25 Απρ 2024
READING

Asics Tiger | Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια

3 MIN READ

Asics Tiger | Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια

Asics Tiger | Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια

Η αγορά των αθλητικών ειδών έχει πολύ μεγάλες μέρκες οι ορισμένες από αυτές έχουν αποκτήσει πολιτισμικές διαστάσεις όπως οι Nike και η Adidas.

Μια ακόμη μάρκα με πολύ μεγάλη ιστορία είναι η Asics Tiger η οποία μάλιστα το 2019 έκλεισε 70 χρόνια από την ίδρυση της.

Από μια μικρή επιχείρηση τεσσάρων εργαζομένων που έφτιαχνε πάνινα παπούτσια για μαθητές, σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά σήματα αθλητικών ειδών στον κόσμο, η μάρκα ASICS έχει προχωρήσει πολύ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ASICS έχει καταστεί μία από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες αθλητικών ενδυμάτων για υποδήματα και ενδύματα.

Από τους αθλητές της Ολυμπιάδας και τους “αστέρες”, στους καθημερινούς δρομείς, η ASICS είναι τώρα ένα brand για αθλητικά είδη σε όλο τον κόσμο.

Το 1949, ο Kihachiro Onitsuka, στρατιωτικός βετεράνος, έκανε υποδήματα για παιδιά. Δημιουργώντας την εταιρεία, Onitsuka Co., ξεκίνησε με μόλις τέσσερις υπαλλήλους και ένα μικρό γραφείο.

Ζώντας στη μεταπολεμική Ιαπωνία, o Onitsuka πίστευε ότι για να αυξήσει το πνεύμα και το ηθικό της ιαπωνικής νεολαίας, έπρεπε να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής μέσω του αθλητισμού.

Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια του Onitsuka ήταν να φέρει επανάσταση στα παπούτσια μπάσκετ.

Εκείνη την εποχή, τα παπούτσια μπάσκετ άρχισαν να σχεδιάζονται για να πετύχουν  γρήγορη κίνηση και την πολύ απαραίτητη πρόσφυση στο γήπεδο.

Μετά από αρκετές προσπάθειες δοκιμής και λαθών, ο Onitsuka σκέφτηκε με έμπνευση από το χταπόδι.

Παρατηρώντας πως το χταπόδι είχε τόσο ισχυρή λαβή, συνειδητοποίησε ότι αν μπορούσε να μιμηθεί το σχήμα του στην σόλα από καουτσούκ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παπούτσι μπάσκετ που θα μπορούσε να επιτύχει το είδος πατήματος που χρειαζόταν.

Το παπούτσι – που ονομάστηκε Tiger Onitsuka – φορέθηκε από την ιαπωνική Ολυμπιακή ομάδα μπάσκετ και άνοιξε το δρόμο για δεκαετίες τεχνικής ανάπτυξης, καινοτόμων υποδημάτων και την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας αθλητικής μάρκας.

Στους θερινούς Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976 η παγκόσμια επιτυχία είχε συμβεί και τα παπούτσια Onitsuka Tiger κυριάρχησαν ανάμεσα σε ελίτ αθλητές και κοινό.

Ενώ οι μεγάλες επιτυχίες συνέβαιναν από την άλλη υπήρχε μια μεγάλη πρόκληση.

Η Nike, πρώην Blue Ribbon Sports, η νεοσυσταθείσα τότε εταιρεία υποδημάτων με έδρα το Όρεγκον, η οποία ήταν διανομέας για τα παπούτσια Tiger στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, κέρδισε μια δίκη που έδινε στη Nike το δικαίωμα να πουλήσει το Tiger Cortez με τη δική της ετικέτα.

Πολύ μεγάλη μάχη έγινε όλα τα επόμενα χρόνια καθώς οι δύο εταιρείες είχαν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και η αγορά των αθλητικών ειδών επεκτάθηκε πέρα από τον αθλητισμό.

Μετά από πολλά χρόνια επιτυχιών η μάρκα άρχισε να εξασθενεί και το εμπορικό σήμα εγκαταλείφθηκε και ξεκίνησε ξανά το 2002, αξιοποιώντας τη νέα τάση των vintage αθλητικών παπούτσιών.

Το 2003, η Uma Thurman φόρεσε τα χρυσοκίτρινα πάνινα παπούτσια Onitsuka Taichi με μαύρες ρίγες με την περίφημη κίτρινη στολή της στην ταινία Kill Bill.

Αυτή η φιλοσοφία έγινε η κληρονομιά που αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της μάρκας μέχρι σήμερα.

Στην πορεία της η εταιρεία είδε τα προϊόντα της να γίνονται μέρος της κουλτούρας του κινηματογράφου και του αθλητισμού.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.