26 Απρ 2024
READING

Η επιστροφή της κασέτας

2 MIN READ

Η επιστροφή της κασέτας

Η επιστροφή της κασέτας

Η νοσταλγία παίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων και αντίστοιχα έχει σημασία στις αγοραστικές συμπεριφορές.Σε διάφορα προϊόντα είδαμε την επιστροφή τους μετά από πολλά χρόνια.

Οι κασέτες είχαν εξαφανιστεί για σχεδόν 20 χρόνια, αλλά από το 2019 όπως και το 2020 τα πρώτα πραγματικά σημάδια επιστροφής τους αποδεικνύει ότι η γοητεία της DIY μουσικής απλά δεν θα σταματήσει.

Οι νεότεροι αγαπούν την επιστροφή στο παρελθόν και οι μεγαλύτεροι θυμούνται αγαπημένα αντικείμενα και συνήθειες.

Η αναβίωση είναι μια τάση που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα διαρκέσει περισσότερο από μήνες.

Από το 2015 μέχρι σήμερα οι πωλήσεις κασετών στην Αμερική έχουν τετραπλασιαστεί και στην Αγγλία έχουν πενταπλασιαστεί.

Βεβαίως, αυτά τα ποσοστά δείχνουν φτωχά σε σύγκριση με το peak των πωλήσεων κασέτας το 1989, τότε που 83 εκατομμύρια κασέτες αγοράστηκαν από μουσικόφιλους στη Βρετανία.

Ωστόσο, τη στιγμή που αστέρια του σύγχρονου μουσικού στερεώματος – από την υπερεπιτυχημένη ποπ σταρ Ariana Grande μέχρι το πανκ ντουέτο Sleaford Mods – επιλέγουν αυτό το φορμάτ, φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια μίνι αναβίωση της κασέτας. 

Είναι πιθανό οι κασέτες για νέες κυκλοφορίες να είναι απλά εμπορικές ενέργειες που χρησιμοποιούν το στοιχείο της νοσταλγίας για να επικοινωνήσουν το μήνυμα τους.

Μια πολύχρωμη κασέτα σε σχέση με ένα CD επίσης εκμεταλλεύεται τόσο το marketing των νέων άλμπουμ όσο και στην εύρεση νέων μετατροπών στο διαδίκτυο.

Για τους νέους ανθρώπους ή για μεγαλύτερους επιστρέφοντας σε κασέτες, υπάρχει το θέμα το πώς να τις ακούσουν. Οι εταιρείες λοιπόν ξαναβγάζουν vintage κασετόφωνα ενώ οι έφηβοι κλίνουν προς τα Walkmans ενώ οι “ηλικιωμένοι αγοράζουν Boomboxes”.

Η retromania δεν είναι κάτι καινούργιο. Η αγάπη μας για την ανακύκλωση του παρελθόντος της ποπ κουλτούρας αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της κουλτούρας των millennials: η βιομηχανία του nostalgia marketing ανθεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.