεχνολογιών και των προσπαθειών που απαιτούνται για τη διευκόλυνση αυτών των τύπων λύσεων, τα εμπορικά σήματα μπορούν επίσης να δημιουργήσουν συνεργασίες για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Οι βιομηχανίες τροφίμων και μόδας έχουν πολλά ακόμη να πετύχουν προτού μπορέσουν να ισχυριστούν τη βιωσιμότητα, αλλά η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να προχωράει μπροστά. Με παρόμοια αφοσίωση, η μόδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της.